Hoppa till huvudinnehållet

Efter nio år som kommunens ledande politiker – Dag Rogne lämnar över klubban

Publicerad:
I veckan gjorde Dag Rogne sin sista dag som kommunalråd i Säffle.
I veckan gjorde Dag Rogne sin sista dag som kommunalråd i Säffle. Foto: Nathalie Forsström

Nu har kommunalrådet Dag Rogne lämnat sitt kontor i stadshuset. Efter nio år som kommunens högst ledande politiker tycker han att det är dags att lämna över stafettpinnen till någon annan. Nu väntar en ny tid. Dag Rogne kan lägga ifrån sig telefonen, att inte alltid behöva vara anträffbar, det är det som han ser mest fram emot.

Under veckan har Dag Rogne lämnat sitt kontor i stadshuset.
Under veckan har Dag Rogne lämnat sitt kontor i stadshuset. Foto: Nathalie Forsström

I nio år har Dag Rogne innehaft posten som kommunstyrelsens ordförande. En uppgift som han har trivts med men som också har krävt att han alltid varit anträffbar. Nu tycker han att det ska bli skönt att kunna stänga av telefonen och ägna mer tid åt andra saker, som familjeföretaget, gården, skogen och familjen.

– Jag har haft jour dygnet runt. Allt som har med kommunen att göra har kommit i första hand, säger han.

– Jag ringer alltid upp om jag har ett missat samtal. Att vara tillgänglig hela tiden, det är det som sliter, säger han.

Arkivbild. Dag Rogne var med och tog det första spadtaget till Säffles nya simhall.
Arkivbild. Dag Rogne var med och tog det första spadtaget till Säffles nya simhall. Foto: Håkan Strandman

Från traktorn till kontoret

Nu kan vädret och inte mötestiderna avgöra hur han fördelar tiden i skogen och på gården.

– Jag har hoppat från traktorn till kontoret, säger han.

Det har varit roliga år, även om han nu ser fram emot en ny tid i livet. Han berättar att det har hänt mycket i kommunen sedan han började.

– När jag började så ställdes kommunfullmäktige in ibland för att det var för få ärenden. Så är det inte längre, säger han.

Arkivbild. Dag Rogne fick ta emot ordförandeklubban av Daniel Bäckström. Nu är det dags för Dag att lämna klubban till Daniels bror Markus Bäckström.
Arkivbild. Dag Rogne fick ta emot ordförandeklubban av Daniel Bäckström. Nu är det dags för Dag att lämna klubban till Daniels bror Markus Bäckström. Foto: Claes Österman

Nya krafter

Dag Rogne tycker inte att samma person ska sitta som kommunalråd för länge. Nu är det dags att lämna över till nya krafter. På söndag tar Markus Bäckström formellt över ordförandeklubban.

– Jag tycker att det är bra med åtta, nio år. Man behöver ett eller två år för att bli varm i kläderna. Man måste brinna för det, när glädjen falnar ska man släppa det till nästa person som har driv, säger han.

Arkivbild från 2016 när Prins Carl-Philip och Prinsessan Sofia besökte Säffle.
Arkivbild från 2016 när Prins Carl-Philip och Prinsessan Sofia besökte Säffle. Foto: Albin Norén

Ingen självklarhet

För Dag Rogne har det inte varit självklart att han skulle jobba med politiken på heltid. Som barn var han inte den som pratade mest i klassrummet.

– När jag gick i skolan gömde jag mig. Jag har aldrig varit med i elevråd eller liknande. Mina klasskompisar trodde nog aldrig att jag skulle bli kommunalråd, jag var tystlåten, säger han.

Familjeföretaget

Men självförtroendet växte under högskoletiden. Han läste till ekonomiagronom vid Sveriges Lantbruksuniversitet och jobbade när han kom tillbaka på familjeföretaget Rogne Entreprenad.

– Jag jobbade mycket med bergtäkt. Den delen var nystartad när jag kom tillbaka, säger han.

Han var också ordförande i LRF, Lantbrukarnas riksförbund, under en period. Det första steget till det lokala politiska engagemanget började 2008 när By socken skulle börja bygga fiber och han blev ordförande i fiberföreningen.

– Jag höll i det och tyckte att det var roligt. Det jag gjorde gjorde avtryck, säger Dag Rogne.

Började med politiken

Det var också då han insåg att han vill jobba på hemmaplan, med frågor som berör dem som bor i hans närhet. Att det var just Centerpartiet som han skulle söka sig till var en självklarhet då det partiet alltid legat honom närmast.

