Hoppa till huvudinnehållet

Centrumfastighet med spännande historia till salu

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@saffletidningen.se
Centrumfastigheten på Bryggerigatan 2, som tidigare varit brandstation, ligger ute till försäljning. Nuvarande ägarna Allan Magnusson och Gunnel Clettborn tycker att det har blivit dags att sälja.
Centrumfastigheten på Bryggerigatan 2, som tidigare varit brandstation, ligger ute till försäljning. Nuvarande ägarna Allan Magnusson och Gunnel Clettborn tycker att det har blivit dags att sälja. Foto: Roger Pettersson

På Bryggerigatan 2 finns nu en fastighet med en minst sagt spännande historia till salu. Byggnaden har inrymt såväl polis- som brandstation.

Nu väljer ägarkompanjonerna Allan Magnusson och Gunnel Clettborn att sälja.

– Vi känner båda två att det börjar bli tid för det, säger Gunnel Clettborn.

1935 stod fastigheten, som skulle bli både polis- och brandstation i Säffle, klar. Idag utgör byggnaden lokal för Snåljåpens verksamhet och replokal för fyra musiker. Men nu har ägarkompanjonerna Allan Magnusson och Gunnel Clettborn, som tillsammans även driver Snåljåpen, beslutat sig för att sälja.

– Jag fyller 86 år nu i februari så det är dags att dra sig tillbaka, säger Allan Magnusson, som fortfarande syns bakom kassadisken på Snåljåpen.

Allan Magnusson började arbeta som brandman 1965. Då hade han Lennart Zigher, med militär bakgrund, som chef. Då var det verkligen ordning och reda på stationen, minns Allan.

”Fick åka tillbaka”

– På lördagar var det i första hand städning som gällde och när vi brandmän tyckte att vi var klara så åkte vi hem för dagen. Sedan visiterade Zigher en stund senare. Det hände mer än en gång att någon fick åka tillbaka ner till stationen och göra om för att det inte var ordentligt gjort, säger Allan Magnusson.

1998, när Allan Magnusson passerade 60 år, pensionerades han som brandman. Det var också då han var med och tog över driften av Snåljåpen, vars verksamhet då låg på Sundsgatan. Meningen var att Allan skulle sköta bokföringen, men han blev mer engagerad än så och har under många år synts till bakom kassadisken och har varit lite av företagets allt-i-allo.

Allan Magnusson bläddrar igenom fastighetens planritning.
Allan Magnusson bläddrar igenom fastighetens planritning. Foto: Roger Pettersson

Snåljåpens affärsidé är att ta emot i första hand kläder, möbler och sportutrustning som allmänheten lämnar in. Sedan får kunden 35 procent av försäljningsintäkterna, medan Snåljåpen behåller resterande del. De har även skänkt en del kläder till Ukraina efter Rysslands anfallskrig.

”Framtiden oviss”

– Men nu är framtiden oviss för Snåljåpen. Hittar vi ingen som vill ta över och driva det vidare så får vi lägga ner, säger Allan Magnusson.

1977 flyttades brandstationen till sitt nuvarande läge och långt tidigare hade polisen redan lämnat lokalen på Bryggerigatan.

– Jag och Gunnel köpte fastigheten 2005. Innan vi tog över har det även bedrivits annan verksamhet här. Jag vet bland annat att biblioteket flyttade in här när det var översvämningar, säger Allan Magnusson.

Rymlig butikslokal

Fastigheten på Bryggerigatan ligger ute på Hemnet för 2,3 miljoner kronor som utgångspris. Den beskrivs av mäklaren Maria Larsson på Fastighetsbyrån Säffle som en unik fastighet med centralt läge som under de senaste åren nyttjas för uthyrning av lokaler som både passar till kontor och annan verksamhet. Bruksarean är ungefär 320 kvadratmeter.

– Vi har redan haft några intressenter som har varit här och kikat, säger Allan Magnusson.

Det som tidigare var arrest i källarlokalen på polisstationen används nu som förråd.
Det som tidigare var arrest i källarlokalen på polisstationen används nu som förråd. Foto: Roger Pettersson
”Här tvättade vi brandslangen”, säger Allan Magnusson.
”Här tvättade vi brandslangen”, säger Allan Magnusson. Foto: Roger Pettersson
Snåljåpens framtid är oviss.
Snåljåpens framtid är oviss. Foto: Roger Pettersson
I källaren finns det flera celler som användes på polisstationen.
I källaren finns det flera celler som användes på polisstationen. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrandstationBryggerigatanFastigheterHemnetOlyckor och katastroferSundsgatan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.