Hoppa till huvudinnehållet

Pappa Birger från Säffle på plats när Marcus Wandt åkte upp i rymden: ”Häftig upplevelse”

Publicerad:
Reporter Jenni Jansson
Jenni Jansson
jenni.jansson@saffletidningen.se

I torsdags skedde uppskjutningen av rymdfarkosten Dragon med den svenske astronauten Marcus Wandt ombord. På plats i Florida var hans pappa Birger Wandt och bror Carl som båda bor i Säffle.

Det var med spänd förväntan som Birger Wandt följde uppskjutningen tillsammans med Marcus Wandts fru och barn och hans två bröder. Som nära familjemedlemmar fick de stå på en balkong nära uppskjutningsrampen och hade därför bra sikt över vad som hände.

– Det lyste starkt och mullrade när den gick till väders. Det var jättespännande, berättar Birger Wandt för Säffle-Tidningen på telefon från Florida.

Raketen SpaceX Falcon 9 lyfter från Kennedy Space Center i Florida. Ombord på farkosten Dragon fanns Marcus Wandt och tre andra astronauter.
Raketen SpaceX Falcon 9 lyfter från Kennedy Space Center i Florida. Ombord på farkosten Dragon fanns Marcus Wandt och tre andra astronauter. Foto: John Raoux

Hur var stämningen där på balkongen?

– Vi stod tillsammans med familjerna för de andra tre astronauterna och det var spänt när den skulle upp förstås, att det skulle gå bra. Men sen efteråt när den kommit iväg då firade vi med champagne tillsammans och gratulerade varandra och tjoade.

Hur nervös var du inför uppskjutningen?

– Det var jättespännande, det är klart. Det var inte så att jag var nervös, men det var onekligen en lättnad när man såg att uppskjutningen fungerade, det var det definitivt. Det var en häftig upplevelse.

Birger Wandt och sonen Carl firar efter den lyckade uppskjutningen av rymdfarkosten där Marcus Wandt är en av astronauterna ombord.
Birger Wandt och sonen Carl firar efter den lyckade uppskjutningen av rymdfarkosten där Marcus Wandt är en av astronauterna ombord. Foto: Privat

Hur är det att tänka på att din son just nu är uppe i rymden?

– Det är en fantastisk tanke förstås, men vi har varit beredda på det ett tag och har därför hunnit vänja oss vid tanken.

Kommer du kunna prata direkt med Marcus under tiden som han är på rymdstationen?

– Jag tror att det blir något tillfälle då han kan ringa till sin familj, men det blir nog till hans fru och barn i första hand. Det är inte många minutrar som de får ringa, det är väldigt strikt reglerat.

Hur kommer du att följa resten av Marcus tid i rymden, kommer du stanna i USA?

– Jag funderade på det, men min son Carl som bor med mig i Säffle går på gymnasiet och han kan inte ha ledigt mer än drygt en vecka, så vi kommer tillbaka på söndag till Sverige.

På lördagsförmiddagen väntas farkosten docka med den internationella rymdstationen ISS. Birger Wandt säger att han inte så är orolig för just det momentet.

– Den här dockningen brukar gå bra för det har de gjort så många gånger och det är en stor rymdstation med många dockningsställen.

Vad tror du Marcus känner just nu?

– Jag tror att han är väldigt glad och nöjd med det här. Han är väldigt motiverad på allt nytt och det är något han har kämpat för. Jag tror bara att det är en positiv upplevelse.

Besättningen kommer att tillbringa närmare två veckor på rymdstationen innan det är dags att vända åter till Houston i USA.

Då kommer de att landa med en kapsel i havet som bromsas sista biten med hjälp av fallskärmar, berättar Birger. Landningen kommer Birger att följa hemifrån Säffle.

– Vi skulle ändå inte kunna se så mycket ifrån land, men hans fru och barn kommer att vara i Houston när han kommer tillbaka.

Efter någon dag kommer Marcus att få resa vidare till Köln i Tyskland för att bli undersökt och provtagen som en del av ett forskningsprojekt.

– De kommer att titta på hur hans kropp påverkats, som bentäthet och hur vätskan fördelas i kroppen och se hur snabbt det normaliseras, förklarar Birger.

Innan hemresan till Säffle ska Birger och de andra i familjen göra en utflykt tillsammans.

– Vi ska titta på sjökor och alligatorer. Det blir en lugn dag.

Artikeltaggar

Marcus WandtMänskligtRymdenSäffleTeknik och vetenskap

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.