Hoppa till huvudinnehållet

Mysteriet på biblioteket - vem har stulit boken?

Publicerad:
Kunskapsteatern besökte Säffle och bjöd på en fartfylld barnföreställning där publiken fick hjälpa Sigge Snok att lösa en deckargåta.
Kunskapsteatern besökte Säffle och bjöd på en fartfylld barnföreställning där publiken fick hjälpa Sigge Snok att lösa en deckargåta. Foto: Carolina Schützer

Kunskapsteatern besökte Säffle och biblioteket under torsdagseftermiddagen. Det bjöds på en fartfylld barnföreställning där den stora publiken fick hjälpa Sigge Snok att lösa en deckargåta.

Den berömda författaren Fabian Fabulör ska besöka biblioteket för en invigning. Men till bibliotekarien Barbro Blads stora förtvivlan är publiken reda på plats - trots att ingenting är färdigt och ingenting går som det ska. Någon har stökat till, saker försvinner och varför kommer aldrig Fabian?

Bibliotekarien Barbro berättar att publiken kan vänta sig en högläsning ur en nyskriven barnbok - som dessutom bara finns i ett exemplar. Hon berättar att det är en viktig bok - om boken inte fanns så skulle det inte bli någon invigning. Så hon ställer den på en bra plats i biblioteket - för att ha uppsyn över den.

Strax kommer även politikern Alvar - Säffles viktigaste kommunpolitiker enligt honom själv. Han ska närvara vid invigningen och hälsa författaren välkommen. Men vart är författaren? Och det är någonting mer som försvunnit; boken! Och guldstolen han skulle sitta på.

 • Kunskapsteatern besökte Säffle och bjöd på en fartfylld barnföreställning där publiken fick hjälpa Sigge Snok att lösa en deckargåta.
  Kunskapsteatern besökte Säffle och bjöd på en fartfylld barnföreställning där publiken fick hjälpa Sigge Snok att lösa en deckargåta. Foto: Carolina Schützer
 • Vem är det som tagit boken?
  Vem är det som tagit boken? Foto: Carolina Schützer
 • Skolpojken tipsar om att man kan ringa en detektiv
  Skolpojken tipsar om att man kan ringa en detektiv Foto: Carolina Schützer
 • Sigge Snok under förklädnad
  Sigge Snok under förklädnad Foto: Carolina Schützer
 • Skolpojken och Sigge Snok försöker lösa fallet
  Skolpojken och Sigge Snok försöker lösa fallet Foto: Carolina Schützer
 • Sigge Snok antecknar - trots att han inte kan skriva
  Sigge Snok antecknar - trots att han inte kan skriva Foto: Carolina Schützer
 • Bibliotekarien Barbro Blad älskar sina blommor
  Bibliotekarien Barbro Blad älskar sina blommor Foto: Carolina Schützer
 • Författaren Fabian Fabulör ska läsa högt ur sin bok
  Författaren Fabian Fabulör ska läsa högt ur sin bok Foto: Carolina Schützer
 • Sigge Snok är någon på spåren
  Sigge Snok är någon på spåren Foto: Carolina Schützer

Världens bästa detektiv kan inte läsa

En skolpojke som är på plats i biblioteket tipsar om att man kan ringa Sigge Snok - världens bästa privatdetektiv. Han löser alla fall blixtsnabbt står det i annonsen. Bibliotekarien ringer för att få hjälp med mysteriet på biblioteket och innan de vet ordet av är Sigge på plats. De berättar om mysteriet och Sigge börjar genast undersöka saken.

– Här använder jag mig av metoden SAFT, berättar han.

– Spana, anteckna, fundera och tillfångata.

Hans undersökning leder till många skratt bland bibliotekets publik då han interagerar med några av dem i jakten på ledtrådar. Snart hittar Sigge en penna, en handske och en halv papperslapp - ledtrådar som tjuven lämnat efter sig.

Den hemliga planen som tjuven lämnat efter sig - tyvärr kan inte Sigge läsa vad det står.
Den hemliga planen som tjuven lämnat efter sig - tyvärr kan inte Sigge läsa vad det står. Foto: Carolina Schützer

Ännu mer skratt blir det när Sigge ska försöka tyda lappen - han har nämligen en liten hemlighet. Han kan inte läsa. Publiken hjälper honom med rubriken; ”hemlig plan”. Men sedan ska han läsa upp vad som står därefter, och då blir det lite tokigare:

– Pinne prick...

