Hoppa till huvudinnehållet

Vändningen i nämnden: Jourcentralerna blir kvar

Publicerad:
Jourcentralen i Kristinehamn blir kvar. Det har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat.
Jourcentralen i Kristinehamn blir kvar. Det har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat. Foto: Ida Oscarsson

Framtiden för jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn har varit tapeten under en längre tid. Nu har politikerna gått emot tjänstemännens förslag och beslutat att de ska vara kvar.

Sparförslaget som har legat var att stänga jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn genom att de skulle samlokaliseras. Säffle med Arvika och Kristinehamn med Karlstad.

Beslutet lanserades i vårdens stora sparpaket som presenterades tidigare i år och har vållat debatt både hos politikerna och protester och oro hos allmänhet och vårdpersonal. Egentligen skulle hälso- och sjukvårdsnämnden tagit beslut redan i september, men ärendet återremitterades. Istället togs det upp för beslut under tisdagen den 14 november.

Tjänstemannaförslaget från förvaltningen om nedläggning presenterades tillsammans med en konsekvensanalys, med riskbedömningar och konsekvensanalyser av vad en nedläggning skulle betyda. Trots förslaget om nedläggning så gick politikerna i nämnden emot det och röstade för att jourcentralerna skulle finnas kvar. De ska också komplettera jourverksamheten med en digital jourcentral.

Artikeltaggar

BeslutEkonomiKarlstadKristinehamnNämnderNedläggningarPolitikSäffleVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.