Hoppa till huvudinnehållet

Här blir det ängsmark i Säffle: ”Lite av en showyta”

Publicerad:
Madelene Elgtberg, parkarbetare, och Susanne Bäckström, miljöingenjör, vid ytan som ska bli ängsmark.
Madelene Elgtberg, parkarbetare, och Susanne Bäckström, miljöingenjör, vid ytan som ska bli ängsmark. Foto: Petra Lundgren

Ängsmark anläggs vid det gamla vattentornet i Säffle för att gynna den biologiska mångfalden. Grässvålen är borta och frön ska i jorden i veckan.

– Det ska vara lite av en showyta och tanken är att vi ska få fler ängsytor i Säffle, men det här är starten, berättar Madelene Elgtberg, parkarbetare på teknik och fritid.

Säffle kommun har en miljööverenskommelse med Länsstyrelsen mellan 2022 och 2025. Det finns olika områden att arbeta med, pollinering är ett av dem och där är ängsmarken en av åtgärderna. Valet föll på en 440 kvadratmeter stor yta på kommunal mark i närheten av det gamla vattentornet. En plats som både många gående, cyklister och bilar passerar.

– Vi har tagit bort grässvålen, krattat och luckrat upp jorden inför sådden. Ängsblommor vill ha väldigt mager jord och det är det där, säger Madelene Elgtberg.

Skyltar är beställda

Ytan som nu ska bli ängsmark har tidigare klippts med gräsklippare. Därför är det oklart vad som finns i fröbanken där.

– Vi tänkte att ytan skulle få en skjuts och att det ska bli lite mer blommor. Vanliga ängsytor består ganska mycket av örter och gräs, men det är väldigt bra för våra insekter, säger Susanne Bäckström, miljöingenjör på teknik och fritid.

– Har man bara perenner så blir det kanske inte så showigt, det är därför vi vill ha ettåriga också så att det blir lite färg, säger Madelene Elgtberg.

Tanken är att så den här veckan och skyltar, som ska informera om vad som är på gång på platsen, är beställda. Här matar vi bin står det på svenska och Bee a hero på engelska. Det finns även en QR-kod att skanna för den som vill läsa mer.

 Madelene Elgtberg, parkarbetare, och Susanne Bäckström, miljöingenjör, tror att ytan vid gamla vattentornet har goda förutsättningar för att bli en bra ängsmark som gynnar insekter.
Madelene Elgtberg, parkarbetare, och Susanne Bäckström, miljöingenjör, tror att ytan vid gamla vattentornet har goda förutsättningar för att bli en bra ängsmark som gynnar insekter. Foto: Petra Lundgren

Hur första året blir återstår att se i vår och sommar.

– Man får ha tålamod med de perenna fröerna, de blir bättre och bättre med åren. Första året kanske vi inte får en supersnygg perfekt äng, men vi har påbörjat det och det är det viktigaste, säger Madelene Elgtberg.

När ängsmarken vid gamla vattentornet blommat över ska den slås.

– Sedan får det ligga en vecka ungefär så att det hinner fröa av sig. Därefter måste man ta bort det slagna, annars göder det marken.

Showytan ska bli något extra och det ska hända mer saker där, exakt vad är inte bestämt. Men klart är att det kommer att finnas ett insektshotell.

Viktigt för mångfalden

Ängsmark är bra för den biologiska mångfalden och sådana ytor blir allt viktigare när till exempel humlor, bin och fjärilar försvinner. Det här är ett sätt att locka dem tillbaka. Förhoppningen är att inspirera Säffleborna att göra små ängar hemma i trädgården genom att sluta klippa en yta och kanske så frön.

– Det är bra att välja ekologiska fröer och blommor i den mån man kan. Men man behöver inte göra ängsmark, det kan vara buskar eller träd på stam också, säger Susanne Bäckström.

– Det lilla man gör betyder väldigt mycket och det är mysigt med lite vilda blommor och att insekterna kommer och surrar, säger Madelene Elgtberg.

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldBlommorDjur och naturMiljöSäffleSamhälleTrädgård

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.