Hoppa till huvudinnehållet

Berglunds stulna gitarr återfunnen – spårades till Örebro via sociala medier

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@saffletidningen.se
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Säfflebandet Svartgam blev bestulen på en gitarr från sina replokaler i mitten av november. Nu har gitarren hittats och två personer är misstänkta för stöld alternativt häleri.
Säfflebandet Svartgam blev bestulen på en gitarr från sina replokaler i mitten av november. Nu har gitarren hittats och två personer är misstänkta för stöld alternativt häleri. Foto: Privat

Den gitarr som stals från Säfflebandet Svartgams replokal i Säffle har återfunnits i Örebro. Enligt polisen var gitarren i gott skick när den hittades. Två medelålders män misstänks för stöld alternativt häleri.

Det var i mitten av november som tjuvar bröt sig in i Svartgams replokaler i Säffle och stal musikinstrument och redskap till ett värde av närmare 30 000 kronor. Bland annat stals en elgitarr, en ryggsäck med pedaler och kablar.

Det var Perry Berglund, gitarrist i Säfflebandet Svartgam, som blev av med sina musikinstrument och gitarren var en kär ägodel med mycket historia, det handlade nämligen om en Fender Stratocaster av samma årgång som Perry själv, 1977.

Perry Berglund berättar att det var via Facebook som en Säfflebo fick syn på gitarren via en annons på musikbörsen i Örebro. Denne kontaktade omedelbart ägaren Perry Berglund, som är projektledare inom sprinklerinstallation, och hans kontor ligger just i Örebro.

Hann köpa ny

– När jag fick se annonsen såg jag direkt att det var min gitarr och kontaktade musikbörsen som tog bort annonsen. Men sedan beslagtog polisen gitarren i hopp om att spåra de som låg bakom stölden och häleriförsöket, säger Perry Berglund.

Problemet för Perry Berglund är att han redan fått ut pengar från försäkringsbolaget och hann köpa en ny motsvarande gitarr innan hans gitarr hann dyka upp.

– Jag vill ju ha tillbaka min gitarr, med den historia som den har. Den har till exempel bara haft tre ägare genom åren och jag känner till de båda andra. Men nu är ju min stulna gitarr försäkringsbolagets, så jag får på något vis försöka lösa ut den från dem, säger Perry Berglund.

Greps i januari

Polisens arbete med att lösa brottet ledde fram till att gitarren kunde spåras till Örebro och att två medelålders män, båda kända av Värmlandspolisen sedan tidigare, kunde gripas i början av januari.

– Gitarren var i bra skick och den finns hos oss på polisen nu, säger Hans Elvingsson, förundersökningsledare på polisen i Säffle.

Den ena av de två männen misstänks, utöver gitarrstölden, även för flera andra stöld- och häleribrott begångna i bland annat Värmland. Han sitter just nu häktad i väntan på åtal.

Den andre mannen sitter i fängelse. Han hade sedan tidigare en fängelsedom på sig – ett straff som han nu har börjat avtjäna.

Inbrott i Svartgams replokal: ”Det är ju fruktansvärt tråkigt”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFacebookHäleriStölderSvartgamSäffleVärmlands länÅtalÖrebro

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.