Hoppa till huvudinnehållet

Handtaget får en ny inriktning - inga fler uppdrag åt privatpersoner

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Handledaren Iryat Ceykan (i mitten) kollar hur det går med snickerierna för Malaz Kialsbaei och Nikolaj Konglevoll.
Handledaren Iryat Ceykan (i mitten) kollar hur det går med snickerierna för Malaz Kialsbaei och Nikolaj Konglevoll. Foto: Claes Österman

Kommunala verksamheten Handtaget kommer att få en helt ny inriktning under 2024. Allt fokus riktas mot insatser på individen och arbetsmarknaden samtidigt som uppdragen från privatpersoner upphör.

– Vi måste förändra och anpassa verksamheten till Handtagets målgrupp, förklarar Sanna Bertilsson.

Hon är chef för arbetsmarknadsenheten på Säffle kommun som ansvarar för Handtaget, en enhet som i flera år bland annat åtagit sig uppdrag från privatpersoner. Det har handlat om gräsklippning, snöskottning, flytthjälp, transporter med mera.

– Att den verksamheten upphör beror på att kommunen inte ska konkurrera på en marknad där det finns privata aktörer, säger Sanna Bertilsson.

Stor utmaning

Niklas Wernborg, som är handledare på Handtaget, har informerat om förändringen till de privatpersoner som länge anlitats Handtaget.

– De har förståelse för beslutet och vi har hjälpt dem att hitta privata aktörer som utför samma tjänster, så att ingen ska komma i kläm, säger han.

Handtagets verksamhet och inriktning kommer nämligen att förändras helt och hållet under 2024.

– Det är en stor förändring och en stor utmaning. Det handlar om att anpassa oss till dagens förutsättningar och utnyttja våra kunskaper och resurser på bästa sätt för att möta arbetsmarknadens behov, förklarar Sanna Bertilsson.

Sanna Bertilsson från Näringslivsenheten tillsammans med Ove Hedlund, Niklas Wernborg och Iryat Ceylan som är handledare på Handtaget.
Sanna Bertilsson från Näringslivsenheten tillsammans med Ove Hedlund, Niklas Wernborg och Iryat Ceylan som är handledare på Handtaget. Foto: Claes Österman

Ett av Handtagets bästa exempel på detta, är att man under årens lopp har kunnat slussa 26-27 personer enbart till Moelvens Byggmodul i Värmlandsbro. Moelven kommer tillsammans med Lärcenter också att vara en samarbetspartner i de utbildningsmoduler som ska byggas upp som ett av tre ben i Handtagets nya format.

– Det handlar om stöttande och riktade insatser som ska rusta individerna för industriutbildning eller jobb inom stöd, vaktmästeri och skog. Vi drar igång redan i februari, berättar Sanna Bertilsson.

Träningsstationer

Det andra benet handlar om aktivitetsinsatser genom att bygga träningsstationer där individen får en möjlighet att testa och utveckla sin arbetsförmåga inför en praktik i kommunal verksamhet för att i ett senare skede kunna ta steget ut på arbetsmarknaden.

– Det handlar om individuellt anpassade program för att rusta och stötta utefter individuella behov, säger Niklas Wernborg som berättar att det bland annat blir fokus på språkträning.

Aktivitetsinsatserna beräknas starta 1 mars.

 • Alexander Andersson under motorn på ett krockskadat fordon.
  Alexander Andersson under motorn på ett krockskadat fordon. Foto: Claes Österman
 • Malaz Kialsbaei fixar i snickeriet.
  Malaz Kialsbaei fixar i snickeriet. Foto: Claes Österman
 • Jasmine Kihlgren och Timmy Sandström jobbar i verkstaden på Handtaget.
  Jasmine Kihlgren och Timmy Sandström jobbar i verkstaden på Handtaget. Foto: Claes Österman
 • Handledaren Iryat Ceylan är en erfaren snickare med mycket att lära ut till deltagarna.
  Handledaren Iryat Ceylan är en erfaren snickare med mycket att lära ut till deltagarna. Foto: Claes Österman
 • Alexander Andersson och Jimmy Axelsson reparerar en krockskada. I bakgrunden ses Stefan Pettersson.
  Alexander Andersson och Jimmy Axelsson reparerar en krockskada. I bakgrunden ses Stefan Pettersson. Foto: Claes Österman

I år görs också en kraftsamling på att starta ett socialt arbetskooperativ som ska utföra de praktiska tjänster som idag erbjuds till externa parter i kommunen.

– Vi ska utreda förutsättningarna och hitta en grupp av intresserade som kan driva kooperativet. Men det är en process som kommer att ta tid eftersom vi måste hitta rätt med alla bitar, säger Sanna Bertilsson.

Det handlar om att bilda en fristående organisation av personer som av olika skäl är hindrad att arbeta på den ordinarie arbetsmarknaden. Kooperativet ska bedriva en kommersiell verksamhet som producerar och säljer varor och tjänster av skilda slag.

Förändringens år

2024 blir förändringens år för Handtaget.

– Men det är en förändring som vi upplever mycket positivt. Vi har mycket kompetens och kunskap i huset och den ska vi utnyttja på bästa sätt, säger Ove Hedlund, som är handledare på Handtaget och hoppas att den nya satsningen ska locka fler att ansluta sig till verksamheten.

– Det är en trivsam arbetsplats med många inriktningar och stora möjligheter för den som tar chansen, säger han.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmarknadMoelvenSäffleSäffle kommunVärmlandsbro

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.