Hoppa till huvudinnehållet

Ny ranking: Herrgårdsgymnasiet trea i länet

Publicerad:
Herrgårdsgymnasiet hamnar på tredje plats i länet i en ny ranking.
Herrgårdsgymnasiet hamnar på tredje plats i länet i en ny ranking. Foto: Claes Österman

Herrgårdsgymnasiet hamnar på tredje plats i en ny ranking som listar länets gymnasieskolor. I toppen hamnar Sunne gymnasium Södra Viken.

Det är jämförelsetjänsten Ednia som har rankat de tio bästa gymnasieskolorna i länet. Rankningen baseras på statistik från Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska Centralbyrån, SCB.

Att en skola hamnar högt i rankingen betyder att den har ett högre sammanlagt resultat. Faktorer som väger in i rankingen är bland annat betyg, nationella prov, examensfrekvens, arbetsmarknadsstatistik samt enkätsvar från elever och lärare på skolan.

Ranking

Gymnasieskolor i Värmlands län

De gymnasieskolor i Värmlands län som rankas högst i den ranking som Ednia gjort.

1. Sunne gymnasium Södra Viken

2. Nobelgymnasiet

3. Herrgårdsgymnasiet

4. Estetiska Skolan

5. Praktiska Gymnasiet Karlstad

6. Forshagaakademin

7. Lillerudsgymnasiet

8. Solbergagymnasiet

9. Sundsta-Älvkullegymnasiet

10. Spångbergsgymnasiet

Gymnasieskolor som är nystartade i Värmland eller som har för lite data är inte med i rankningen.

Trea i länet

Herrgårdsgymnasiet i Säffle hamnar på en tredjeplats efter Sunne gymnasium Södra Viken och Nobelgymnasiet.

Siffrorna som Ednia tagit fram visar bland annat att det är 83 procent av de elever som påbörjar gymnasiestudier vid Herrgårdsgymnasiet som tar examen inom fyra år. Siffrorna visar även att lärarbehörigheten ligger på 93 procent på Herrgårdsgymnasiet. Lärarnöjdheten som grundar sig på enkätsvaren ligger på 6,6 av 10.

Nationella prov

Sammanvägningen av skolans resultat på olika nationella prov hamnar på 61 av 100. Snittbetyget är D. Betygsinflationen uppges vara låg. Betygsinflation innebär skillnaden mellan de betyg elever får på nationella prov och de slutbetyg de får i samma kurs.

Eleverna har svarat på en enkätundersökning från Skolinspektionen. Svaren har graderats på en tiogradig skala. Siffrorna bygger på 78 svar, det är en svarsfrekvens på 80 procent. Svaren visar följande siffror: studiero 6,7, stöd 6,7, trygghet 7,7 och elevnöjdhet 5,8.

Enligt Ednias siffror är det 312 elever som går på skolan. 32 procent av dem är tjejer och 78 procent är killar.

Artikeltaggar

GymnasieskolanHerrgårdsgymnasietLärareNobelgymnasietPraktiska Gymnasiet KarlstadSCBSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorStatistikSundsta-ÄlvkullegymnasietSunneVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.