Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Berätta gärna hur det ska gå till

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den gamle oppositionspolitikern Jan Norlin tycker att Säffle är i fritt fall. Han är orolig för årets stora underskott, han tycker att Säffle blöder från många sår och han vill att säffleborna skall engagera sig.

Men Norlin är just oppositionspolitiker, han kanske vill måla framtiden i svart. För det finns ju en annan bild, en mycket ljusare bild.

Vårt nya kommunalråd har satt målet att Säffles befolkning 2035 skall vara 20 000 invånare. Var de skall bo, var de skall arbeta och hur vi skall ordna service åt dem har han inte berättat.

Han får gärna berätta om hur det skall gå till, vi behöver goda nyheter nu.

I väntan på den planen är det verkligheten som gäller och den är just så bister som Norlin beskriver. Säffle kommer att få slut på pengar under 2025.

Dagens problem skapades under planeringen våren 2022. Om man läser delårsbokslut för att förstå finner man att verksamheterna förklarar problemen med kriget i Ukraina, inflation, dyrare energi, dyrare mat, dyrare leasingbilar och höjda löner. Det är faktiskt trams, våren 2022 kände vi till allt det där, vi visste om inflationen och räntehöjningar. Planeringen var alltså slarvig.

Med facit i hand borde kommunledningen slagit till bromsen och accepterat oppositionens skattehöjning. Då hade vi inte haft några problem i dag.

Men 2022 var valår och då ville kommunledningen visa upp en glädjebudget. Man lovade till och med ut en föreningsmiljon till landsbygden och kommunen rusade iväg och köpte ett utegym.

Säffle har problem med ekonomin och nu måste kommunen agera snabbt. Redan innan snön smält måste kommunen visa upp en plan för att på både kort och lång sikt komma till rätta med kommunens planeringsproblem.

Det kommer att göra ont att komma upp på banan igen men ju snabbare vi tar tag i problemen desto bättre.

Vi behöver hjälp utifrån för att se klart. Kanske behöver vi konsulthjälp för att se över även utbildningen och planeringssystemet. Det är meningsfulla investeringar.

Det finns många hål att stoppa i och flera funktioner går på knäna. Jag tror ändå att det är i stadshuset vi först måste förstärka så att vi får bättre planering, bättre löpande uppföljning och bättre utvärderingar. Den slarviga planeringen 2022 får inte upprepas.

Leif Lindberg

Artikeltaggar

EkonomiInflationInvesteringarLandsbygdOroligheterSäffleSamhälle