Hoppa till huvudinnehållet

Narkotikan i Säffle: ”Är ett prioriterat område för oss”

Publicerad:
Magnus Wallin, gruppchef på Säfflepolisen, berättar om narkotikan i Säffle och polisens arbete mot den.
Magnus Wallin, gruppchef på Säfflepolisen, berättar om narkotikan i Säffle och polisens arbete mot den. Foto: Carolina Schützer

Magnus Wallin har nu varit gruppchef på Säfflepolisen i nästan två år. Han började i årsskiftet 2021/2022. Under tiden på Säfflepolisen har Magnus märkt av en ökning bland narkotikabrotten, men framförallt på grund av det arbete som de gör. ST träffade gruppchefen för att prata om narkotikan i Säffle.

– Det har varit något vi haft som prioritering i flera års tid på Säfflepolisen. Det är ett långtidsarbete, som egentligen aldrig tar slut – tyvärr. Och man kanske tänker att man inte ser någon stor förändring, men då får man också tänka; hur hade det sett ut om vi inte hade gjort det här arbetet?

Magnus berättar att han och Säfflepolisen ser en vikt i att få ut information om sitt arbete mot narkotikan. De vill förmedla sin verklighet. De har sett en ökning av narkotika under ett antal år tillbaka. Men Magnus vill först se till narkotikan i ett lite större perspektiv. Det är inte bara i Säffle som drogerna är ett problem.

– Man påverkas ju lite av de vindar som blåser. Narkotikan är ett internationellt problem. Men om man ser till inställningen till narkotika och hur tillgängligt allt är på vissa ställen, så påverkar det ju oss här i Sverige till viss del också.

I vissa delar av Europa och framförallt i stora delar av USA så är viss narkotika legaliserad - framförallt cannabis. Sverige håller sig till en mycket mer restriktiv modell.

– Vilket är väldigt bra. Vi vet hur narkotikan skadar och hur den påverkar folk. Men den liberala inställningen till narkotika får fäste, och det senaste har det varit på tapeten, framförallt när det gäller ungdomar.

Magnus Wallin ser att bruket av narkotika kryper nedåt i åldrarna.
Magnus Wallin ser att bruket av narkotika kryper nedåt i åldrarna. Foto: Carolina Schützer

Långt ner i åldrarna

Så visst påverkas Sverige av omvärlden, och Säffle likaså. Den mer liberala inställningen till droger har också gjort att polisen sett att narkotikan kryper allt längre ner i åldrarna.

– Vi ser fall där ungdomar i jättetidiga tonåren brukar narkotika - ibland lägre ner i åldrarna än så. Det är skrämmande att se.

Men Magnus vill också lyfta fram socialtjänsten i detta - de lägger ner en jätteprocess mot detta. För att försöka hjälpa ungdomarna.

Hur är det att jobba mot narkotikan?

– Det är jättejobbigt att se vad narkotikan gör med folk. Det är många som man följt, och nu kanske de är fast i sitt missbruk - det är hemskt att se hur drogerna påverkar dem och det berör en.

– Det är många personer som man haft en relation med genom åren - oftast en bra sådan faktiskt. Trots att man träffat dem under tråkiga omständigheter och återkommande. Det är tråkigt att se och hur deras nära och kära också påverkas – de slås sönder i vissa fall.

Narkotikabrott är ett så kallat upptäcksbrott. Det är inte folk som anmäler narkotikabrott i den utsträckning som andra brott, utan det är framförallt polisen som upptäcker dem.
Narkotikabrott är ett så kallat upptäcksbrott. Det är inte folk som anmäler narkotikabrott i den utsträckning som andra brott, utan det är framförallt polisen som upptäcker dem. Foto: Carolina Schützer

Samverkar med andra

Säfflepolisen har också ett medborgarlöfte till kommunen, som innebär att de ska jobba emot narkotika bland unga. De, tillsammans med andra instanser och myndigheter, har ett gemensamt mål; att kunna stävja användandet av narkotika bland unga, men också att hjälpa dem.

– Vi jobbar alla mot samma mål. Vi vill ju, precis som socialen och skolan, att de ska lyckas och må bra - men vi har lite olika vägar dit. Vi har dock ett starkt och bra samarbete vilket är väldigt viktigt.

– Det finns en gemensam lägesbild i lokalsamhället – det är en jätteviktig del. Det gör att vi lägger resurser på rätt saker och det är en form som fungerar.

När det förekommer missbruk bland unga så vill polisen vara där så tidigt som möjligt för att ge den hjälp som behövs - man vill få in insatserna i tid. Polisen hjälper till exempel till med oros-samtal med vårdnadshavare och berörd ungdom för att lyfta problemet.

