Hoppa till huvudinnehållet

Så beredda är Säffleborna på en kris: ”Jag har en tom vattendunk”

Publicerad:
Har du bunkrat upp med toalettpapper hemma?
Har du bunkrat upp med toalettpapper hemma? Foto: Janerik Henriksson/TT

Är du beredd när strömmen går? Eller om det blir en vattenläcka?

Beredskapsveckan är igång och årets tema är ”Öva!”.

ST passade på att frågade Säffleborna hur förberedda de är på en krissituation.

Elvira Särehag har mycket toapapper hemma.
Elvira Särehag har mycket toapapper hemma. Foto: Sara Fallberg Omar

Elvira Särehag, 20

”Jag har konservburkar med soppa och mycket toalettpapper hemma. Jag har lite extra bröd så det räcker för en vecka. Beredskap är inget jag brukar fundera på, men det kanske jag borde.”

Thomas Ericsson har tio konservpåsar med tonfisk hemma.
Thomas Ericsson har tio konservpåsar med tonfisk hemma. Foto: Sara Fallberg Omar

Thomas Ericsson, 41

”Jag har tio konservpåsar med tonfisk hemma. Och så har jag några vattenflaskor kvar från när det var någon vattenläcka. Värmeljus har man ju alltid, det börjar bli säsong för det igen. Jag brukar ha någorlunda mycket konserver så jag klarar mig några dagar, inte så mycket för att jag tänker på beredskap utan mest för att jag är lat och det är skönt att ha hemma.”

Veronica Fredriksson kan inte leva utan vedspis.
Veronica Fredriksson kan inte leva utan vedspis. Foto: Sara Fallberg Omar

Veronica Fredriksson, 48

”Jag är förberedd. Jag bor på landet och har vedspis, eget vatten, värmeljus, tändstickor, konserver, eget elverk och batterier. Jag började tänka en del på beredskap under pandemin och nu ser ju världen ut som den gör. Jag har alltid bott i skogen och vet hur värdefullt det är med vedspis, det vill jag aldrig vara utan. Jag tycker synd om de som inte har vedspis.”

Anna Gunnarsson ser till att hon aldrig har slut på buljong.
Anna Gunnarsson ser till att hon aldrig har slut på buljong. Foto: Sara Fallberg Omar

Anna Gunnarsson, 50

”Jag har vevradio och en vattendunk som inte är påfylld. Jag har även mat i en krislåda, men datumen börjar gå ut. Jag ser till att ha buljong påfyllt. Jag tänkte mycket på beredskap när kriget i Ukraina bröt ut, men nu har kanske rädslan avtagit lite. Men jag har solceller och campar en del, så jag har stormkök och gasolkamin. Och jag funderar en del över var det finns skyddsrum, för det vet jag inte.”

Johnny Alfredsson har en massa torkade bönor hemma.
Johnny Alfredsson har en massa torkade bönor hemma. Foto: Sara Fallberg Omar

Johnny Alfredsson, 36

”Jag har köpt på mig torkade bönor, ifall. De kanske räcker någon vecka. De behöver ligga i vatten jättelänge innan man kan äta dem. Jag köper linser också, men de äter jag upp. Mina föräldrar bor i skogen, så jag tänker att jag åker dit om det blir kris. Där kan det vara strömavbrott i flera månader och man kan hämta vatten i brunnen.”

Artikeltaggar

BeredskapFörsvarOlyckor och katastroferStrömavbrottVattenVattenläckor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.