Hälsa står i fokus på Tegnérskolan under den här veckan och syftet är att främja goda vanor så att eleverna kan må bra och utvecklas i skolan. Under onsdagen nyinvigdes även skolans bibliotek efter att ha gjorts om.
Det är första gången som Tegnérskolan har en elevhälsovecka. Skolans elevhälsoteam och trygghetsteam finns på plats hela veckan. Det är rastaktiviteter och en rad inbjudna gäster.
– Vi ville rikta in oss på sju goda vanor som vi försökt belysa lite extra. Det handlar om vad vi behöver för att må bra och för att klara skolan, säger Linda Wedberg, specialpedagog.
Utifrån de sju goda vanorna har skolan bjudit in olika aktörer. Det är allt från schack och bowling till ungdomsmottagning och ungas psykiska hälsa.
– Vi vill visa ungdomarna att det finns mycket i kommunen, till exempel för en meningsfull fritid eller hjälp för den som inte mår bra.
Ska bli återkommande
Elevrådet på skolan tycker att elevhälsoveckan är ett bra initiativ.
– Det är viktigt, alla ska må bra och och känna sig trygga i skolan, säger Gustav Skålén.
– Det är många som pratat med dem som kommit till elevhälsoveckan, det tycker jag är bra, säger Maja Samueljord.
Tanken är att elevhälsoveckan ska bli återkommande på skolan. Studieteknik är en av de goda vanorna och under onsdagen nyinvigdes biblioteket på skolan där det bland annat går att sitta och plugga i lugn och ro. Det går även att boka det för undervisning.
– Det här betyder mycket för eleverna, de kan utveckla läslust och komma i kontakt med böcker på ett annat sätt än i bara i ett klassrum. Det märks en nedgång på biblioteket i den här åldern, kanske öppnar det här upp för att gå till stadsbiblioteket också, säger Anette Elvborn, svensklärare.
– Det är bra att ha ett tystare ställe att gå till om man vill plugga, även om det ska vara tyst i hemvisterna så är det inte alltid det och i kafeterian är det också rätt högljutt, säger Melvin Weghammar.
Boktips från stadsbiblioteket
Personal från Säffle bibliotek var på elevhälsoveckan både tisdag och onsdag för att inspirera, lämna boktips och prata med ungdomar. Eleverna fick även lämna förslag på vad de vill göra på biblioteket i stan.
– Vi har pratat med många ungdomar och fått många jättemånga bra synpunkter som vi ska ta till oss och försöka jobba med, säger Carin Wernberger Dahlin, bibliotekarie.
Booktok är ett sätt att tipsa andra om böcker på Tiktok. Sådana boktips hade biblioteket med sig.
– Det har blivit väldigt populärt och gjort att fler läser. Då måste vi vara aktuella med det som de läser.
De sju goda vanorna är: sömn - återhämtning, mat - energi, kroppen - rörelse och motion, hjärnan - fokus och mindset, lärande - studieteknik, relationer - vänner och viktiga vuxna, och aktiviteter - meningsfull fritid.