Hoppa till huvudinnehållet

Mårten och mörten – två goda anledningar att fira

Publicerad:
I lördags firade Långserud sin 33:e Mårtensafton och 40 år i ett landsbygdsprojekt.
I lördags firade Långserud sin 33:e Mårtensafton och 40 år i ett landsbygdsprojekt. Foto: Diana Dragic

Mårtensafton är en högtid som förr firades den 10 november med gåsmiddag – traditionellt inför den 40 dagar långa fastan fram till jul. Men i Långserud har man en egen variant av Mårtensafton, som firades för 33:e gången i lördags.

Efter ett varmt välkomnande till ett femtiotal gäster i Långseruds bygdegård, inledde Lars Richter kvällen med en bakgrundshistoria till det Mårtensfirande som anordnas i bygden varje år. För det är varken en förberedelse inför fastan eller sammanhängande med helgonet Martinus, som försökte fly sitt uppdrag som biskop genom att gömma sig bland gässen.

Nej, i Långserud härrör det hela från den lokala anfadern Mårten, som kom med sina mannar till bygden och började röja skog för att etablera ett samhälle. Mannarna kallades för mörtarna, vilket ligger till grund för Långseruds logotyp och paroll: ”pigg som en Långseremört”.

Jubileum

Utöver det sedvanliga Mårtensfirandet, firade även Långseruds Utvecklingsgruppe 40-årsjubileum.

– Bakgrunden är den att Säffle är en av de åtta kommuner som utsågs till försökskommun i regeringens landsbygdssatsning år 1983, och Säffle kommun tyckte då att Långserud skulle vara den landsbygdsorten, sade Lars Richter.

En av de saker som gjort Långserud till en så attraktiv landsbygd, är satsningen på nya idéer och projekt, vilket till stor del möjliggörs av Långseruds utvecklings- och trivselfond (LUT-fonden).

– Den kom till för tiotal år sen och tanken är att kunna bidra ekonomiskt till investeringar i bygden som vi tycker har skapat ett mervärde för oss som bor här. Totalt har vi delat ut ungefär 800 000 kronor till bland annat olika idrottsföreningar och hembygdsgården, sade ordförande för LUT-fonden.

– Pengarna får vi in viss mån av medlemsavgifter, testamenten, gåvor och kondoleanser, och det flödar in ganska bra. Så om någon här inne sitter på idéer eller tankar som ni vill förverkliga, är ni välkomna med ansökan, fortsatte han.

Efter en uppräkning av alla 24 nyinflyttade i Långserud i år samt en berättelse om vad utvecklingsgruppen har gjort och är mest nöjda med under de här 40 åren, följde underhållning av lokala Irene Falk.

Inledningsvis blev det allsång till Bengt Wahlströms låt ”Hela Sverige ska nu leva”, innan Irene gjorde det bästa av vad som egentligen skulle ha varit ett tvåmansjobb, och bjöd på fin sång till dansbandsmusik.

 • Irene Falk underhöll gästerna med sång och gitarr.
  Irene Falk underhöll gästerna med sång och gitarr. Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic

”Imponerande”

Två hedersgäster utöver alla Långserudsbor som gör den levande landsbygden möjlig, var Säffles kommunalråd Markus Bäckström samt landshövdingen Georg Andrén. De höll högtidstal som nog fick de flesta mörtar att sträcka lite extra på sig.

– Det är så imponerande att ta del av hur ni utvecklar bygden och är med och inspirerar andra grupper i kommunen. Ni var ju verkligen pionjärer och hängde på utmaningen att starta det här arbetet, och ni har verkligen tagit goda initiativ. Några som spelar extra stor roll för möjligheten att bo och verka i bygden är Smedgården, Friskolan, det breda företagandet och föreningslivet samt de välkomsthälsningar till nya i bygden. Det är något vi diskuterar i kommunen och vill ta rygg på, sade Markus Bäckström.

– Ni har fokus på tillväxt, ni inkluderar och samlar bygden och ni har ett väldigt tryck i er omvärldsspaning. Ni har betytt oerhört mycket under dessa 40 år, men också tidigare. Ni hjälper kommunen att få fokus på det landsbygdsutvecklande arbetet.

 • Mårtensfirande Dianas bilder
  Mårtensfirande Dianas bilder Foto: Diana Dragic
 • Alldeles nytillträdde kommunalrådet gratulerade och gav en stor eloge för Långseruds Utvecklingsgrupps arbete under fyrtio år samt önskade god fortsättning för bygdens utveckling
  Alldeles nytillträdde kommunalrådet gratulerade och gav en stor eloge för Långseruds Utvecklingsgrupps arbete under fyrtio år samt önskade god fortsättning för bygdens utvec… Foto: Diana Dragic
 • Landshövding Georg Andrén högtidstalade och hade stora visioner både för Värmland som helhet och Långserudsbygden i synnerhet.
  Landshövding Georg Andrén högtidstalade och hade stora visioner både för Värmland som helhet och Långserudsbygden i synnerhet. Foto: Diana Dragic

Landshövding Georg Andrén berättade kort om sina fyra år som landshövding och förälskelsen i Värmland.

– När jag snabbt kollade vad det stod om Värmland i en chatt så var det ”en attraktiv trakt” och det kan man ju instämma i. Naturens skönhet, kulturens mångfald, stark gemenskap och en god matkultur var fyra huvudpunkter.

Han uttalade sedan en vision om Värmlands framtid inklusive Långseruds och andra orters dito.

– Jag vill hylla den fyrtioåriga utvecklingen som skett bland annat genom Långseruds Utvecklingsgrupps stora arbete, menade landshövdingen.

 • Efter högtidstalen väntade fika i form av kaffe, smörgås och Långseruds nya signaturbakelse – en mört med rött öga gjord på mördeg och citronkräm.
  Efter högtidstalen väntade fika i form av kaffe, smörgås och Långseruds nya signaturbakelse – en mört med rött öga gjord på mördeg och citronkräm. Foto: Diana Dragic
 • Fikat verkade uppskattat av alla gäster.
  Fikat verkade uppskattat av alla gäster. Foto: Diana Dragic

40-tema

40-årsdagen till ära hade man lyckats skrapa ihop 40 programpunkter som fortskred under resten av kvällen. Vid det här laget kan ni gissa temat.

Katarina Bergdahl, nyinstallerad präst, beskrev talet fyrtio ur olika bibliska perspektiv. Regn i 40 dagar och nätter, Moses 40 år i öknen, Jesus fasta samt även karantän, som betyder ”fyrtio”.

– Egentligen skulle jag vilja hurra fyrtio gången för utvecklingsgruppen, men det får bli fyra och dessutom kan jag berätta att jag bor i Mörtviken, sade Katarina.

Nytillträdda prästen Katarina Bergdahl talade om talet fyrtio ur olika aspekter med tanke på fyrtioårsfirandet av Långseruds Utvecklingsgrupp.
Nytillträdda prästen Katarina Bergdahl talade om talet fyrtio ur olika aspekter med tanke på fyrtioårsfirandet av Långseruds Utvecklingsgrupp. Foto: Diana Dragic

Artikeltaggar

Georg AndrénLandsbygdLångserudMarkus BäckströmMårtensaftonSäffleSamhälleSångSmedgårdenVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.