Hoppa till huvudinnehållet

Ella Björlin och Värmlandsidrottens Wall of Fame

Publicerad:
Under kvällen kommer man få höra mer om nya namn i Värmlandsidrottens Wall of fame. De sju som presenteras fick sina bevis vid en högtid på Residenset i Karlstad tillsammans med landshövdingeparet Maria och Georg Andrén. Första raden fr.v Ulf Sterner, ishockey, Solveig Egman Andersson, gymnastik samt  Anders Olsson, simning och parasport. Bakre raden fr.v Maria och Georg Andrén, Daniel Andersson (”Starke Arvids” Arvid Anderssons sonson), Kenny Bräck, bilracing, Sven-Göran Eriksson, ledare/fotboll, och Elisabeth Högström, curling.
Under kvällen kommer man få höra mer om nya namn i Värmlandsidrottens Wall of fame. De sju som presenteras fick sina bevis vid en högtid på Residenset i Karlstad tillsammans med landshövdingeparet Maria och Georg Andrén. Första raden fr.v Ulf Sterner, ishockey, Solveig Egman Andersson, gymnastik samt Anders Olsson, simning och parasport. Bakre raden fr.v Maria och Georg Andrén, Daniel Andersson (”Starke Arvids” Arvid Anderssons sonson), Kenny Bräck, bilracing, Sven-Göran Eriksson, ledare/fotboll, och Elisabeth Högström, curling. Foto: Lennart Fernqvist

Värmlands Idrottshistoriska Sällskap bjuder in till en kväll i Säffle bibliotek torsdagen den 23 november. Vattenskidåkaren Ella Björlin kommer att delta och det kommer att berättas om sju nya namn i Wall of Fame.

Arkivbild. Vattenskidåkaren Ella Björlin kommer att delta under kvällen.
Arkivbild. Vattenskidåkaren Ella Björlin kommer att delta under kvällen. Foto: Privat

Värmlands Idrottshistoriska Sällskap, VIS, är en stor förening för idrottshistoriskt intresserade i Värmland. Medlemmar finns dock även i andra delar av Sverige. Det finns flera små lokalavdelningar varav en i Säffle. Alla aktiviteter är öppna för allmänheten och oftast helt gratis.

Torsdagen den 23 november presenteras en kväll i två delar där den första handlar om de sju som selekterats till andra omgången av Wall of fame. För drygt tre år sedan var det premiär för Värmlands Wall of fame och tio personer med stort idrottshistoriskt värde för Värmland presenterades. Allt skedde vid en festlighet i Karlstad där de flesta fanns på plats. Utmärkelsen kan även utdelas postumt och då är det någon anhörig som mottager utmärkelsen. Med hjälp av ord och bild presenterades de tio på Säffle bibliotek för två år sedan och då presenterades även praktverket Värmlands guld, NWT:s alla guldmärkesvinnare genom åren.

Anders Borgström höll i mikrofonen och på ett levande sätt presenterades de tio och nu är det dags för andra omgången med sju Wall of fame-idrottare.

De sju finns med i form av roll ups där bild och alla data finns på pränt och Anders Borgström levandegör verkligen både prestationer och kuriosa kring de sju. Idrottshistoria är inte bara förr i tiden utan skapas faktiskt hela tiden på idrottens olika arenor. En tjej som låtit tala om sig i det våta elementet är Ella Björlin från Fyxnäs som nått toppen trots tuffa förutsättningar med träning på Byälven och Holmtjärn i Borgvik. Ella tilldelades ST:s Guldplakett 2022 för sina insatser. Ella har med sig en del av sin utrustning och det blir även lite bildmässigt från hennes tävlingar och träningar samt en kort intervjurunda. Mellan programpunkterna bjuds det på enkel förtäring.

VIS fyller 40 år nästa år och man kommer då bland annat att söka efter varje värmländsk kommuns största idrottsbegivenhet. Dessutom letar man idrottsliga ”smeknamn” och även där får alltså Säffleborna tänka till och kanske komma med förslag.

Artikeltaggar

Anders BorgströmArvid AnderssonBibliotekElla BjörlinGeorg AndrénIshockeyKarlstadNöje/KulturSäffleSportUtmärkelserVärmlands Idrottshistoriska SällskapVärmlands länVärmlandsidrotten

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.