Hoppa till huvudinnehållet

Teaterföreningens ordförande: ”Hur hittar vi publiken?”

Publicerad:
Krister Lönn är ordförande i Säffle teaterförening och uppskattar den trogna publiken som kommer, men ser gärna att den blir större. (Arkivbild)
Krister Lönn är ordförande i Säffle teaterförening och uppskattar den trogna publiken som kommer, men ser gärna att den blir större. (Arkivbild) Foto: Cecilia Snöbohm

Säffle teaterförening har haft mycket svårare att få publik efter Covid-19-pandemin och tvingades ställa in torsdagens föreställning The Room på grund av för få sålda biljetter.

– Jag vill ha ett levande kulturliv, men hur hittar vi publiken och folk som vill engagera sig? säger teaterföreningens ordförande Krister Lönn.

Säffle teaterförening startade 2006 och ingår i ett mötesforum, Rondellen, där kulturföreningar i Säffle träffas för att berätta om sina kommande arrangemang (så att de inte krockar) och hur det går för verksamheterna.

– För det mesta är resultatet i antal publik tillfredsställande för oss. Ibland glömmer vi att det är inte en storstad vi verkar i. Men ett av våra mål är att föra in lite intryck utifrån till Säffle, säger Krister Lönn.

”Ankan” lockade

Det har dock visat sig vara svårt ibland. Förra veckans föreställning med Anders ”Ankan” Johansson gick bra.

– Men han har blivit kändis och då är det en annan grej. De medverkande i dansföreställningen The Room är kändisar för dem som tittar på Let’s dance kanske, men inte tillräckligt spännande.

Nästa säsong

Nu håller Säffle teaterförening på att planera programmet för hösten 2024 och vintern 2025.

– När vi planerar framtida föreställningar så har vi oftast sett delar ur dessa på olika utbudsdagar och känner oss oftast väldigt förhoppningsfulla över det vi har bokat och sedan fått besked om att vi har fått.

Krister Lönn säger att känslan och arbetet inför programläggningen är kul, ger energi och framtidstro.

– Resultatet är lite av lotto, det går aldrig att förutse utdelningen. Men det är också spännande!

Vill nå fler

Säffle teaterförening fick stödpengar av staten på grund av Covid-19-pandemin och har enligt Krister Lönn en hyfsad ekonomi som gör att de kan hålla att förhållandevis lågt biljettpris jämfört med större städer. Teaterföreningen har en trogen skara publik som kommer på teaterföreställningar och åker med på teaterresor.

– Det är svårt att nå utanför den kretsen. Så hur når vi fler? Vi försöker uppmuntra folk att höra av sig om de vill något eller tycker något. Till exempel om någon skulle vilja ha mer roliga grejer, då kan vi i styrelsen jobba utifrån det, säger Krister Lönn och berättar att teaterföreningen även försöker starta ett repertoarråd.

Artikeltaggar

FöreställningarKändisarKrister LönnNöje/KulturSäffleTeater

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.