I tisdags var det premiär för årets Strikejakt på BK Tegnér Säffle. Det är ett koncept framtaget för barn mellan 7 och 12 år, som vill lära sig hur bowling går till.
Det är Svenska bowlingförbundet som har tagit fram konceptet Strikejakten, som klubbarna sedan kan låna in till sina verksamheter. Det handlar inte om att få så många strikar som möjligt, utan om att lära sig mer om sporten på ett lekfullt och roligt sätt, för att sedan kanske få upp ett intresse och i längden kanske bli en duktig bowlare som kan slå många strikar.
– Det är andra gången som vi kör det här konceptet. Man kan säga att det är en inkörsport till sporten – ett tillfälle för barnen att testa på. Förra året var det väldigt lyckat och uppskattat bland barn och ungdomar, säger Dany Nordström Green.
12 veckor
Strikejakten är ett ”program” som går över tolv veckor, där barn mellan 7 och 12 år får möjlighet att testa på sporten för en billig peng. Varje tisdag kan barn med eller utan tidigare erfarenhet av sporten komma till bowlinghallen för att på ett lekfullt sätt lära sig lite mer om bowling. Det krävs ingen föranmälan, utan det är bara att dyka upp, förklarar Dany.
– Vi kör varje tisdag och har två ledare på plats som coachar och följer programmet. Vi följer en lathund hur en ska lägga upp lektionerna steg för steg.
Ett sätt att rekrytera
Det är nog ingen hemlighet att bowling är en sport som per automatik kanske inte lockar till sig den allra yngsta målgruppen. I Säffle har man dock många duktiga ungdomsspelare, tack vare att man satsar mycket på barn och unga. Just Strikejakten har man sett ger en positiv effekt på rekryteringen i klubben.
– Det har kommit att bli en bra rekryteringsgrupp. Fler barn och unga kommer hit oftare och de som vill fortsätta har vi kunnat rekrytera till den yngsta träningsgruppen, säger Dany.
Just den här dagen är det totalt åtta barn som har kommit för att spela. Några har spelat bowling tidigare och medan det för andra är helt nytt.
– Vi är tacksamma för alla som kommer och för ledarna som ställer upp. Målsättningen är dock att fylla hela hallen med upp mot 16 stycken per tillfälle. Just nu krockar det säkert med annat. Det brukar vara fler i slutet av oktober, säger Dany.
Lär sig grunder
Även om Strikejakten till största del handlar om lek och gemenskap, finns det en utvecklingsplan som ledarna följer steg för steg. Vid varje tillfälle fokuseras ett särskilt moment i sporten och tekniska övningar lärs in på ett roligt sätt.
– I dag tränar vi på slutposition – alltså hur du ska stå precis när du kastar klotet, säger Christer Adolfsson, som är en av ledarna för dagen.
Slutpositionen är ju, som namnet avslöjar, det sista som händer i kedjan av rörelser innan klotet lämnar fingrarna, men det är alltså det man tränar på först, eftersom det är enklare att lära sig tekniken baklänges, förklarar Christer.
– Om man ska gå flera steg fram mot banan innan man ska göra slutpositionen så hinner man att glömma bort den. Det är så kul att se hur fort de lär sig. Alla är väldigt engagerade, säger Christer.