Hoppa till huvudinnehållet

150 elever korsade Kalven i kanot: ”Visar sig från sin bästa sida”

Publicerad:
Det är inte helt enkelt att hitta samarbetet för att styra kanoten i rätt riktning.
Det är inte helt enkelt att hitta samarbetet för att styra kanoten i rätt riktning. Foto: Privat

I omkring 30 år har Tegnérskolan bedrivit olika typer av paddlingsutflykter, inom ramen för friluftsliv.

– Det händer många bra och roliga saker på Tegnérskolan, detta är en av dom. Vi har 7 paralleller i årskurs 9 och kör två klasser per dag, säger Lars-Erik Nilsson, idrottslärare på skolan.

Dagen börjar med en busstur från skolan till Forsbackabaden, strax väster om Åmål. Därifrån börjar den ena klassen att paddla kanot, medan den andra klassen tar dressiner och ger sig av norrut. Efter halva dagen träffas man vid Kroppasundet för att laga mat på trangiakök, innan man gör ett byte av fortskaffningsfordon på vägen tillbaka. För många på skolan, inte minst bland personalen, är detta höjdpunkten på läsåret.

– I år hade vi verkligen tur med vädret också, framförallt de två första dagarna. Vi hade lite kämpigt med vinden, som vi brukar ha, men solen kom också fram och några elever passade på att bada, berättar Malin Isacson, ämnesansvarig för Idrott och Hälsa på Tegnérskolan.

  • Förväntansfulla elever fick en tydlig genomgång innan uppstigning på dressinerna.
    Förväntansfulla elever fick en tydlig genomgång innan uppstigning på dressinerna. Foto: Privat
  • Att cykla dressin genom skogarna utanför Åmål var en ny upplevelse för de flesta eleverna.
    Att cykla dressin genom skogarna utanför Åmål var en ny upplevelse för de flesta eleverna. Foto: Privat

”Goda förutsättningar”

I kursplanen för Idrott och Hälsa har just friluftsliv givits en hel del utrymme. Tegnérområdet bjuder på goda förutsättningar för aktiviteter inom arbetsfältet, där man bland annat arrangerar en friluftsdag för årskurs 7 under våren. Även årskurs 8 har en friluftsdag på Duse udde, och detta ger en god grundutbildning för dagsutflykten vid Forsbackabaden och sjön Kalven, i årskurs 9.

– Vi förbereder eleverna stegvis med frågor om allemansrätten, att prova på att koka vatten på trangiakök, bygga vindskydd och liknande i årskurs 7 och 8. Sen har vi både teoretiska och praktiska förberedande övningar innan vi ger oss iväg på paddlingen i årskurs 9, berättar Malin Isacson.

Visar sin bästa sida

Ett tydligt mönster som har uppmärksammats av både idrottslärare och medföljande klassföreståndare, som är lärare i andra ämnen, är att många elever visar sig från sin bästa sida när de kommer ut från skolan och får verka i naturen.

– Jag tror att det är 25-års jubileum i år säger Lars-Erik Nilsson. Vi har många elever som mår gott av att komma ut och att få vara mer aktiva än på en vanlig skoldag, säger Lars-Erik Nilsson.

  • Att komma ut i kanoterna som omväxling, gör gott för många elever på Tegnérskolan.
    Att komma ut i kanoterna som omväxling, gör gott för många elever på Tegnérskolan. Foto: Privat
  • Lunchen lagades på trangiakök, i form av köttbullar och makaroner.
    Lunchen lagades på trangiakök, i form av köttbullar och makaroner. Foto: Privat

Han har jobbat på Tegnérskolan i 27 år och alla känner honom som “Larsa”. Varje år, med något enstaka avbrott för bland annat Covid 19, har han åkt med på olika paddlingsutflykter.

– I början hade vi övernattning, men det har förkortats med tiden. Men det är fortfarande en mycket bra och givande dag för ungdomarna, som många minns i flera år framåt, avslutar “Larsa”.

Nu är paddlingen genomförd för i år och idrottslärarna jobbar vidare med att förbereda för Tegnérjoggen innan det närmar sig inomhussäsong på idrottslektionerna.

Andreas Hansson

Artikeltaggar

ForsbackabadenKanotLärarePaddlingSäffleTegnérskolanVäderVind

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.