Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det för Säffleseglarna i allsvenskan: ”Väldigt frustrerande”

Publicerad:
Tre Säfflebor tävlade fjärde för SSÅV i sista finalen i seglingsallsvenskan.
Tre Säfflebor tävlade fjärde för SSÅV i sista finalen i seglingsallsvenskan. Foto: Daniel Stenholm

Under den gångna helgen avgjordes den fjärde och sista deltävlingen i seglingsallsvenskan.

Säffleborna Gustav Skålén, Thomas Skålén och Katrin Steverding var tre av de fem besättningsmedlemmarna i laget, som tävlar för Segelsällskapet Åmålsviken.

Tävlingen hölls i Strängnäs och på tre dagar skulle besättningen genomföra 15 race och totalt 45 kappseglingar.

Dessvärre blev det ingen vidare bra tävling för laget.

– Det var väldigt krångliga förhållanden första två dagarna. Lätt vind som vred och vände sig hela tiden och vi hittade inget system i det. Det kändes som att vi bara hade motgångar hela tiden, säger Gustav Skålén.

I sista loppet gick det dock bättre.

– Alla race gick dåligt förutom sista racet under sista dagen. Då vann vi med en sjömil kändes det som. Då var det redan kört tyvärr, men det kändes gött att avsluta på topp i alla fall, säger Gustav och berättar lite mer om just det loppet:

– Vi fick ett tryck på första varvet som ingen annan fick, så vi fick säkert dubbelt så hög fart och kom fort iväg från alla andra. Sen när man väl är först är det mycket enklare att hålla ledningen. Det är bara att titta bakåt och se till så att de som seglar bakom inte får bättre vind än oss. Det heter att man bevakar, förklarar Gustav.

Seglingssällskapet Åmålsviken hamnade till slut på en femteplacering i årets allsvenska.
Seglingssällskapet Åmålsviken hamnade till slut på en femteplacering i årets allsvenska. Foto: Daniel Stenholm

”Inga misstag”

Gustavs position i besättningen på kölbåten är gennaker-trimmer. Det innebär att han står långt fram i båten och sköter det segel som kallas för gennaker.

– Det är det stora, ballongformade seglet längst fram. Det är jag som sköter det och ser till att det alltid är perfekt format, säger Gustav.

Vad tycker du om din insats?

– Förutom att jag skadade armen första dagen och inte kunde inte dra så tungt så skulle jag säga att det gick bra. Jag gjorde inga misstag på det sättet. Själva båthanteringen har egentligen gått exceptionellt bra för hela besättningen.

Ni hade alltså inte kunnat göra så mycket annorlunda?

– Nej det var egentligen bara taktiken och att vi inte fick den bästa vinden som vi tappade på. Och om jag får säga det själv så hade vi som sagt en hel del oflyt också. Det är lätt att skylla på det, men det var faktiskt så, säger Gustav och ger ett konkret exempel:

– Det var många race som vi startade bra och det kändes som att ’yes nu har vi det’, men sista 50 meterna innan vi skulle runt kryssmärket så hände något jättedrastiskt i vinden som vi inte kunde förutse också var vi plötsligt sist. Det hände flera gånger under helgen och det var så klart väldigt frustrerande. Vi har sagt att vi försöker glömma den här helgen så fort som mjöligt. Det blev skit helt enkelt.

Femma totalt

Trots att det inte gick som man hade tänkt sig den här gången, har klubben lyckats placera sig topp dem i två andra deltävlingar under året. Man slutade tack vare det på en femteplats i totaltabellen, och det är inte så dumt även om klubben lyckades ta hem segern förra året.

– Att vi gick och vann förra året var skrällarnas skräll. Det ska inte hända men det gjorde det. Nu kom vi femma av arton lag, och jämför man det med 2021 när vi blev elva totalt så är ju det väldigt bra, säger Gustav.

Artikeltaggar

BåtarSäffleSeglingSSÅVVäderVind

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.