Hoppa till huvudinnehållet

Betraktelsen: Vågar du tro på en framtid

Publicerad:
Kenneth Gagnero. Arkivbild.
Kenneth Gagnero. Arkivbild. Foto: Jenni Jansson

Vågar du tro på en framtid, en bättre värld och en mänskligare framtid? Tro är en avgörande faktor för mänsklighetens framtid. Jag menar inte en passiv tro som har gett upp om saker och för det mesta förväntar sig negativiteter. Jag menar en aktiv tro som bygger på drömmar, längtan, hopp och en avsikt att göra skillnad – inte bara för sig själv utan för fler.

Det är inte en tro som försöker göra andra lika oss, utan en tro på just olikheter som en framgångsfaktor för ett bättre liv och en bättre framtid. En tro som utmanar det invanda, som sätter en riktning ut ur mönster som begränsar och förminskar – inte bara oss själva utan allt och alla. En tro som ingjuter mod, hopp och längtan i andra och oss själva. Som får oss att måla bilder och berättelser som stärker, skapar sammanhållning och skapar en riktning mot något bättre, något rikare och något kärleksfullare.

Tro att våga pröva det nya och okända, att tro bortom realismen*. Tro att våga leva i kärlek, närhet och respekt. En tro som gör att vi vågar uppgradera våra tankemönster och bli vårt bästa jag.

Tro kommer inte som en form utifrån, utan som en längtan inifrån – från en djupare del av vår storhet som människor.

I söndagens evangelietext väcker Jesus upp en flicka som var död. Omgivningen såg och visste att det inte fanns mer att göra, det var för sent. Folk var upprörda, grät och klagade högt. (Markusevangeliet 5:35-43)

Fullt förståeligt, eller hur? I den här situationen går Jesus in och gör något oväntat som både skrämmer och gläder folk. Han ser något annat, han ser liv där allt verkar dött, ser möjligheter där det verkar kört och vänder upprördhet till förväntan.

Vare sig du tror på berättelsen eller inte kan vi se ett mönster där tron förändrar situationen. En livsförändrande och livsbejakande tro som vi kan finna hos personer som Martin Luther King, Moder Teresa, Raoul Wallenberg med flera.

Jag tror att världen idag behöver mycket tro – tro inifrån, en tro som springer ur längtan, kärlek och hopp. En tro som är aktiv, ärlig, autentisk och som gör skillnad – i stort som smått.

Hur tänker du runt tro?

Kenneth Gagnero

Församlings Präst i Bro, S.Ny Huggenäs och Södra Värmlandsnäs

*Realism kan många gånger vara en socialt accepterad form av pessimism

Artikeltaggar

BerättelserEtik och religionFörsamlingarKärlekKenneth GagneroVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.