Hoppa till huvudinnehållet

Provtagning avbröts – nu JO-anmäls kommunen

Publicerad:
Foto: Jessica Gow

Justitieombudsmannen (JO) har tagit emot en anmälan mot socialnämnden i Säffle kommun, och bedömer att uppgifterna är värda att granska. JO begär nu att kommunen utreder sin inställning till anklagelserna och svarar på JO:s frågor.

Det är en Säfflebo som, i en anmälan, har fört fram klagomål mot socialnämnden i Säffle kommun. Anmälan är angående att en insats om provtagning ska ha avbrutits efter att Säfflebon uttryckt sig negativt om socialtjänsten på sociala medier.

JO har efter detta inhämtat vissa handlingar från socialtjänsten. Där framgår bland annat att en socialsekreterare i slutet av april beslutat att avsluta insatsen personligt stöd, provtagning. Det framgår också att socialtjänsten samma dag skickat ett brev till Säfflebon. I brevet anges att Säfflebon har spridit negativa uppgifter om socialtjänstens verksamhet i sociala medier, och att denne får söka sig till någon annan verksamhet om denne fortsatt vill lämna tester.

I journalanteckningarna som JO inhämtat framgår också att socialtjänsten skickat ytterligare ett brev till Säfflebon i början av maj.

”Enligt muntliga uppgifter från en enhetschef har brevet formulerats av socialtjänsten och därefter skickat för påskrift till Säfflebon”, står det i JO:s remiss. Det som framgår i detta brev är att Säfflebon inte kommer att kritisera eller skriva negativa uppgifter som socialtjänstens personal i sociala medier. Det framgår också att socialtjänsten kan avbryta provtagningen som de anser att Säfflebon inte följer det som bestämts i brevet.

JO har nu begärt att socialnämnden yttrar sig över det som förts fram i anmälan.

– Socialförvaltningen kan bekräfta att det inkommit en JO-anmälan till socialnämnden. Förvaltningen kan varken bekräfta eller dementera vem som gjort anmälan, eller i övrigt kommentera enskilda ärenden, på grund av sekretess, skriver socialchef Agneta Andersson Pettersson i ett mejl till Säffle-Tidningen.

I mejlet står det också:

– Yttrandefrihet råder i Säffle kommun, precis som i övriga landet. Det är en mycket långtgående rätt för enskilda att uttrycka tankar och idéer i vilket ämne som helst. Den innebär dock inte en frihet att alltid säga precis vad som helst. Det är till exempel inte tillåtet att förtala någon eller att begå en gärning som innefattar hot eller hets mot folkgrupp. Bedömningen av om yttrandefrihetens gränser har överskridits görs av polisen, inte kommunen.

Artikeltaggar

Agneta Andersson PetterssonJustitieombudsmannenSäffleSäffle kommunSocialnämnderSocialtjänstVård och omsorg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.