Hoppa till huvudinnehållet

Sven har varit med i Hemvärnet i över 70 år

Publicerad:
Sven Jansson har varit med i Hemvärnet i över 70 år.
Sven Jansson har varit med i Hemvärnet i över 70 år. Foto: Kjell Olsson

Sven Jansson från Gillberga har varit med i Hemvärnet i över 70 år. Nu planerar han för Hemvärnets Kyrksöndag som den här gången hålls i Långserud.

– Det är en trevlig tradition när hemvärnskamrater och övriga intresserade kan samlas till en ”egen” söndag, säger Sven Jansson i Källås, Gillberga.

Sven kom med i Hemvärnet redan 1950 och det betyder hela 73 år i Hemvärnets organisation. 1991 blev han Hemvärnschef och även idag har han stort intresse för Hemvärnet även om det har skett en rad omorganisationer genom åren.

– Vi var som mest ett 70-tal när det var folk från socknarna Gillberga, Kila, Långserud och Svanskog som utgjorde grundlaget i vårt hemvärnskompani, säger Sven.

Kyrksöndag

Idag är allt samlat till två kompanier med centrum i Karlstad.

– Vi hade givande övningar i de olika socknarna, minns Sven.

Idag finns det en kamratförening kvar och på söndag, den 1 oktober, är det alltså Hemvärnets Kyrksöndag och denna gång står Långserud som värd.

– Detta med en speciell lite festligare söndag får jag ta på mig då jag föreslog det 1991 samtidigt med att jag blev HV-chef, säger Sven lite anspråkslöst. Tidigare var det mera spontana kyrkbesök i samband med övningar i de olika socknarna.

Sven har erfarenhet från de flesta posterna från menig, plutonchef och under tolv år var han även Hemvärnschef.

– Fram till 2009 var det en musikkår från Hemvärnet som spelade men sedan är det Karlstads Musikkår som medverkar.

– Vi brukar göra ett 20-tal framträdanden per år och har även några egna konsertprogram, säger Magnus Johansson Trapp som är ordförande för musikkåren.

– Vi blir ett 15-tal och naturligtvis blir det några marscher samt lite annat som erbjuds och även vid efterföljande sopplunch med ärtsoppa blir det musik och kanske sång, säger Magnus vidare.

30-tal personer

Spelandet ligger idag på ideell basis och totalt är det ett 30-tal personer i musikkåren.

– Vi har full besättning men givetvis är intresserade välkomna, säger Magnus.

Musikkåren kommer även att spela till söndagens psalmer som fastställs i samråd med prästen Carlo Nielsen.

Vid samkvämet kommer även Lars Gustafsson från Årjäng att berätta lite om Hemvärnet och kanske även bjuda på någon sång.

Ärtsoppa

Hemvärnet har åter hamnat i fokus på grund av Ukrainakriget och Lars Gustafsson kommer berätta om det. I samband med Kungens stora firande hamnade också Hemvärnets musikkårer i rampljuset då det fanns hela nio musikkårer på plats i Stockholm längs jubileumsvägen.

Långseruds församlingsråd bjuder på ärtsoppa med mera vid det efterföljande samkvämet och allmänheten är välkommen både till kyrka och sockenstuga.

Artikeltaggar

GillbergaHemvärnetKyrkorLångserudMusikSång

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.