Hoppa till huvudinnehållet

Han har jobbat på Granngården i 50 år – längst i hela koncernen

Publicerad:
Thomas Löfgren har jobbat på Granngården i 50 år och firades stort i fredags för sin långa och trogna tjänst.
Thomas Löfgren har jobbat på Granngården i 50 år och firades stort i fredags för sin långa och trogna tjänst. Foto: Diana Dragic

Under fredagen firades ett speciellt och faktiskt ganska ovanligt jubileum på Granngården i Säffle.

Medarbetaren Thomas Löfgren har nämligen jobbat där i 50 år och därmed längst i hela koncernen.

I personalrummet på Granngården pågår förberedelserna för fullt. Det ställs fram smörgåstårtor, chark, dricka och presenter. Thomas ska snart ska anlända till jobbet, ditlurad för att hjälpa till med budgetarbete.

Thomas blir 68 i år och är egentligen pensionär, men brukar ställa upp och hoppa in i butiken lite då och då när det behövs.

– Han är en jäkla räddning ska jag säga dig! När vi har personal som är sjuka eller som vabbar ställer han alltid upp. Sen är han en fantastisk vän också. Skulle jag ringa honom tre på natten och fråga om hjälp med något skulle han säga ’jajamän!’, säger kollegan Katarina Jönsson.

”Fläska på!”

Även regionchefen Sandra Schagerström är med och förbereder för den antågande jubilaren. Sandra är ansvarig för alla butiker i Värmland och Dalsland och när hon får frågan om sådana här tillställningar är något hon får vara med om ofta är hon snabb att svara:

– Nej absolut inte! Jag har någon uppe i Dalarna som går mot 40 år, men det finns ingen som har arbetat här längre än Thomas, säger Sandra.

– Det ska bli riktigt roligt att överraska honom! När jag pratade med HR-avdelningen om det här firandet så sa dem att ’nu fläskar du på!’. Så jag har fått fria händer att göra vad jag vill, fortsätter hon.

”Man blir ju rörd”

Efter många år tillsammans har man klart för sig hur man ska överraska Thomas. Han brukar nämligen alltid komma lite tidigt till jobbet och alltid knalla upp till övervåningen, där det är omklädning- och personalrum.

Thomas anländer till butiken vid lunchtid och mycket riktigt går han raka vägen upp på övervåningen. När han kliver in i personalrummet stelnar han till och ser minst sagt överraskad ut. Han hinner heller inte säga så mycket innan kollegorna är framme och välkomnar honom.

– Ja man blir ju lite rörd, säger Thomas med lätt vattniga ögon efter att ha mottagit några varma kramar och fina ord.

 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic

50 år på ”tronen”

Thomas uppvaktades med mat, hyllningar och presenter. Bland annat ett presentkort på 10 000 kronor och ett whiskeyset. Man spelade även upp ett filmklipp som Granngårdens ledningsgrupp hade spelat in.

– Det är inte bara kungen som har suttit i 50 år på tronen utan det finns ju också en medarbetare som har varit 50 år på Granngården-tronen. Helt fantastiskt och ett stort stort grattis från hela ledningsgruppen och stort tack för dina insatser för Granngården, sade säljchefen Fredrik till Thomas.

Hur känns det att bli uppvaktad så här Thomas?

– Det har nog inte satt sig riktigt än. Jag är inte den som gillar att stå i centrum, men det är bara att tacka och ta emot, ler Thomas.

Fick jobb efter gymnasiet

Thomas många år på Granngården började redan efter gymnasiet, där han gick fordonslinjen. På den tiden fanns dock inga jobb inom det området att söka i Säffle, berättar Thomas.

I stället sökte han till Lantmännens reservdelslager, som låg på Fabriksgatan i Säffle.

– Jag var på anställningsintervju på morgonen, och på eftermiddagen ringde dem och frågade om jag kunde börja på måndag. Det gick lite snabbare på den tiden, skrattar Thomas.

Efter 20 år på reservdelslagret skulle man gå över till mobil verkstad och personalen blev då uppsagda. En facklig upphandling gjorde att Thomas fick chansen att förflyttas till butiken i stället, och den tog han.

– Och nu har jag jobbat i butiken i 30 år, säger han.

Vad är det som gör att du har stannat så länge?

– Bra arbetskamrater är nog den största anledningen egentligen. Sen är det ett omväxlande arbete. Ingen dag är den andra lik och man måste kunna lite om varje, eftersom sortimentet varierar mycket, säger Thomas.

 • Thomas blev glad och lite överväldigad av presenterna. ”Vad ska jag göra av pengarna?”, sa han förvånat när han öppnade presentkortet.
  Thomas blev glad och lite överväldigad av presenterna. ”Vad ska jag göra av pengarna?”, sa han förvånat när han öppnade presentkortet. Foto: Diana Dragic
 • Mat, dryck, presenter och blommor överraskades Thomas med.
  Mat, dryck, presenter och blommor överraskades Thomas med. Foto: Diana Dragic
 • Thomas hugger in i jubileumstårtan.
  Thomas hugger in i jubileumstårtan. Foto: Diana Dragic
 • Thomas firades rejält under fredagen.
  Thomas firades rejält under fredagen. Foto: Diana Dragic
 • Thomas Löfgren och Katarina Jönnson har arbetat tillsammans i butiken i 30 år.
  Thomas Löfgren och Katarina Jönnson har arbetat tillsammans i butiken i 30 år. Foto: Diana Dragic

Artikeltaggar

GranngårdenHandelJubileumMänskligtSäffleVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.