Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för att sortera ut matavfall i Säffle

Publicerad:
Robert Skoglund, driftchef på avfalls- och renhållningsenheten, med det bruna kärlet för matavfall samt påshållare med påse.
Robert Skoglund, driftchef på avfalls- och renhållningsenheten, med det bruna kärlet för matavfall samt påshållare med påse. Foto: Carina Nylén

Intresset bland Säffleborna är stort när det gäller att sortera ut matavfall. Kommunens förhoppning är att det är lika stort i etapp 4 som nu drar igång.

– Vi har genomgående hög anslutningsgrad, det är fantastiskt roligt, säger Carina Nylén, tillförordnad verksamhetschef avfall/renhållning.

Den första november förra året kunde de första hushållen i Säffle börja sortera sitt matavfall. Norelund var först ut med det nya systemet och sedan dess har hushåll i Annelund och innerstaden också fått samma möjlighet. I måndags kväll hölls ett informationsmöte på Medborgarhuset för etapp 4 som är Rolfserud och området på andra sidan E45. Det handlar om 223 hushåll och de ska ha svarat senast 25 september.

– Därefter kör vi ut kärlen och jag tror att vi är klara med etappen under oktober månad. Vi hoppas att etapp 4 ska generera samma fina anslutningsgrad som tidigare.

Säffleborna är miljömedvetna

För intresset bland Säffleborna har varit stort. Carina Nylén tror att det beror på kommunikationsinsatserna.

– Vi håller kvällsinformation vid varje etapp och vi informerar om hur stor nytta det gör med att sortera ut matavfall, det är en väsentlig skillnad. Våra medborgare är väldigt miljömedvetna och förstår att det här bidrar i allra högsta grad till miljön.

Den som sorterar ut sitt matavfall får en betydligt lägre taxa än den som väljer att kasta allt i kärlet för restavfall.

– När matavfallutsorteringen blir obligatorisk hamnar alla på den lägre taxan, beroende på om man har kompost eller inte så klart, det är ju en parameter i det hela.

För från den 1 januari 2024 blir det lag på allt matavfall ska samlas in separat.

Har ni någon plan för hur ni ska lösa det för de hushåll som inte ansluter sig nu?

– Det blir en kommunikativ insats givetvis. Vi behöver inventera och undersöka hur vi ska nå ut till alla som behöver förändra. Det finns också de som har kompost, där har man redan en miljövänlig sortering. Men det är inte jättemånga som har det, det ligger på 1-2 procent.

De som ansluter sig får ett brunt kärl för matavfall samt en årsförbrukning av påsar, en påshållare och en slaskskrapa.

– Matavfallet skickas till Karlskogas biogasanläggning. Under första halvåret 2023 har vi sorterat ut 42 ton ungefär, det blir en del.

35 personer kom till informationsmötet på Medborgarhuset i Säffle. Enligt Carina Nylén kom det upp bra frågor och det fanns ett intresse för att bidra till miljön genom att sortera ut matavfall som blir biogas och biogödsel. Fler etapper är på gång i Säffle.

Så stor andel har anslutit sig hittills

Etapp 1 Norelund 81, 38 procent

Etapp 2 Annelund 98, 6 procent

Etapp 3 Säffle innerstad 88, 3 procent

Artikeltaggar

AvfallBiogasHushållKarlskogaMedborgarhusetSäffleSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.