Barnen i publiken skrattar och skolpojken tittar funderande på honom och frågar:

– Siffran ett menar du?

– Det är en gren med en liten kvist och en flugskit efter, svarar Sigge.

Skolpojken förstår då att världens bästa detektiv inte kan läsa, och snart förstår han också att han inte heller kan skriva. Något som skolpojken berättar för Sigge att det är jätteviktigt att kunna. Men skolpojken hjälper till läser åt Sigge: ”Ordna ett fiasko på biblioteket, så jag kan...” sedan är pappersbiten avriven.

 • Sigge har iakttagit alla - vem kan det vara?
  Sigge har iakttagit alla - vem kan det vara? Foto: Carolina Schützer
 • Sigge Snok hittar en penna
  Sigge Snok hittar en penna Foto: Carolina Schützer
 • Han har flera ledtrådar - vem pekar de på?
  Han har flera ledtrådar - vem pekar de på? Foto: Carolina Schützer
 • Sigge har tre misstänkta
  Sigge har tre misstänkta Foto: Carolina Schützer
 • Är det kanske Barbro?
  Är det kanske Barbro? Foto: Carolina Schützer
 • Sigge Snok tar hjälp av publiken
  Sigge Snok tar hjälp av publiken Foto: Carolina Schützer
 • Skolpojken och Sigge hittar ett lönnfack
  Skolpojken och Sigge hittar ett lönnfack Foto: Carolina Schützer
 • Publiken hjälper Sigge i den slutliga fasen
  Publiken hjälper Sigge i den slutliga fasen Foto: Carolina Schützer
 • Boken hittas och höglösningen kan börja
  Boken hittas och höglösningen kan börja Foto: Carolina Schützer
 • Deckargåtan är löst!
  Deckargåtan är löst! Foto: Carolina Schützer

Tre misstänkta - vem har gjort det?

De går igenom allt de vet. Boken är stulen, och då blir det ingen bokuppläsning, barnen blir ledsna och föräldrarna blir arga, det blir inte bara för biblioteket och det blir ingen invigning - det blir ett fiasko. Tjuven har lyckats!

Sigge frågar publiken vem de tror tjuven kan vara; är det Barbro, Fabian eller Alvar? Publiken ger olika svar efter sina iakttagelser. Men Sigge har två ledtrådar som har tror sig kunna lösa fallet med; en penna och ett hårstrå. Han grillar de tre misstänkta, men stannar vid Alvar lite extra och ber honom läsa på pennan.

– Alltid i kommunens tjänst, svarar Alvar.

Sigge Snok berättar också om hårstråt - det är inte brunt som Barbros och det är inte svart som Fabians. Det är grått som Alvars - och han erkänner. Det är han som har tagit boken.

Han tycker att man skulle satsa på ett utomhusbad istället för biblioteket.

– Att kunna simma är väl lika viktigt som att kunna läsa väl?

Alvar erkänner tillslut att han tagit boken.
Alvar erkänner tillslut att han tagit boken. Foto: Carolina Schützer

De andra påminner honom om att biblioteket är det främsta vi har i vår kommun, och att det är viktigt att det finn gratis litteratur och att det är en mötesplats. Och det är det föreställningen vill förmedla; den vill lyfta vikten av tillgänglighet till böcker, läsning och bibliotek.

– Man behöver bada i ord också - sagor och berättelser är viktiga - då blir de kloka vuxna när de växer upp, avslutar Barbro och Alvar förstår äntligen vikten av böcker och dess värde.

Boken kommer fram igen och högläsningen kan börja. En riktigt härlig och underhållande föreställning, både för stora och små, som belyser vikten av böcker, läsning och att vi har bibliotek. Föreställningen engagerade också barnens förmåga att iaktta och dra slutsatser på ett roligt och skojigt sätt.

Artikeltaggar

BibliotekBöckerFöreställningarFörfattareLitteraturNöje/KulturSäffleSäffle bibliotek

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.