Säffle ska bli tryggare och under torsdagen skrev kommunen, köpmannaföreningen, polisen, Fastighetsägarna och Säfflebostäder under en trygghetsöverenskommelse.
– Det är en ganska lång process att gå från ett dom till ett vi, överenskommelsen är ett bevis på att det finns ett vi och det är jätteviktigt, säger Ola Johansson, vice ordförande (M) i kommunstyrelsen.
Initiativet till trygghetsöverenskommelsen kommer från Ica-förbundet och i dagsläget är ett det ett tiotal kommuner i Sverige som träffat en sådan överenskommelse.
– Vi lever i ett i hårdnande klimat idag och på många orter har vi sett en oro som vi vill ta tag i, säger Stefan Källvik från Säffle köpmannaförening genom Ica Kvantum Säffle.
Målet med överenskommelsen är att gemensamt öka tryggheten i Säffle för invånare, besökare och butiksanställda och att arbeta förebyggande med åtgärder som skapar trygghet, främst för barn och unga.
Skapa positiva relationer
– En kommun kan inte skapa trygghet på egen hand utan det behövs samarbete. Det är bra att stävja brott, men det är också viktigt att skapa positiva relationer mellan kommunen, föreningar, näringslivet och barn och unga. För det man tänker positivt om, det är man rädd om, säger Ola Johansson.
Markus Bäckström är ordförande (C) för Säfflebostäder och välkomnar initiativet.
– Vi och andra hyresvärdar kan stärka den fysiska yttre miljön vid våra hus, men också den sociala miljön genom att erbjuda mötesplatser och stärka banden grannar emellan. Om de känner varandra reagerar och bryr de sig om det händer något avvikande. Vi har haft mycket skadegörelse på skolor den senaste tiden, där hoppas vi på stärkt civilkurage, att man vågar säga till och anmäla så att det kommer med i statistiken och att vi kan jobba förebyggande.
Viktigt att anmäla brott
Stefan Källvik berättar att de från butikernas sida kommer att anmäla alla brott och snatterier.
– Vi har blivit bättre på det, men vi kan definitivt göra mer.
För polisens del är det viktigt att alla brott anmäls.
– Gör man inte polisanmälningar så är det ett indirekt sätt att säga att det exempelvis är okej att snatta. Lägesbilder vi får in gör att vi kan se var vi ska satsa resurser och se hur vi kan jobba förebyggande. Vi har bara att vinna på det här, säger Maria Westby, kommunpolis i Säffle, Eda, Årjäng och Arvika.
Viktigt att samverka
Polisen har ett koncept som heter ”Trygg i butik” och ska besöka butiker i Säffle för att förebygga brott och på samma sätt skapa tryggare arbetsplatser.
Även Fastighetsägarna är med i trygghetsöverenskommelsen.
– Fastighetsägarna är en viktig samhällsaktör i det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet. Många vill och kan ta ett stort socialt arbete och där är samverkan viktig för att kanalisera det och veta vad man kan göra, säger Sanna Andersson från Fastighetsägarna GFR.