Hoppa till huvudinnehållet

Undersköterska från Säffle prisas – får diplom av drottningen

Publicerad:
Reporter William Ankarhake
William Ankarhake
william.ankarhake@nwt.se
Maja Johansson
maja.johansson@nwt.se
Josefine Ceasar från Säffle vann Queen Silvia Nursing Award.
Josefine Ceasar från Säffle vann Queen Silvia Nursing Award. Foto: privat

Josefine Caesar, 33, undersköterska vid Region Värmland, har utsetts till årets svenska vinnare av Queen Silvia Nursing Award.

Hon belönades för sitt vinnande koncept ”Ett hjälpande glas”.

Det är ett dryckesglas som är speciellt utformat för att främja självständig användning även för de med begränsad rörelseförmåga i nacken.

Queen Silvia Nursing Award är en årlig internationell utmärkelse som tilldelas sjuksköterskor, undersköterskor och studenter inom dessa yrken.

Utmärkelsen ges till de som presenterar en nyskapande idé eller innovation som bidrar till att förbättra arbetsmetoderna inom vårdsektorn.

– När de ringde och berättade att jag hade vunnit blev jag förvånad, men samtidigt väldigt glad och stolt, säger Josefine Caesar.

Kommer ditt innovativa koncept att implementeras inom sjukvården, äldreomsorgen och hemtjänsten nu?

– Än så länge är det inte bestämt. Man skickar in sitt tävlingsbidrag som en idé, och det är själva idén som har blivit utvald som vinnare. Glaset har ännu inte producerats i praktiken. Det återstår att se hur detta kommer att utvecklas och implementeras framöver, säger Josefine Caesar.

Den svenska juryns motivering

”Undersköterska Josefine Caesars sluttande dricksglas för personer med begränsad rörelseförmåga omfattar innovation och medkännande design.

Det ger användarna möjlighet att dricka självständigt utan hjälp, en avgörande del av personcentrerad vård och välbefinnande för personer som kan uppleva utmaningar.

Det sluttande glaset uppmuntrar också till en värdig måltidsupplevelse genom att erbjuda en praktisk och respektfull lösning utan en alltför barnslig design.

Josefines idé överensstämmer med QSNA:s huvudetos - empati, omvårdnad, stöd och att höja livskvaliteten för äldre och personer med kognitiv nedsättning.”

Josefine Caesar berättar att som vinnare får hon i maj åka upp till Stockholm för att ta emot ett diplom av drottningen på slottet.

– Det kommer bli jättenervöst.

Dessutom tilldelas hon en prissumma på 60 000 kronor.

– Jag ska gifta mig i sommar, så pengarna kommer gå till det.

Utöver det blir hon även ambassadör för stiftelsen i ett år och kommer få ta del av olika utbildningar.

Josefine Caesar kommer att få ta emot sitt pris från drottning Silvia.
Josefine Caesar kommer att få ta emot sitt pris från drottning Silvia. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Glaset är designat för att smälta in i en vanlig dukning och underlätta drickandet för personer med nackrörelsebegränsningar.

Detta ses som ett betydande framsteg för att möta specifika behov inom vårdsammanhang.

– Idén växte fram för över 10 år sedan när jag började jobba på ett äldreboende i Säffle. Jag har tänkt på det i alla år och det blir uppenbart när man hjälper äldre att dricka.

Har du någon bild på glaset så man kan få se hur det ser ut?

– Ja, det har jag. Jag har en stor ritning. Men jag vet inte om jag får ge ut det i dagsläget. Det kommer att presenteras längre fram, avslutar Josefine Caesar.

Queen Silvia Award

• Den allra första mottagaren av Queen Silvia Nursing Award (QSNA) var en student vid Röda Korset Högskolan, vilket tillkännagavs år 2013.

• För närvarande finns det 50 QSNA-mottagare spridda över sju länder.

• Drottning Silvia har länge varit en förespråkare för förbättrad vårdkvalitet för äldre, särskilt för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Hon har öppet delat med sig av sina personliga erfarenheter som anhörig till personer med minnessjukdomar.

• Drottningen stödjer olika program som fokuserar på äldrevård och demensvård, inklusive Stiftelsen Silviahemmet, SilviaBo, Dementia Forum X och Queen Silvia Nursing Award.

Källa: Queen Silvia Award

Artikeltaggar

DesignDrottning SilviaMänskligtRegion VärmlandStiftelserStockholmStudenterSvenska Röda KorsetSäffleUtmärkelser

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.