Hoppa till huvudinnehållet

Nytt projekt ska stärka ungdomars inflytande

Publicerad:
Yoki Binyam, Nardos Tesfamikael och Niklas Andersson, ungdomscoach på Ungdomens hus och projektledare för ”Ungdomens kraft i Säffle”.
Yoki Binyam, Nardos Tesfamikael och Niklas Andersson, ungdomscoach på Ungdomens hus och projektledare för ”Ungdomens kraft i Säffle”. Foto: Petra Lundgren

Ungdomar ska få större chans att påverka i Säffle. Arbete pågår i kommunen och den 1 september startade projektet ”Ungdomens kraft i Säffle”.

– Det känns bra att vara med och påverka, att vi blir hörda och att vi märker skillnad, säger Yoki Binyam.

Det har gjorts utredningar i Säffle kommun kring ungdomsinflytande och det har också kommit in flera motioner om det genom åren.

– Ofta tar man den lättaste vägen: att man ska inrätta ett ungdomsråd i Säffle och tänker att det är ungdomsdemokrati. Båda utredningarna, 2013 och 2017, har kommit fram till exakt samma slutsats: Ska man lyckas med ungdomsinflytande så behöver man bygga strukturer i kommunen som klarar av att hantera ungdomars åsikter eller önskemål så att de blir en del av det kommunala arbetet, säger Jesper Byh, verksamhetschef för Ungdomens hus och den som gjorde utredningen 2013.

Fördjupat arbete

Han berättar att Säffle kommun börjat utforska de strukturerna i kommunen och att de sökt och fått 500 000 kronor av Länsstyrelsen i Värmland för att arbeta fördjupat med ungdomsinflytande under ett år.

– Det handlar om att involvera ungdomarna i det vi vuxna diskuterar, men också involvera vuxna i vad ungdomar tycker. Ett utbyte. Sedan 2020 är Barnkonventionen lag och i artikel 12 står det att ungdomars synpunkter och åsikter ska uppmärksammas i frågor som rör dem. Det här är ett sätt att konkretisera det som står i Barnkonventionen.

Projektet heter ”Ungdomens kraft i Säffle” och pengarna ska användas till ungdomars delaktighet med särskilt fokus på nyanlända ungdomar.

– De som kanske i ännu mindre utsträckning än andra ungdomar känner till hur samhället är organiserat, var man kan vända sig med olika synpunkter eller hur man ska göra för att leva det liv man vill leva. Det finns en bildande faktor i det, en samhällsorientering, men det handlar också om att bygga relationer och få träffa en kommundirektör, en polischef eller rektor och upptäcka att de är vanliga människor.

Ungdomars inflytande ska stärkas i Säffle. Freddan Eriksson, fritidskonsulent på teknik- och fritidsförvaltningen med uppdrag inom barn- och folkhälsa,  Niklas Andersson, ungdomscoach på Ungdomens hus och projektledare för ”Ungdomens kraft i Säffle”, och Jesper Byh, verksamhetschef för Ungdomens hus.
Ungdomars inflytande ska stärkas i Säffle. Freddan Eriksson, fritidskonsulent på teknik- och fritidsförvaltningen med uppdrag inom barn- och folkhälsa, Niklas Andersson, ungdomscoach på Ungdomens hus och projektledare för ”Ungdomens kraft i Säffle”, och Jesper Byh, verksamhetschef för Ungdomens hus. Foto: Petra Lundgren

Ska vara en språngbräda

Niklas Andersson är ungdomscoach på Ungdomens hus och projektledare.

– Vi är i planeringsfasen nu. Jag har jobbat med ungdomar i åtta år och i olika projekt, bland annat integration. Det här är en förlängning av det, men med lite annorlunda vinkling. Jag vill fungera som en språngbräda för ungdomarna och att de ska få en naturlig väg in till kommunledningen eller politiken. I dag är det många mellanhänder innan något når till ungdomarna, det är viktigt också, men jag tror det skulle vara nyttigt för alla parter om ungdomarna direkt fick träffa de som bestämmer och vice versa så att det blir ett fint utbyte. Där har vi redan med kommunledningen i Säffle, den är väldigt engagerad och positiv till det vi är på väg att skapa. Det här ska vara kul för ungdomarna och de ska få se resultat, säger Niklas Andersson som har som mål att sätta ihop en bred referensgrupp.

Nardos Tesfamikael och Yoki Binyam tycker det är bra att unga får vara med och påverka.
Nardos Tesfamikael och Yoki Binyam tycker det är bra att unga får vara med och påverka. Foto: Petra Lundgren

”Viktigt och intressant”

Nardos Tesfamikael och Yoki Binyam har bland annat varit med på Hackaton och på trygghetsvandringar i Säffle.

– Det är viktigt och intressant, man lär sig mycket om hur Säffle är uppbyggt, hur man hanterar problemen här och vad man gör för att försöka förhindra dem. Jag känner att jag får vara med och påverka, säger Yoki Binyam.

Vad hoppas ni på framåt?

– Att fler ungdomar involverar sig, många har åsikter och kan påverka!

Regionalt och nationellt

I Värmland finns en samverkan som heter ”Jämlik barnhälsa” som Säffle, två andra kommuner, Friskvården i Värmland och Region Värmland är med i. Detta uppmärksammades av Agenda 2030 som har ett projekt som heter ”Nu börjar vi med barnen”. Det handlar om inflytande hos barnen och hur kommuner kan arbeta med det. Sex kommuner i Sverige är med och följs under året. I Säffle har det varit Idéverkstad med Youth 2030 och i februari var det Hackaton för att lösa utmaningar och problem som kom fram under idéverkstaden. Den 10 oktober är det kick off i Säffle med Region Värmland och alla värmländska kommuner är inbjudna.

– Det ska bli oerhört spännande och vi ska dela med oss av hur vi arbetar i Säffle. Vi gör bra saker här, det får effekt och väcker nyfikenhet på nationell nivå. Det som de sex kommunerna gör ska presenteras av Agenda 2030 i januari för regeringen. Det är väldigt kul att vara med regionalt och nationellt, men det vi bryr oss om är vad som får effekt i Säffle för våra ungdomar, säger Freddan Eriksson, fritidskonsulent på teknik- och fritidsförvaltningen med uppdrag inom barn- och folkhälsa.

Det är många samverkansparter i arbetet med att stärka ungdomars inflytande i Säffle kommun: Agenda 2030, Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmland och Youth 2030.

Artikeltaggar

BarnkonventionenFolkhälsaRegion VärmlandSäffleSamhälleTrygghetsarbeteUngdomens husVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.