Två stora kärror. Så mycket skräp lyckades Säffleborna samla in under lördagens skräpplockardag i centrum.
– Det är jättebra att det inte ligger kvar på stan, men det borde aldrig ha hamnat där från början, säger Lena Ekberg, parkförvaltningen.
Under lördagen fanns parkförvaltningen på plats på Kanaltorget i Säffle för att dela ut soppåsar och skräpplockare till lokalbor som ville hjälpa till att städa på stan.
Det blev en hel del skräp plockat under eftermiddagen. Totalt var det ett sextiotal person som deltog i städningen.
– Det är en jättebra siffra! Hela vårt flak var fullt med påsar. Det är jättebra att det inte ligger kvar på stan, men det borde aldrig ha hamnat där från början, säger Lena.
Säffle-Åmål dykarklubb var också på plats och fick ihop en full kärra med skräp från kanalens botten.
– Det var cyklar, kundvagnar, vägskyltar. You name it! De hittade en vikt från en gammal våg som ganska tung, så den slet de med länge för att få upp, säger Lena.
Titt som tätt kommer det fram nyfikna personer som uttrycker sin vilja att hjälpa till och sin irritation för att det skräpas ned, och ofta skylls det på ungdomarna. Lena kan hålla med till viss del, men tycker inte att man bara kan skylla på dem.
– Vuxna kan allt de också! ’Sätt upp fler soptunnor’ säger man. Personligen tror jag inte på det, för är inte soptunnan precis under handen så fungerar det inte.
På enbart ett par timmar fick man ihop en två flak med skräp från gatorna och kanalen.
Får välja
När folk kommer för att hämta sopsäckar och verktyg, får de själva välja om de vill städa i något särskilt område.
– Vi brukar fråga om de har ett område där de vill plocka. Har de inte det skickar vi dem någonstans och försöker att täcka in hela stan.
Hassan är en av dem som själv bestämt vart han vill städa, nämligen på Vintergatan där han tycker att det ligger väldigt mycket skräp på backen. En timmes skräpplockning med dottern i barnvagnen genererade två fulla sopsäckar med skräp.
– Bra jobbat!, säger Lena när Hassan räcker över soppåsarna.
Som tack får han, precis som alla andra skräpplockare, en fikabiljett som kan användas på stans caféer.
Skräpbingo
För att locka även de minsta att plocka skräp arrangerades dels magnetfiske, där barnen fick låna magneter på Fritidsbanken och försöka få upp skräp ur kanalen, dels skräpbingo.
– Då har vi en bingobricka där de får kryssa för de föremål de har hittat under skräpplockningen, och om de får en lodrät, vågrät eller diagonal rad får de en liten present. I år får de välja mellan ett spel eller ett hopprep, säger Lena.
Några som brukar komma för att plocka skräp samt spela skräpbingo varje år är Camilla och sonen Ralph. Tillsammans har de plockat ihop en stor påse skräp och även lyckats hitta nästan alla föremål på bingobrickan.
– Jag vet ju hur mycket ni plockar och ändå är det så mycket skräp. Det är helt sjukt!, säger Camilla till Lena.
Camilla tycker att skräpplockardagen är ett bra initiativ.
– Fortsätt med det här, för det är gôr-roligt! Vi älskar det!, fortsätter hon.
Ser skillnad
Själv har Lena under sin tid sett en ganska stor skillnad när det kommer till nedskräpning i stan.
– Det är mycket mer skräp på stan nu än det var på den tiden jag var ung – på stenåldern, som min kollega Liam brukar säga, skrattar Lena.
Just därför tycker hon att det är bra att det uppmärksammas.
– Det är jättebra att vi får hjälp med att få rent och att folk ser hur mycket som kastas på våra gator. Tyvärr är det ju inte de som kastar som och hjälper till. Vi måste bli bättre på att ta hand om vår planet. Vi har ju bara en, avslutar Lena.