Hoppa till huvudinnehållet

”Kock-Mia” vinnare vid Dagligvarugalan 2023: ”Det är magiskt”

Publicerad:
Mia Magnusson är vinnare vid Dagligvarugalan 2023.
Mia Magnusson är vinnare vid Dagligvarugalan 2023. Foto: Coop Värmland

Mia Magnusson, också känd som ”Kock-Mia”, är en av landets få utbildade ekologiska kockar. Hon har under de senaste åren jobbat som Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör. Nu har hon och Coop Värmland vunnit priset inom kategorin ”Årets Matinspiration” på Dagligvarugalan som arrangerades av branschtidningen Fri Köpenskap.

– Det känns helt fantastiskt. Jag har nog inte riktigt förstått det än. Det är otroligt stort för mig personligen men också Coop Värmland, och att vi vinner bland alla fantastiska medtävlande - det är stort, verkligen. Konkurrensen var stenhård, säger Mia och tillägger:

– Det är också roligt för våra medlemmar att de får se vad vi gör och att vi gör det bra.

Dagligvarugalan, genomfördes vid Stockholms Stadshus i går kväll - för femtonde året. Det är branschens stora galakväll och arrangeras av branschtidningen Fri Köpenskap, Vinnarna inom varje kategori utsågs av olika oberoende jurys med representanter av namnkunniga personer med anknytning till hela dagligvarubranschen.

Vad innebär priset?

– Det är ju mycket ära, men också att vi kan inspirera andra. Vad det innebär för mig och Coop Värmland är ju att vi känner oss laddade och taggade inför framtiden. Jag vet inte, men jag tror att detta kan öppna nya dörrar och att vi kan få många nya förfrågningar.

Mia berättar att hon aldrig sett sig som en tävlingsmänniska, men detta pris är någonting hon verkligen är stolt över.

– Jag har aldrig vunnit ett så stort och prestigefyllt pris - det är magiskt. Jag är inte en tävlingsmänniska - jag har inte den genen tror jag, skrattar Mia och fortsätter:

– Men det här var riktigt roligt - att få vinna i något man är engagerad i. Det är betydelsefullt för mig och hela Coop Värmland - det sporrar oss. De är ju det här jag brinner för och är engagerad i - drömmen är ju att få en större plattform, vilket jag tror kan hända nu.

”Alla kan göra något”

Hållbarhetsarbetet tror Mia bara kommer eskalera framöver. Att det kommer att bli mer och mer fokus på det. Hon har redan flera förfrågningar från skolor.

– Det är ju jättekul. Barnen och ungdomarna är ju framtiden så vi behöver få med oss dem redan nu. Även barnfamiljerna - så att de kanske tänker ”här har jag lite svinn - men vad kan jag göra med det då? Just det, vad var det Kock-Mia sa; titta, lukta, smaka” Och kanske att de då inspireras och går in och kollar tips. Det behövs en förändring och alla kan göra nått - vi kan hjälpas åt.

Vad ska du göra nu?

– Försöka landa i det här och ta in det - ta en tekopp hemma i soffan och fundera på vad det faktiskt var vi vann, skrattar Mia.

Artikeltaggar

Coop VärmlandEkologisktMat och dryckMia MagnussonMiljöSkolor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.