Hoppa till huvudinnehållet

Nu rivs huset på Angelgatan - Var kraftigt vattenskadat

Publicerad:
Rivning pågår av det vattenskadade huset på Angelgatan i Säffle.
Rivning pågår av det vattenskadade huset på Angelgatan i Säffle. Foto: Petra Lundgren

Det kommunägda gula huset på Angelgatan håller på att rivas. Byggnaden var kraftigt vattenskadad och renoveringskostnaden gick inte att motivera.

– Den har egentligen varit planerad att rivas under flera år, nu blev det läge, säger Jonas Torpman, teknisk chef på Säfflebostäder.

Förra året beslutade kommunfullmäktige om rivning av tre byggnader: Gula villan, Synvillan och det gula huset på Angelgatan på andra sidan E45. Fastigheterna ägs av Säffle kommun. Under måndagen sattes skopan i huset på Angelgatan.

– Byggnaden är i dåligt skick på grund av en jättestor vattenskada, säger Jonas Torpman.

ST har tidigare rapporterat att skadan var så stor att byggnaden inte kunde användas utan en omfattande renovering både utvändigt och invändigt. Kostnaden för detta gick dock inte att motivera och hyresgästerna skulle därför erbjudas boende hos Säfflebostäder.

Hur går rivningen till?

– Det sorteras i olika fraktioner. Det har gjorts en asbestsanering, man plockar ur fönster, metaller och så vidare.

Det tas även prover på betongen eftersom det finns krom 6 i betong. Normalt sett kan betong ligga kvar, men är det för hög halt kan betongen inte användas som fyllnadsmassa.

– Vi får se vad provet visar, är det för högt får vi köra betongen på deponi.

Efter att det gula huset är rivet så ska även Gula villan och Synvillan på andra sidan E45 rivas. Även de är i dåligt skick och sanering pågår.

Rivningen av de tre byggnaderna innebär att fastighetsdriften för kommunen minskar med 94 000 per år. Rivningarna innebär dock en stor utgift, ST har tidigare skrivit att de beräknas kosta ungefär 2,8 miljoner kronor. Att sälja fastigheterna som byggnaderna står på för att på det viset avyttra dem har inte ansetts vara lämpligt.

Artikeltaggar

Bostad och byggenE45FastigheterSäffle kommunSäfflebostäderSaneringVattenskadaVillor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.