Hoppa till huvudinnehållet

ABF bjuder in till gratis föreläsning om beroendeproblem: ”Ett ständigt aktuellt ämne”

Publicerad:
Fredrik Nord, beroendeansvarig på First Thing First och föreläsare.
Fredrik Nord, beroendeansvarig på First Thing First och föreläsare. Foto: Privat

Att prata om beroendeproblematik har aldrig varit enkelt, oavsett om man är den som har ett beroende eller den anhöriga som står bredvid.

De senaste åren har stigmat kring ämnet dock börjat luckras upp och allt fler blir öppna med sin problematik.

Det menar Fredrik Nord, beroendeansvarig på First Thing First och aktuell som föreläsare i Säffle på fredag. Då arrangerar nämligen Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Säffle en föreläsning om beroendeproblematik i sina lokaler på Sundsgatan. Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för vem som helst.

Fredrik Nord, som mestadels föreläser och konsulterar företag och HR-chefer i dessa frågor, blev glad när han fick frågan om att föreläsa i Säffle.

– Det är ett ständigt aktuellt ämne som de allra flesta har någon relation till. Det har funnits en skamkultur kring ämnet i många år, men det senaste har det blivit allt mer synligt. Man pratar mer öppet om att man har beroendeproblematik.

Tittar man på alkoholkonsumtion är beroendeproblematiken rätt så konstant, men när det gäller konsumtion av droger och spel så har det ökat, menar Fredrik.

Men det är skillnad på att ha ett skadligt bruk eller en utvecklad beroendesjukdom.

– Tittar man på befolkningen så har ungefär 4 procent ett alkoholberoende, men man har ändå en egen förmåga att sluta medan en person med utvecklad beroendesjukdom inte kan sluta, eftersom man inte kan kontrollera det på egen hand.

Såg en lucka

Fredrik har en lång erfarenhet av att arbeta med människor med beroendeproblematik. Tillsammans med kollegan Mikael Karlsson, startade han en privat beroendeenhet i Värmland.

– Vi startade för sju år sedan och jobbar i huvudsak med människor som är i arbetslivet. Men vi har jobbat med människor i beroendeproblematik i över 20 år, säger Fredrik.

Idén till verksamheten fick Fredrik och Mikael när de såg en lucka i de behandlingsalternativ som erbjuds av den statliga vården.

– Antingen hamnade de hos terapeut eller på behandlingshem. Vi såg att människor kan göra behandlingar på hemmaplan, så då startade vi en öppenvård där man istället gör sin behandling på dagtid, fem dagar i veckan under en viss tid. Oftast gör vi det tillsammans med arbetsgivare, men ibland händer det att socialtjänst också är med.

Insikt och handling

Föreläsningen som Fredrik ska hålla imorgon kommer att handla om hur beroendeproblematik ser ut, hur man upptäcker det och lite om vad man som närstående ska göra eller inte göra.

– Jag kommer att prata om sjukdomen så att både de som har problematiken och närstående kommer känna igen sig.

– För den närstående är det viktigt att veta hur beroendet fungerar och varför en person gör så ologiska val. Jag kommer också att vidröra medberoendeproblematik. Hur det ser ut och varför man fastnar i det.

Vad tror du att lyssnarna kommer att få med sig?

– Jag tror att man kommer få med sig nya insikter som man kan ha nytta av. Att man lättare kan se, känna igen och förstå ett beroende.

Intresset för föreläsningen är dock inte så stort som man hade hoppats på. Kanske beror det på det där stigmat och en rädsla för att känna sig utpekad.

Vad skulle du vilja säga till de som tvekar?

– Att alla människor har någon relation till det här och att jag hittills enbart har upplevt att de som vågar öppna sig och berätta blir bemötta med förståelse och medkänsla.

Efter föreläsningen kan man anmäla sig till en samtalscirkel hos ABF i Säffle, där man i en mindre grupp får möjlighet att ventilera känslor och stötta varandra i dessa frågor under et antal sammankomster.

Artikeltaggar

ABFBehandlingshemDrogerSäffleSocialtjänstSundsgatanVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.