Hoppa till huvudinnehållet

Det förfallna huset på Granvägen har fått nya ägare - ska totalrenoveras

Publicerad:
Tre Juveler AB har köpt det omtalade huset på Granvägen; Janne Nilsson, Mårten Stolt och Anders Schullström
Tre Juveler AB har köpt det omtalade huset på Granvägen; Janne Nilsson, Mårten Stolt och Anders Schullström Foto: Carolina Schützer

Företagshotellet på Kronvägen är så gott som färdigt, så Tre Juveler AB kände att de behövde något annat att göra. Så det omtalade huset på Granvägen blev just det; juvelernas nya projekt.

Tre Juveler AB, bestående av Mårten Stolt, Janne Nilsson och Anders Schullström, har flyttat in på företagshotellet på Kronvägen och det finns just nu inte så jättemycket mer kvar att göra där. De behövde därför ett projekt att fylla ut med.

– Det är ju ett hus man haft lite koll på, och tänkte kanske att man skulle kunna göra något projekt av det. Och nu blev det så, skrattar Anders.

Projektet som de tre har valt att sätta tänderna i är ett renoveringsprojekt - ett hus som behöver en totalrenovering. Huset som de har köpt är det omtalade huset på Granvägen.

Tio år sedan

Första gången som kommunen fick in en anmälan om fastigheten på Granvägen var 2013 - det är nu alltså tio år sedan. Både 2018 och 2021 avslogs Miljö- och byggnadsnämnden ansökan om utdömande av vite. Men strax innan jul förra året, efter tredje försöket, kom domen från Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.

Man godkände ansökan från nämnden och ålade villaägaren att betala ett vite på 75 000 kronor, som senare också utdömdes då ägaren inte rättat sig efter föreläggandet. Ägaren överklagade beslutet två gånger efter det, men fick inte rätt - vitet krävdes in av Kronofogden.

Men det fanns därefter intressenter på huset. Tre Juveler AB ville köpa det och började höra sig för vad planerna för fastigheten var. Efter många om och men fick man också kontakt med ägaren av huset.

– Det var svårt att få kontakt, första var det via mail och sedan endast genom mäklaren - det har aldrig varit någon personlig kontakt. Men när vi väl var där så accepterade de vårt erbjudande. Jag tror att de var ganska lättade av att bli av med huset, säger Anders.

  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer

Ska totalrenoveras

Så förra onsdagen skrev man på kontraktet, och nu är alltså Tre Juveler AB, Anders, Janne och Mårten, ägare av det förfallna huset på Granvägen.

Varför köpte ni huset?

– Vi ville ha ett projekt att fylla ut med. Det har stått såhär länge och det är ingen som har tagit ansvar för det, så då tänkte vi att ska det hända något så får man göra det själv, säger Mårten och forsätter:

– Det är ju också för att säkerställa att det inte blir ett tillhåll och en socialdumpningsplats. Vi vill att det här ska bli något som vi själva skulle vilja äga.

De berättar att de första hade trott att det bara var att riva huset, men det visade sig att stommen går att behålla. Men det kommer att behövas en hel del arbete innan allt är klart.

– Vi kommer att behöva byta det yttre och inre skalet, tilläggsisolera, dränera och fixa till trädgården. Det ska vara energismart och det kommer att bli ny uppvärmning och el också - hela rubbet, säger Mårten.

– Det kommer att bli helt färdigt för inflyttning när det är klart - man ska inte behöva föra någonting. En uppryckning för hela kvarteret, om man ser till hur det har sett ut i många år på den här fastigheten, säger Janne.

Nu har Janne, Anders och Mårten städat upp på tomten till att börja med.
Nu har Janne, Anders och Mårten städat upp på tomten till att börja med. Foto: Carolina Schützer

Städa och sanera

I och med att de köpt huset så är de nu ålagda att fixa till - huset måste vädersäkras, framförallt för den kommande vintern. Det måste hålla tätt från yttre påverkan. Därför har en del nya takpannor lagts dit och man har satt igen ett av källarfönstren.

De måste också städa upp. Detta arbete inleddes genom att rensa upp allt sly och buskar på den förvuxna tomten.

– Bara det gjorde mycket - nu ser man faktiskt att det finns ett hus här. Så nu när allt är nere så ska vi plocka ihop det och köra bort det - så blir det ännu bättre, säger Anders.

Därefter ska man börja med själva huset, om det blir nu i vinter eller på vårkanten återstår att se. Det beror på väder och tid.

– Det som väntar härnäst är en gigantisk källsortering. Det ska städas upp och det ska saneras. Det måste röjas upp fullständigt, säger Janne.

Allting finns kvar i huset; torrvaror i skåpen, tavlor på väggarna och kläder i garderoberna och möbler. Så det är mycket som ska städas undan.

– Det är som de gick ut, stängde dörren och låste - för att aldrig komma tillbaka, säger Janne.

Vad har ni för tidsplan?

– Det beror lite på. Finns det intressenter till huset så kan ju det påverka processen. Då kan man ju forcera lite. Annars blir det när vi har stunder över, men dränering och tak är prio ett och kommer att ske först. År två kommer det invändiga, säger Mårten.

Carporten har också tagits bort, trasiga takpannor har ersätts med nya och trasiga fönster har sätts igen.
Carporten har också tagits bort, trasiga takpannor har ersätts med nya och trasiga fönster har sätts igen. Foto: Carolina Schützer

”Känns inspirerande”

Huset är en 56 kvadratmeter stor villa med en rejäl tomt. Det finns ett källarplan i fullhöjd och en vindsvåning två rum och full takhöjd i vissa delar. Tanken som juvelerna har är att om de finns intressenter som vill ha huset så ska man kunna vara med från början och göra några egna val.

Hur känns det då - projektet?

– Det känns inspirerande - det ska bli ett kul projekt. Vi tänket att det framförallt är roligt för grannarna, att det snyggas till lite. Det har ju dragit ner hela området, säger Janne.

– Vi tänker också att vi får hjälpas åt att få in bra folk till kommunen. Förhoppningsvis kan det passa en liten småbarnsfamilj eller så som vill flytta hit, säger Mårten.

– Det är också kul att det kommit förbi så mycket positiva människor, bara sedan vi var här i helgen. De är många som är glada att det händer något, säger Anders.

”Det känns inspirerande - det ska bli ett kul projekt.”
”Det känns inspirerande - det ska bli ett kul projekt.” Foto: Carolina Schützer

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.