Hoppa till huvudinnehållet

Storsatsning inför årets julhandel - öppet varje dag från skyltsöndagen

Publicerad:
Petra Lundgren
petra.lundgren@saffletidningen.se
Skyltsöndagen närmar sig och då händer det mycket i Säffle, bland annat på Stortorget. Längst fram i bild Gerd Brodén, Glad i Garn, Linda Nilsson, Bergers lek och bosättning, och Ämma Andrinsson, Djuraffär’n i Säffle.
Skyltsöndagen närmar sig och då händer det mycket i Säffle, bland annat på Stortorget. Längst fram i bild Gerd Brodén, Glad i Garn, Linda Nilsson, Bergers lek och bosättning, och Ämma Andrinsson, Djuraffär’n i Säffle. Foto: Petra Lundgren

Säffle köpmannaförening slår på stort inför årets julhandel. En nyhet är att så gott som alla butiker håller öppet varje dag från skyltsöndagen. Då är det även premiär för en julparad med pyntade A-traktorer och andra fordon.

Den 3 december är det skyltsöndag i Säffle med aktiviteter i butiker och på stan.

– Skyltsöndagen är jättestor och vi hoppas att folk tittar in i alla butiker, även de som de inte brukar gå till. Vi vill visa att det finns mycket mer än man tror i Säffle, säger Gerd Brodén, på Glad i Garn som utgör Julhandelsgruppen tillsammans med Ronny Karlsson på Manne Foto och Magnus Jansson på Team Sportia.

Det är tipspromenad på skyltsöndagen och frågorna sitter bland annat i butikerna. Nytt för i år är att det går att vinna ett rejält paket som nyfikna kan beskåda i skyltfönstret på Manne foto.

– Det innehåller varor från samtliga deltagande butiker, säger Ronny Karlsson.

I samband med julhandeln pågår också Julhandla i Säffle, även där med chans till vinst.

– Genom att julhandla i Säffle kan man vinna jul- och nyårsdelikatesser, vi lottar ut tre matkassar under julhandeln, säger Gerd Brodén som tycker det är viktigt att handla lokalt.

Julparad med fordon

En annan nyhet för årets skyltsöndag är en julparad med A-traktorer.

– Det är en kul grej som har provats på andra ställen. Vi har gjort en öppen inbjudan så det är svårt att säga hur många som kommer att vara med. Det är inte bara A-traktorer, utan tanken är någon form av fordonskortege. Det ska vara något för alla, det ska vara julpyntat och lite kul. Vi får se om vi får med ett fordon eller två från Herrgårdsgymnasiet också, säger Christian Bruce från Herrgårdsgymnasiet och SMC, Säffle motorklubb.

Frida Sakariasson och Moa Knutsson, som går på Herrgårdsgymnasiet, har hjälpt till att pusha evenemanget för dem som har A-traktorer.

– Kul att ungdomarna får visa upp sina bilar, det är många som klagar på dem bara, säger Moa Knutsson.

Juliga skyltfönster

Det kommer att finnas tre juliga skyltfönster att titta på. Tingvallaskolans bildelever och Höglundaskolans fritidsklubb pyntar skyltfönster i Perssons gränd och Kulturskolans elever pyntar biljettkontorets fönster vid Sagabiografen.

– Vi har skapat ett vinterlandskap i papper och kartong. Eleverna har skurit ut fönster, dörrar och mönster och upptäckt att det blir häftiga skuggor när lamporna lyser. Det kommer att bli något helt annat när vi ställer ut det i fönstret, det är mörkt ute då, vi släcker ner och belyser landskapet bakifrån, säger Sofia Holt, bildlärare på Kulturskolan.

Ett exempel på samarbete

Även på Stortorget kommer det att hända mycket på skyltsöndagen. Där blir det bland annat dans kring granen, ponnyridning, uppträdanden av Kulturskolan och tomten tar emot önskelistor. I Silvénska villan är det hantverksmässa och konstutställning. När butikerna stänger för dagen startar Säffle-mässan i Säffle kyrka.

– Det här är ett fantastiskt bra exempel på samarbete mellan Säffle köpmannaförening, SMC, ungdomar, kommunen och Kulturskolan. Grunden är att handlarna går ihop och säger: Nu kör vi, nu visar vi att Säffle är en bra stad att julhandla i! Då hänger andra parter på och vill boosta detta, säger Helena Karlsson, evenemangskoordinator på Säffle kommun.

Artikeltaggar

Bilburen ungdomButikerChristian BruceHandelHerrgårdsgymnasietHöglundaskolanJulJulhandelStortorgetSäffleSäffle kommunTingvallaskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.