Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket dyrare har fjärrvärmen blivit

Publicerad:
Fjärrvärmen har blivit dyrare under året i Säffle.
Fjärrvärmen har blivit dyrare under året i Säffle. Foto: Petra Lundgren

Fjärrvärmen i Värmland har i genomsnitt blivit 8,7 procent dyrare under 2023. För Säffle handlar det om 11,5 procent. Störst är höjningen i Eda med 29,6 procent, vilket är näst mest i hela landet.

Den årliga Nils Holgerssonundersökningen visar att fjärrvärmebolagen har gjort rekordhöga prishöjningar i år.

– Aldrig tidigare har vi sett så stora prisökningar på fjärrvärme som i år. Det är klart att det blir kännbart för kunder när värmekostnaderna stiger så dramatiskt på kort tid, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Dyrast i Storfors

Fjärrvärmen är dyrast i Storfors där priset höjts med 23,6 procent. Det innebär att en megawattimme (MWh) kostar över 1200 kronor. Billigast är fjärrvärmen i Karlstad (drygt 837 kronor per MWh enligt undersökningen) och i Munkfors har priset inte höjts alls. I Säffle är höjningen 11,5 procent. Enligt undersökningen var priset 967,9 kronor per MWh 2022 och det har höjts till 1079,1 kronor under 2023.

– Fjärrvärmebolag har naturligt monopol på fjärrvärmen i sitt geografiska nät och det gör det i praktiken omöjligt att byta leverantör. Att gå över till en annat uppvärmningssätt kräver mycket av fastighetsägare. Det är uppenbart att konsumentskyddet på fjärrvärmemarknaden behöver stärkas, säger Louise Wall i pressmeddelandet.

Årlig undersökning

Underlaget i Nils Holgerssonundersökningen kommer främst från Energiföretagen Sveriges prisstatistik. Priserna för fjärrvärme avser kommunernas centralort. Nils Holgerssongruppen ger sedan 1996 årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Där jämförs kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning genom att ”förflytta” en fastighet med 15 lägenheter genom Sveriges samtliga kommuner.

Prishöjningar av fjärrvärmen i Värmlands län

Storfors 23,6 procent

Eda 29,6 procent

Sunne 12,7 procent

Grums 11,4 procent

Torsby 11,4 procent

Säffle 11,5 procent

Forshaga 3 procent

Kristinehamn 8,1 procent

Årjäng 7,5 procent

Filipstad 7,3 procent

Hammarö 3,1 procent

Hagfors 4 procent

Arvika 3,6 procent

Kil 0,4 procent

Munkfors 0 procent

Karlstad 0,9 procent

Medel för Värmlands län 8,7 procent

Medel för Sverige 8 procent

Källa: Nils Holgerssonundersökningen

Fotnot: Kommunerna i listan står från högst till lägst kostnad för fjärrvärme per lägenhet och år. Dyrast är Storfors med 15 850 kronor och billigast är Karlstad med 10 772 kronor. Summan för fjärrvärme för lägenheten i Säffle är 13 884 kronor.

Artikeltaggar

EdaFjärrvärmeSäffleSamhälleVärmevärden ABVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.