– Vi vill ju självklart kunna erbjuda dem hjälp, men också markera allvaret i situationen. Framförallt är det en stöttning för vårdnadshavaren - det ställs höga krav på dem nu för tiden. Det största ansvaret ligger ju på dem, men alla kan emellanåt behöva hjälp - och då finns vi där tillsammans med andra.

Cannabis är en av de mest förekommande drogerna i Säffle. (genrebild)
Cannabis är en av de mest förekommande drogerna i Säffle. (genrebild) Foto: Helena Landstedt/TT

Ökning av överlåtelse

Magnus berättar att narkotikabrott är ett så kallat upptäcksbrott. Det är inte folk som anmäler narkotikabrott i den utsträckning som andra brott, utan det är framförallt polisen, eller liknande myndigheter som tullen, som upptäcker brotten.

– Så ju mer vi arbetat mot narkotikan, desto högre blir ju också siffrorna. Men ja, vi kan också se en ökning av narkotikabrott. Säffle ligger lite högre, om man ser till jämförbara kommuner.

Magnus har jämfört siffrorna på narkotikabrott under perioden januari till oktober 2022, med samma period i år. I vissa delar ser han en markant ökning.

– Ser man till narkotikabrotten över lag så ligger vi på hyfsat samma nivå - man kan se en viss ökning. Då gäller detta innehav, bruk och överlåtelse tillsammans.

– Bryter man sedan ner dessa var och en för sig så ser vi en högre ökning bland överlåtelsebrotten. Då gäller det de fall där vi lyckats inleda en förundersökning. Det är inga stora siffror i antal, men procentuellt sett så är det en hundraprocentig ökning.

Vad tror du att det beror på?

– Till största delen tror jag att det beror på det sätt vi bedriver vår verksamhet. Vi jobbar aktivt mot narkotikan och på att lagföra de som överlåter. Det är ett bevis på vårt arbete - ett komplext arbete. Narkotikan är ett prioriterat område för oss.

Säfflepolisen jobbar aktivt mot drogerna: ”Narkotikan är ett prioriterat område för oss.”
Säfflepolisen jobbar aktivt mot drogerna: ”Narkotikan är ett prioriterat område för oss.” Foto: Carolina Schützer

Närmare samverkansform

Sett till ett områdesperspektiv ett till narkotika så ligger också Säffle, tillsammans med andra städer, ganska strategiskt placerat. Det kan också ha en betydelse menar Magnus - på hur folk och narkotikan förflyttar sig.

– Vi har Europaväg 45 som går förbi, Göteborg och Trollhättan söder ut och Karlstad norrut. Det är faktorer som påverkar narkotikan i Säffle - men också i exempelvis Åmål.

Apropå Åmål så berättar Magnus att de håller på att kolla på en närmare samverkansform mellan lokalpolisområde Arvika, som Säffle ingår i, och östra Fyrbodal som Åmål tillhör.

– Det är för att på ett mer effektivt sätt kunna arbeta mot narkotikan bland unga. Så vi gör ett helhetsgrepp där.

Psykisk ohälsa påverkar

Typen av narkotika som främst förekommer i Säffle är cannabis, amfetamin och Bensodiazepiner - en typ av lugnande tabletter.

– Det förekommer andra preparat också, till exempel kokain. Sedan har vi ju partydrogerna också som förekommer - men de tre förstnämnda är mest förekommande.

Magnus tror också att den psykiska ohälsan som ökar i samhället kan vara en del i ökningen av narkotika.

– Samhället behöver ta ett större ansvar för det - med psykiatrin. Jag tror att det går lite hand i hand - vissa kan fortsätta in i missbruk på grund av den psykiska ohälsan. Vi behöver plocka upp dem i tid. Men det är en lång kedja som måste fungera och det får inte bli några brott i den kedjan. Vi är en länk i den, men fler måste ta ansvar.

Olika typer av tabeller förekommer också. Detta kan ibland gå hand i hand med den psykiska ohälsan. (genrebild)
Olika typer av tabeller förekommer också. Detta kan ibland gå hand i hand med den psykiska ohälsan. (genrebild) Foto: Anders Wiklund/TT

”Allt är inte nattsvart”

Trots att det mest är väldigt mörkt när det handlar om droger, så vill Magnus försöka lyfta det positiva.

– Allt är inte nattsvart, även om det är mycket mörker. Men det finns exempel på då insatserna har haft effekt. De som tagit sig ur ett missbruk och kunnat återgå till något som du och jag ser som ett normalt och bra liv. Alla ser inte alltid detta och det lyfts inte heller så ofta - men det är viktigt.

– Jag tror också att de flesta ser något positivt i att vi gör någonting åt det, och att de tycker att det finns en trovärdighet i det vi gör.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCannabisDrogerMagnus WallinNarkotikaNarkotikabrottSäffleSäfflepolisenSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.