– Jag trivs med Centern. Det passar mig, säger han.

När han tog första steget in i politiken gick det fort. Han hamnade på andra plats på partiets lista till valet 2010 och fick plats i kommunstyrelsen.

Började med vikariat

2013 började Dag Rogne som vikarierande kommunalråd när dåvarande kommunalrådet Daniel Bäckström skulle vikariera i riksdagen. Det var en fördel att ha vikariatet i bagaget när han tillträdde.

– Då fick jag en inblick i hur det funkade och såg förbättringspotential, säger han.

Den 1 april 2014 tillträdde han formellt som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Det innebär att han hunnit vara med och driva tre valrörelser.

Volvos nedläggning

När han kom in som kommunalråd satt spåren efter Volvos nedläggning 2012 fortfarande kvar.

– Man höll fortfarande på med matchning men såg ljuset i tunneln, säger han.

Han berättar om åren som har gått sedan dess. Om utmaningar som ställt nya krav på kommunen, som flyktingströmmen, pandemin och kriget i Ukraina och dess följder. Han minns när det 2014 kom en buss med flyktingar till Säffle och hur arbetet med att ta hand om dem satte igång direkt. Det skulle ordnas plats i skolan, gode män, HVB-hem med mera.

– En eloge till alla Säfflebor och civilsamhället som ställde upp. Det är underbart hur bra det gick, säger han.

Ny simhall

En dag rasade taket i simhallen ner och det blev tydligt att man måste göra något. Planerandet för den nya simhallen, som kom att bli en av de absolut största investeringarna i Säffles historia, kunde starta. Dag berättar om processen, hur man diskuterade allt i ett tidigt skede, som placering och storlek på bassängen, för att få med alla på beslutet.

– Det blev inte en enda återremiss på det ärendet, säger Dag Rogne.

Lagbygge

En framgångsfaktor för att lyckas få igenom ärenden uppger Dag Rogne är att man jobbar mycket med beredningen av saker. Han införde tidigt att man även skulle släppa in oppositionen redan i beredningen för att kunna diskutera saker i ett tidigt skede.

– Det är ett lagbygge så att alla kan jobba tillsammans för Säffles bästa, säger Dag Rogne.

Investeringar

Uppfräschning av centrumgenomfarten, ett samlat högstadium på Tegnérskolan, renovering av flera skolor, Ungdomens hus och bollhallen är exempel på satsningar han har varit med på under åren. Dessutom har han sett handelsplatsen i Guttane växa fram.

– Vi har fått ner försörjningsstödet och tryckt tillbaka ungdomsarbetslösheten. Det är ett målmedvetet jobb, säger han.

Samarbete

Att jobba kommunövergripande över förvaltningsgränser är ett arbetssätt som etablerat sig genom åren. Han tycker också att det är viktigt att lyssna in och ibland ta ett steg tillbaka för att ge det mer tid.

Drivkraften har alltid varit att skapa ett attraktivt Säffle som fler vill jobba, bo och leva i. För det krävs en bra skola och vård och omsorg, men det krävs också bland annat ett bra fritidsutbud och attraktiva boenden, menar Dag Rogne.

Slutar med politiken

I samband med att Dag Rogne slutar som kommunalråd väljer han också att helt kliva ur den kommunala politiken. Han stänger inga dörrar för all framtid men tycker att det är viktigt att inte finnas med i bakgrunden nu när Markus Bäckström tar över.

– Det blir en större frihet för den som kommer efter. Man kan behöva ändra saker och det får inte bli en begränsning att jag sitter kvar. Men man får gärna ringa och fråga om råd, säger han.

Lämna telefonen

Möjligheten att kunna lämna jourtelefonen är en av de saker han ser fram emot mest. Att inte behöva ställa traktorn för att åka på ett möte eller kunna vara ute och springa en söndag eftermiddag istället för att åka in och jobba. Men det finns också mycket som han kommer att sakna.

– De strategiska samtalen med Ingemar Rosén. Ibland sitter vi kvar och pratar, det kommer jag nog att sakna, säger han.

Han är medveten om att han lämnar över i en tuff tid.

– Vi har en ekonomisk situation som inte är så rolig och det kommer krävas mycket. Men man blir aldrig färdig. Det läget vi är i nu kommer vara i några år.

Artikeltaggar

CenterpartietDag RogneDaniel BäckströmKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLRFPolitikSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.