Hoppa till huvudinnehållet

Ria och LP har öppet under höstmarknaden: Alla är välkomna!

Publicerad:
Stefan Jansson, föreståndare för Ria, och Erik Ekström, föreståndare för LP, ser fram emot marknaden på fredag då båda verksamheterna har öppet.
Stefan Jansson, föreståndare för Ria, och Erik Ekström, föreståndare för LP, ser fram emot marknaden på fredag då båda verksamheterna har öppet. Foto: Petra Lundgren

Hela människan Ria och LP har öppet på fredag när det är höstmarknad i Säffle. Båda verksamheterna hoppas på många besökare som vill fika, äta soppa eller träffa andra.

– Det finns de som tror att det bara är för missbrukare, men det är verkligen ett vardagsrum för alla, säger Stefan Jansson, föreståndare för Ria.

Den 29 september är det höstmarknad i Säffle, då brukar LP ha öppet hela dagen och traditionsenligt servera kålsoppa.

–Vi har hållit på i många år så det är rätt så känt, många kommer. Ett år serverade vi 60 liter kålsoppa, säger föreståndaren Erik Ekström som tippar på 40-45 liter soppa i år.

Nytt för i år är att även grannen Hela människan Ria har öppet och serverar soppa.

– Vi får matsvinn från en skola, det är smidigt med soppa och det är olika sorters soppa som blomkål och broccoli, säger Stefan Jansson som är föreståndare på Ria sedan i januari.

Stefan Jansson, föreståndare på Ria, serverar kaffe till Hans Nordberg, besökare och volontär på Ria. Ragnar Andersson är före detta föreståndare på Ria.
Stefan Jansson, föreståndare på Ria, serverar kaffe till Hans Nordberg, besökare och volontär på Ria. Ragnar Andersson är före detta föreståndare på Ria. Foto: Petra Lundgren

Samarbetar

Ria och LP har haft samarbete tidigare och det har nu fått en nystart i och med att Stefan Jansson kommit in i bilden.

– Det var helt självklart att samarbeta för vår del, när vi stängde för dagen och vi hade kaffe kvar gick vi över till LP med det. Likadant om vi gjort matlådor och inte fick plats med dem i vår frys. Vi delar med oss broderligt till våra minsta bröder, säger Stefan Jansson.

– Det känns naturligt att samarbeta eftersom vi ofta jobbar med samma människor, många går till både LP och Ria. Vi har samma regler på båda ställena, så att de vet om vad som gäller. Tillsammans täcker vi hela dagen när det gäller öppettider, så att människor har någonstans att vara, säger Erik Ekström.

Erik Ekström utanför ingången till LP-verksamhetens lokal.
Erik Ekström utanför ingången till LP-verksamhetens lokal. Foto: Petra Lundgren

Öka kännedomen

Både Stefan Jansson och Erik Ekström hoppas att få fler att känna till att Ria och LP finns och vad de gör i sitt respektive sociala arbete. Bakom Ria står de kristna kyrkorna i Säffle kommun, däribland Pingstkyrkan som också står bakom LP.

– LP står för beroendevård på kristen grund och vi har LP-möten på måndagar och lunch på fredagarna som lagas av mat vi får från Stefan Källvik på Ica Kvantum. Det har han bistått med i fem år och lunchen är gratis för dem som är i missbruk och lever i ett utanförskap. Annars tar vi en symbolisk summa, säger Erik Ekström.

Varandras kontraster

Han har själv en bakgrund som missbrukare, men är drogfri sedan 21 år och frälst.

– De vänner jag hade när jag var i missbruk lever inte i dag. Tyvärr har det fyllts på med yngre människor som missbrukar och dem har vi lite svårt att nå i Säffle. De som sitter på bänken är ungefär 15 procent och vi når ungefär 30 procent. Så det är många människor som vi inte vet något om, säger han.

– Vi är varandras kontraster, Erik har varit missbrukare och jag har varit nykterist hela livet. Så han är ett väldigt stöd för mig för han vet hur missbrukare tänker, jag kan höra med honom hur jag ska hantera olika situationer. Det är en trygghet i vårt samarbete, säger Stefan Jansson.

Stefan Jansson utanför ingången till Ria-verksamhetens lokal.
Stefan Jansson utanför ingången till Ria-verksamhetens lokal. Foto: Petra Lundgren

Vill hjälpa fler

Framöver är planen att utöka samarbetet ytterligare och närmast i tid är en gemensam julfest.

– Önskemålet är att det ska komma många på den och jag vill trycka på att den är för alla. Kommer fler till oss och fler vill stödja Ria och LP, så kan vi också hjälpa fler i utanförskap, säger Stefan Jansson.

Erik Ekström, föreståndare för LP, och Stefan Jansson, föreståndare för Ria, uppskattar samarbetet mellan verksamheterna.
Erik Ekström, föreståndare för LP, och Stefan Jansson, föreståndare för Ria, uppskattar samarbetet mellan verksamheterna. Foto: Petra Lundgren

Artikeltaggar

Hela människanLP-verksamhetenMänskligtMissbrukSäffleSäffle kommunSamhälleStefan Källvik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.