Hoppa till huvudinnehållet

Jessika har startat namninsamling mot beslutet om en stor förskola

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se
Tanken är att förskolans Plutos lokaler ska ersättas.
Tanken är att förskolans Plutos lokaler ska ersättas. Foto: Jenni Jansson

Förskolan Pluto är i dåligt skick och lokalerna behöver ersättas. I oktober förra året togs beslut i barn- och utbildningsnämnden om att gå vidare med förslaget om att bygga en stor förskola som ska ersätta förskolorna Pluto, Kyrkmyren och Annelund och att den ska ligga på Annelundssidan av E45. Detta var något som fick föräldern Jessika Edén Danielsson att reagera.

Förslaget från barn- och utbildningsförvaltningen var att nämnden skulle föreslå kommunfullmäktige att besluta att lokalisera en ny förskola i anslutning till förskolan Pluto samt att man utifrån stående förutsättningar ska behålla en förskola i Annelundsområdet.

Efter omröstning blev beslutet i barn- och utbildningsnämnden istället att gå vidare med förslaget om att bygga en ny stor förskola på Annelundssidan av E45. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och hade hellre velat gå på förvaltningens förslag.

Ärendet har inte varit uppe i kommunfullmäktige än.

Beslut om ny förskola – en ny stor förskola i Annelund
Jessika Edén Danielsson.
Jessika Edén Danielsson. Foto: Privat

Namninsamling

Jessika Edén Danielsson är en förälder som är skeptisk till att politikerna går vidare med att jobba för en ny stor förskola i Annelund. Efter att hon läst ST:s artikel om beslutet så kände hon sig upprörd och hon tyckte att det kändes fel. Hon startade därefter en namninsamling.

– Jag skrev någon kommentar på det länkade inlägget på Facebook och jag såg att jag fick medhåll. Jag tänkte att kanske finns det en möjlighet för mig att vara med och påverka. Jag ville göra det jag kunde, och den möjligheten finns ju egentligen fram tills att de börjar bygga, säger Jessika och tillägger:

– Om jag inte gör något så kanske jag ångrar mig – att jag inte sagt mitt.

Jessika har märkt att det inte är så många som känner till beslutet som politikerna nu valt att gå vidare med. Så hennes tanke med namninsamlingen är framförallt att sprida informationen, och kanske hjälpa andra att vara med och påverka.

– Många funderar på varför politikerna har valt att gå emot förvaltningens förslag. Beslutet som de flesta hade hört, och trodde gällde, var att det skulle bli en ny förskola bredvid Pluto. Vi vill ju bara det bästa för barnen – att de ska ha en trygg miljö med lärare och pedagoger som de känner igen.

Vad tycker du om förslaget?

– Det kan säkert bli jättebra, det är inte det, men att de väljer att lägga den i Annelund. Den platsen blir inte bra, och platsen bredvid Höglundaskolan är väldigt bra på många sätt.

Det är dessutom många föräldrar som har äldre barn som går på Höglundaskolan i Norelund. Jessika tycker att man ska ha kvar möjligheten och fördelen med att ha förskolan i nära anslutning till Höglundaskolan.

– Det är också långt att ta sig från utkanten av Norelund till utkanten av Annelund där de vill lägga den nya förskolan - tänk då om du inte har bil.

Jessika menar att det finns goda möjligheter att bygga den nya förskolan i Norelund i nära anslutning till Pluto. En av förskolorna i Annelund tycker hon också behöver finnas kvar, för alla de familjer som bor där.

Hur går det – är det många som skrivit på?

– Det är 70 tycken ungefär hittills, men då har jag bara delat på Facebook än så länge. Jag har tänkt att jag ska ta kontakt med fler, så man får riktiga namninsamlingar som man kan skriva på, inte bara digitalt, så man kan sprida det vidare mer.

Jessika menar också att det finns många som har ett annat förstaspråk än svenska, och kanske inte vet om detta. Det är många som kommer att drabbas på dessa förskolor.

– De förtjänar också att veta att det ska hända.

Jessikas fundering är vart barnen kommer att må bäst. Hon frågar sig om en stor förskola som ska rymma alla barn från västra sidan verkligen är det bästa för barnen.

– Jag vill egentligen bara väcka lite engagemang hos andra personer – föräldrar, personal och andra invånare så att vi tycker att det här blir bra. Och som det ser ut nu så är min uppfattning att förslaget inte är så populärt. Så det är lite spännande att se vad som händer.

Artikeltaggar

BarnFörskolorSkola och utbildningSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.