Hoppa till huvudinnehållet

Sista ärtsoppan serverades på Skogshyddan

Publicerad:
Lugn och sansad kö. Hasse Öholms smakfulla ärtsoppa var åtråvärd.
Lugn och sansad kö. Hasse Öholms smakfulla ärtsoppa var åtråvärd. Foto: Kjell Olsson

Hasse Öhmans ärtsoppa är en given samlingspunkt när Sifhälla Kamratförening har sin höstträff på Skogshyddan.

Så var fallet även i år, men en lite speciellt nostalgisk stämning infann sig dock när det med stor sannolikhet var sista gången man firade denna höstfestlighet just på Skogshyddan.

Varje höst i 35 år har föreningen samlats i lokalen för att avrunda året.

– Jag minns att Skogshyddan invigdes 1955, sade Lars Berggren. Många av de närvarande har glada och trevliga minnen från diverse avslutningar, fester och tusentals timmar av ideellt arbete har lagts ned bland annat av de närvarande. I år har Kamratföreningen även ordnat en fotbollsresa till Göteborg och en festlighet på Växthuset. Antalet medlemmar ligger runt ett hundra stycken.

Ordföranden Björn Olsson kunde hälsa ett trettiotal medlemmar välkomna och det blev en trevlig kväll med flera inslag.

Först var det underhållning av Lilla Bandet, bestående av Ulrika Claesson samt Johan Pettersen. Dessa bjöd på trevliga låtar, en del allsångsvänliga, samt lite historier med rötter både i Norge och Dalsland samt hela Svea rike.

Snabbt dukades en gryta med mustig, väldoftande och välsmakande ärtsoppa upp och alla lät sig väl smaka flera gånger om. Hasse Öholm är förste ärtsoppkokare och han lär få medalj för sin ärtsoppa!

Även tillbehör fanns i form av hårt knäckebröd, flera sorters senap samt drycker med lite varierad styrka samt punsch för den som ville ha det. Efter ytterligare musik och sång var det lotteri med fina vinster samt kaffe med pepparkakor.

"Lilla Bandet", Ulrika Claesson och Johan Pettersen, underhöll vid Kamratföreningens ärtsoppekväll på Skogshyddan.
"Lilla Bandet", Ulrika Claesson och Johan Pettersen, underhöll vid Kamratföreningens ärtsoppekväll på Skogshyddan. Foto: Kjell Olsson

Tal om framtiden

Säffle SK:s ordförande Stefan Guttman berättade om de fyra år som passerat samt vad framtiden kan betyda.

– Det var skönt att klara kontraktet och man vet att andra året är kämpigt, menade Stefan.

– Försvarsspelet var bra men det gjordes för lite mål och kanske inte så underligt när vi tappade de två målfarligaste till FBK, sade Stefan.

– Division fem-laget blev tvåa och nådde kval där det visserligen blev förlust, men i alla fall en bra erfarenhet för de unga spelarna.

– Tyvärr blev det dramatiskt slut för damlaget men när största delen av laget drog mot Karlstadshållet gick det inte att fortsätta.

– Nu skall vi bygga ungdomsverksamhet men det dröjer nog ett par-tre år innan de lovande tjejerna kan bli seniorlag.

– Det finns ett femtiotal ledare för våra cirka tre hundra spelare och det behövs både ledarutbildning och kvalificerade träningar och vi har gott hopp om båda sakerna.

 • Ronny Bohlin, till höger, samt Bengt Lantz serverade ärtsoppa och den hade strykande åtgång. Lennart Bjursell och Bengt Johansson förser sig.
  Ronny Bohlin, till höger, samt Bengt Lantz serverade ärtsoppa och den hade strykande åtgång. Lennart Bjursell och Bengt Johansson förser sig. Foto: Kjell Olsson
 • Tummen upp för Öholms ärtsoppa!
  Tummen upp för Öholms ärtsoppa! Foto: Kjell Olsson
 • Säffle SK:s ordförande Stefan Guttman berättade om året som gått, de fyra åren föreningen funnits samt satsningar i framtiden.
  Säffle SK:s ordförande Stefan Guttman berättade om året som gått, de fyra åren föreningen funnits samt satsningar i framtiden. Foto: Kjell Olsson
 • Så mycket VIP det kan bli sista ärtsoppekvällen på Skogshyddan. Från Karl-Erik ”Ecken” Torstensson, Leif ”Parren” Pettersson” och Sven-Bertil ”Berra” Johansson.
  Så mycket VIP det kan bli sista ärtsoppekvällen på Skogshyddan. Från Karl-Erik ”Ecken” Torstensson, Leif ”Parren” Pettersson” och Sven-Bertil ”Berra” Johansson. Foto: Kjell Olsson
 • Ett trettiotal medlemmar i föreningen var på plats under den sista ärtsoppekvällen.
  Ett trettiotal medlemmar i föreningen var på plats under den sista ärtsoppekvällen. Foto: Kjell Olsson

Kan locka ungdomar

Han uttryckte även stor belåtenhet med innebandyn som har både senior och ungdomsverksamhet med ett par hundra aktiva och en ny utomhusrink vid Höglunda kan locka nya ungdomar.

Nattfotbollen lockar 30-50 ungdomar och fem ledare ställer upp ideellt varje gång. Även parafotbollen utvecklas positivt.

– Totalt har föreningen Säffle SK cirka tusen medlemmar och fem hundra aktiva. Vår och höstmarknaderna drivs vidare och kontakterna med kommunen är oftast positiva.

En fråga som ventilerades är varför det är så lite publik på matcherna i division 2.

– Det är synd för det är bra motståndare och bra spel och intresse finns för varje match följs av 6-700 i telefonerna, funderade Stefan.

– Vi hoppas att klubbkänslan växer alltmer och det får ta den tid det tar, sade Stefan.

Björn Olsson tackade för lägesbeskrivningen och önskade lycka till. Stefan passade även på att tacka för Kamratföreningens stöd bland annat vid entrén.

Som avslutning blev det ytterligare sång, musik och social samvaro innan man stängde dörren och troligen även Skogshyddan för i varje fall ärtsoppeservering.

Artikeltaggar

SK SifhällaSkogshyddanSportStefan GuttmanSäffle SK

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.