Hoppa till huvudinnehållet

Till Minne av Carl-Olov Sävö

Publicerad:
En av Säffle största kulturprofiler, Carl-Olov Sävö, har avlidit.
En av Säffle största kulturprofiler, Carl-Olov Sävö, har avlidit. Foto: Privat

En av Säffle största kulturprofiler, Carl-Olov Sävö, har hastigt gått bort den 26 augusti 2023, 78 år gammal.

Carl-Olov, eller Calle som han kallades i den inre kretsen, var en av de tre i den s.k. Kulturtrion, där han tillsammans med Claes Scott och Hagö Järpegård den 22 november 1967 startade Visklubb -67. Något han var stolt över och alltmer gladdes åt i takt med att åren gick. Visklubben är ju idag som bekant Sveriges äldsta visklubb.

Men han var en hängiven kulturarbetare i ordets främsta betydelse. Förutom det egna musicerandet på piano/klaviatur, men även gitarr och nyckelharpa, var han från unga år och i hela sitt liv en aktiv bildkonstnär med teckning och olja som främsta uttrycksmedel. Han studerade konst bland annat på Gerlesborg men även utomlands.

Han ägnade sig dessutom åt att skriva poesi och gav ut en liten diktsamling vid 1980-talets slut.

Redan 1967 var han en av drivkrafterna bakom Galleri Klein som under ett antal år var Säffles enda konsthall. Namn som Ardy Strüwer, X-et Erixson, Ulla Lööf och Larz Friberg återfanns bland utställarna de första åren. Konstintresset följde honom hela livet. Många minns säkert Galleri Stian strax norr om Säffle, Jazz & Art by River och när Säffle Konstförening väcktes till liv på 1980-talet efter några års träda blev Carl-Olov invald i styrelsen och senare föreningens ordförande, en post som han innehade ända fram till 2020.

När Säffle spelmanslag bildades 1979 var Carl-Olov en av drivkrafterna och lagets självklare ledare. Han var dess ständige sekreterare fram till att laget långsamt tunnades ut för att upphöra under de första åren på 2000-talet.

Som anställd på kulturförvaltningen i Säffle låg Carl-Olov Sävö bakom flera projekt med olika inriktning. Det kunde gälla besök på äldreboenden likaväl som aktiviteter för barn och ungdom och allt däremellan. Hela tiden med kulturfrämjande aspekter i åtanke.

Kulturen gick som en röd tråd genom hans liv och hans insatser inom konstområdet kan inte nog uppskattas. Vi är många som sörjer en sann vän, alltid lika snäll och omtänksam, som spred glädje med sin humor och många underfundiga kommentarer. Vila i frid!

Anders Falk

In Memoriam

En palett

med lysande valörer av sympati.

En spelemans låt

med klanger av skapande puls.

Ett kväde

med ljusets frågor

och skymnings eko.

Den tysta tomheten

fylls av detta –

likt brisen fyller seglet

mot en hoppets horisont.

Tommy Edström 2 september 2023

Artikeltaggar

Anders FalkDödsfallSäffleSäffle Konstförening

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.