Hoppa till huvudinnehållet

Toveruds ost är näst bäst i Sverige: ”Jätteroligt!”

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
Det blev två medaljer till Toverud Mathantverk i SM.
Det blev två medaljer till Toverud Mathantverk i SM. Foto: Privat

Den 19 oktober avgjordes SM i mathantverk i Borås.

Från Säffle deltog Therese Edquist från Toverud Mathantverk med två av sina produkter. Rökt Eldost och Eldost Jalapeno, som blev väldigt omtyckta av juryn.

Therese Edquist från Toverud Mathantverk deltog och vann ett silver och ett brons i SM.
Therese Edquist från Toverud Mathantverk deltog och vann ett silver och ett brons i SM. Foto: Privat

På mästerskapet deltar mathantverkare från hela Norden med sina förädlade produkter. Att vara mathantverkare innebär att producenten använder främst sin kunskap, erfarenhet och så klart sina händer för att framställa produkten, som dessutom ska innehålla lokala råvaror för att få höga betyg i tävlingen.

Therese Edquist fick ta emot medalj för två av sina eldostar.
Therese Edquist fick ta emot medalj för två av sina eldostar. Foto: Privat

Blindtest

Toverud Mathantverk deltog med totalt fem av sina produkter. Stekost, smaksatt stekost, smör och ostkaka. Ostarna är rökta på Adelsnäs gård.

I varje klass var det fyra jurymedlemmar som bedömer produkterna efter smak, utseende, konsistens och doft, utan att veta vem eller var de kommer ifrån. Maximalt kan man få 20 poäng.

Toverud Mathantverk har tävlat i SM i mathantverk i Borås.
Toverud Mathantverk har tävlat i SM i mathantverk i Borås. Foto: Privat

Silver och brons

I klassen smaksatt stekost - en produkt som man har satsat mer på den senaste tiden - fick både Rökt Eldost och Eldost jalapeno höga poäng, 18 respektive 16, vilket räckte till silver och brons i klassen, berättar Therese.

– Det var jätteroligt! Jag hade inte förväntat mig någon medalj för jag vet att det är så stor konkurrens och så många duktiga mejerister som hållit på mycket längre än jag. Just i klassen stekost är det också många som tävlar för att det är en produkt som är populär och som väldigt många gör.

– Lite extra roligt att vinna på just den smaksatta som vi har satsat mycket på. VI har ju fyra sorter totalt varav tre är smaksatta, så vi valde de två som är mest populära eftersom man bara får tävla med två produkter per klass, fortsätter Therese.

Nära exceptionellt

Ett silver från juryn i mathantverks-SM innebär att produkten bedöms vara ett ”väl utfört hantverk, nära exceptionellt”. 18,5 poäng hade gett guld och då bedömningen ”exceptionellt hantverk”.

I de andra klasserna blev det ingen medalj, men Therese fick ändå bra poäng och goda omdömen från juryn, och tips på hur produkterna kanske kan förbättras enligt juryn.

– I bedömningen av den naturella stekosten tyckte juryn att det var den finaste osten utseendemässigt, men den föll på att de hade önskat att den var lite mindre fet. Den fick 14 poäng, så det är ganska bra ändå eftersom det är många deltagare i den klassen och juryn har mer att jämföra med.

– Ostkakan var de nöjda med förutom att den sjönk lite för att den var kryddad med kanel och kardemumma, säger Therese.

Jämfört med SM 2021 visar det sig att Therese ostar håller en jämn nivå och Therese är mer än nöjd med resultatet i SM.

Artikeltaggar

HantverkMat och dryckMedaljerRåvarorSamhälleSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.