Hoppa till huvudinnehållet

Sällskapsspel är årets julklapp: ”Ett bra val”

Publicerad:
Alexsandra Nilsson visar upp några populära sällskapsspel, Bäst i test och Monopol.
Alexsandra Nilsson visar upp några populära sällskapsspel, Bäst i test och Monopol. Foto: Lina Eriksson

Årets julklapp 2023 är något att samlas omkring - sällskapsspelet.

– Ett bra val, det är något flera i familjen kan vara med på och göra, säger Linda Nilsson på Bergers Lek och bosättning i Säffle.

På torsdagen presenterade Handels utredningsinstitut, Hui, årets julklapp 2023. Det blev sällskapsspelet med motiveringen: ”Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket.”

– Det pågår en ständig utveckling av sällskapsspel. Gamla klassiker fortsätter att vara populära samtidigt som produktutveckling gör spelen fygitala. De är både fysiska och digitala och blandar element från klassiska rollspel, brädspel och digitala spel. Ny teknik som till exempel AI bidrar till en fortsatt produktutveckling, säger Emma Hernell, vd på Hui, i ett pressmeddelande.

Bergers Lek och bosättning i Säffle säljer bland annat sällskapsspel.

– Ett bra val, det är något flera i familjen kan vara med på och göra. Det är redan många som har börjat spela mer sällskapsspel på grund av pandemin som var, säger Linda Nilsson i butiken.

Varför tror du det just blev sällskapsspel som årets julklapp?

– Under pandemin såldes mycket pussel och sällskapsspel. Det hänger nog lite kvar i det nu att allt fler vill hitta på något att göra när de är hemma i stället för att sitta framför datorn och spela datorspel. Då vill man istället ta vara på tiden på ett annat sätt och tillbringa tiden att göra något annat, som att umgås med familjen.

Sällskapsspel är årets julklapp och på Bergers finns många olika varianter.
Sällskapsspel är årets julklapp och på Bergers finns många olika varianter. Foto: Lina Eriksson

Något tips på ett bra sällskapsspel?

– Retrospel som Monopol är alltid omtyckt, spel som Bäst i test och Labyrint är också väldigt populära spel. Musse och Helium är väldigt omtyckta bland barn då det är en väldigt populär bokserie också, säger Linda Nilsson.

Fakta

Årets julklapp tidigare år

2022 - Det hemstickade plagget

2021 - Evenemangsbiljetten

2020 - Stormköket

2019 - Mobillådan

2018 - Det återvunna plagget

2017 - Elcykeln

2016 - VR-glasögonen

2015 - Robotdammsugaren

2014 - Aktivitetsarmbandet

2013 - Råsaftcentrifugen

Källa: HUI Research AB

Lina Eriksson

Artikeltaggar

HandelHandelsanställdas förbundSäffleSällskapsspel

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.