Hoppa till huvudinnehållet

Stor minskning av älgar: ”Så här lågt har det aldrig legat”

Publicerad:
Arkivbild. En bit in på årets älgjakt konstateras det att antalet älgar inom Säffle västra älgskötselområde har minskat.
Arkivbild. En bit in på årets älgjakt konstateras det att antalet älgar inom Säffle västra älgskötselområde har minskat. Foto: HP Skoglund

Det har skett en stor minskning av antalet älgar. Det konstaterar Bengt Stevensson, ordförande i Säffle västra älgskötselområde. Årets älgjakt drog igång den 8 oktober och hittills är det bara runt hälften av de tilldelade älgarna som har skjutits i det aktuella området.

Säffle västra älgskötselområde är det största älgskötselområdet inom Säffle kommun. Årets älgjakt startade den 8 oktober och Bengt Stevensson, ordförande i Säffle västra älgskötselområde, märker en tydlig minskning av antalet älgar i området. Inom hans älgskötselområde finns 42 jaktlag och det området omfattar 32 000-35 000 hektar. Planen var att skjuta 2,8 älgar per 1 000 hektar. Fördelningen är hälften hälften mellan vuxna älgar och kalvar.

– Älgtillgången har minskat. Det är betydligt färre älgar än vad vi hade trott om man ser till älgskötselområdet i stort, säger Bengt Stevensson.

Treårig plan

Bengt Stevensson berättar att enligt den treåriga älgskötselplanen som nu är inne på sitt tredje år är tilldelningen 2,8 älgar per 1 000 kvadratmeter.

Enligt de siffror som hittills har rapporterats in till länsstyrelsen har totalt 49 procent av de tilldelade älgarna i Säffle västra älgskötselområde skjutits. Det motsvarar 43 älgar, 25 vuxna och 18 kalvar. Siffran är preliminär och det kan saknas en del älgar på grund av att man har 14 dagar på sig att rapportera in.

– Så här lågt har det aldrig legat, säger Bengt Stevensson.

Mindre tilldelning

De flesta är klara med sin huvudsakliga älgjakt för i år.

– De flesta jaktlagen jagar i början, de första 14 dagarna. De flesta har jagat färdigt men går kanske ut någon mer helg, säger Bengt Stevensson.

Tilldelningen har minskat de senaste åren. Bengt Stevensson berättar att det har gått från 8 älgar per 1 000 hektar till 2,8 älgar per 1 000 hektar. Trots det har knappt hälften av de tilldelade älgarna skjutits en månad in i jakten.

– Många funderar på att inte jaga mer eller att hoppa över jakten nästa år, säger Bengt Stevensson.

Trafikolyckor

Det man kan se är att det finns mer älg närmare Dalslandsgränsen och på Dalslandssidan. Bengt Stevensson berättar att man kan se det både på antalet trafikolyckor med älg och genom observationer som gjorts i området.

– Det är tydligt mer älg där. Det har det varit under några år. Jag tror det beror på mattillgången, älgen går dit det finns mat. Det är mer öppna marker och odlingsfält där, säger han.

Ta fram ny plan

Bengt Stevensson berättar att arbetet med en ny älgskötselplan snart ska påbörjas. Styrelsen ska då ta fram ett förslag som presenteras för skogsägarna på ett samrådsmöte. När man är överens skickas förslaget vidare till älgförvaltningsgruppen för beredning innan den skickas till länsstyrelsen.

– Att vi ska komma till noll tror jag inte. Vi behöver ha en viss avskjutning som det ser ut nu. Men det blir en rejäl minskning, säger Bengt Stevensson.

Artikeltaggar

ÄlgjaktBengt StevenssonDjur och naturJaktSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.