Hoppa till huvudinnehållet

Många möten på Värmlands bokfestival: ”Folk är så intresserade”

Publicerad:
Maria Wells deltar i bokfestivalen med sin senaste bok Hotellet vid havet.
Maria Wells deltar i bokfestivalen med sin senaste bok Hotellet vid havet. Foto: Nathalie Forsström

Under helgen pågår Värmlands bokfestival. Flera Säffleförfattare finns på plats bland utställarna i Nöjesfabriken i Karlstad.

 • Jeanette Högsähf deltar för första gången som författare.
  Jeanette Högsähf deltar för första gången som författare. Foto: Nathalie Forsström
 • Maria Wells bjöd på både sång och föredrag.
  Maria Wells bjöd på både sång och föredrag. Foto: Nathalie Forsström
 • Stig Andersson från Säffle har deltagit i bokfestivalen flera år. Nu är han där med sin senaste bok Synd och skratt - berättelser från en barndom.
  Stig Andersson från Säffle har deltagit i bokfestivalen flera år. Nu är han där med sin senaste bok Synd och skratt - berättelser från en barndom. Foto: Nathalie Forsström
 • Jeanette Högsähf från Säffle tycker att det är kul att möta människor på bokfestivalen.
  Jeanette Högsähf från Säffle tycker att det är kul att möta människor på bokfestivalen. Foto: Nathalie Forsström
 • Maria Wells både sjöng och pratade om hur man skriver en roman.
  Maria Wells både sjöng och pratade om hur man skriver en roman. Foto: Nathalie Forsström
 • Margareta Johansson, Margareta Grevås Sjöö och Gunnar Imberg från Värmländska Tegnérsällskapet.
  Margareta Johansson, Margareta Grevås Sjöö och Gunnar Imberg från Värmländska Tegnérsällskapet. Foto: Nathalie Forsström

Den årliga bokmässan Värmlands bokfestival smygstartade redan på torsdagen då det var öppet för skolelever. Den pågår sedan under fredag och lördag och förutom en rad utställare finns också ett stort scenprogram med olika framträdanden och föredrag.

Jeanette Högsähf från Säffle var en av författarna som fanns på plats. Det är första gången hon medverkar som författare. I september kom hennes roman Livet är en resa.

– Jag var här för ett år sedan som besökare och tänkte att nästa år ska jag vara med, säger hon.

Många möten

Jeanette berättar att hon för ett år sedan hade berättelsen till sin bok i princip klar och sedan när hon väl bestämde sig för att köra gick det fort.

– Det är häftigt att vara här, säger hon.

Hon har många givande samtal med de som besöker hennes monter.

– Folk är så intresserade av historian bakom och har kommit fram och frågat varför.

Hon berättar att hennes bok handlar om att vi skapar mycket fördomar.

– Det är många som går igång på det. En del känner igen sig i det medan andra ifrågasätter men oavsett så väcker det något, säger Jeanette.

Uppföljning

Jeanette berättar att det förmodligen kommer en uppföljning.

– Slutet på min bok är skrivet för att det ska bli en uppföljning, säger hon.

Det var inget hon tänkte på när hon skrev men hon har insett efteråt att det är en cliffhanger. Och redan nu har hon tankar på personer som kan vara med i nästa bok.

– Det finns med mig hela tiden. Det kommer till mig sådant som ska vara med i nästa bok, säger hon.

Hon trivs bland de andra utställarna på bokfestivalen.

– Det är fantastiskt att vara med i en bokfestival i Värmland, säger hon.

Tegnérsällskapet

Andra som har varit med flera gånger är representanter från Värmländska Tegnérsällskapet. Margareta Johansson, Margareta Grevås Sjöö och Gunnar Imberg visar upp böcker, presentation och annat material. Margareta Johansson höll även ett föredrag om bröderna Tegnér i Karlstad. Då var det mycket fokus på Esaias Tegnérs bror Elof och deras syskonrelation.

Synd och skratt

Stig Andersson från Säffle har också deltagit flera år. Han släppte sin första bok 2009, Joost Lakmaker: överlevare från Auschwitz. Sedan dess har det blivit flera böcker: En kamp för livet : sjukvårdens utveckling från medeltid till nutid, Vårdens väg: En krönika om hälso- och sjukvårdens historia i Säffle och nu senast Synd och skratt - berättelser från en barndom.

Böcker från hemstaden

Sångerskan Maria Wells har skrivit flera böcker med inspiration från hemstaden Säffle. Nyligen släppte hon sin tredje bok Hotellet vid huset. Det är en varm feelgood som bjuder på relationer, härlig humor, traditioner, vänskap och kärlek och den utspelar sig bland annat i Säffle. Den nya boken Hotellet vid havet är en fristående uppföljning på Den gömda kristallen.

– Den gömda kristallen är väldigt mycket Säffle. Jag har tagit med mycket från miljön vid vattentornet och Sifhällatomtarna, säger Maria Wells.

Under bokfestivalen höll Maria Wells ett föredrag om hur man skriver en roman på tre minuter och hon bjöd även på lite sång.

Värmlands bokfestival arrangeras av Region Värmland.

Artikeltaggar

BerättelserBöckerFörfattareJeanette HögsähfKarlstadLitteraturMaria WellsNöjesfabrikenRegion VärmlandSäffleSångSifhällatomtarnaVärmlands länVärmländska Tegnérsällskapet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.