Hoppa till huvudinnehållet

Veteranfordonsentusiaster fyllde bygdegården: ”Roligt att komma och lyssna”

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@saffletidningen.se
Jim Lundberg, skribent på veteranfordonstidningen Classic Motor, höll i lördags föredrag om sina mopeder och fyllde bygdegården i Värmlands Nysäter.
Jim Lundberg, skribent på veteranfordonstidningen Classic Motor, höll i lördags föredrag om sina mopeder och fyllde bygdegården i Värmlands Nysäter. Foto: Roger Pettersson

Bygdegården i Värmlands Nysäter fylldes med ett drygt 70-tal motorentusiaster när Jim Lundberg, skribent på veteranfordonstidningen Classic Motor, höll föredrag om sina mopeder som uppgår till dussinet fullt.

– Det är jag som är mopeddoktorn, säger Jim Lundberg.

Hans Forslund i föreningen Gammelbilens vänner har läst Jim Lundbergs artiklar i tidskriften Classic Motor under många år och skickade en förfrågan om han ville komma och hålla föredrag på Nysäters bygdegård – och Lundberg tackade ja och gjorde resan från Knivsta till Värmland tillsammans med Classic Motors chefredaktör Anders Nordner.

– Jag har tolv mopeder själv. Det är dem och hur jag kom in på det spåret som jag ska prata om här idag, säger Jim Lundberg.

Jim Lundberg är nu inne på sitt 34:e år som skribent på Classic Motor och han har en något annorlunda story om hur allting började en gång i tiden.

– Jag var en engagerade läsare som vill ha med några tekniska artiklar. Men då hade de ingen som kunde skriva om det. Det slutade med att de frågade om jag inte kunde skriva ihop några artiklar själv om detta och det var så de började, säger han.

70-tal åhörare

På plats i bygdegården fanns bland många andra Johnny Olsson, ordförande, och Hans Forslund, vice ordförande och evenemangsansvarig, i Gammelbilens vänner. I kafeterian fanns Hans Forslunds fru Ellen Stensrud Forslund, som även är klubbens webbmaster, och hon assisterades av unga Kristin Engahl, som hjälpte till med att göra i ordning smörgåsar och servera kaffe. Förenings kassör Jan-Eric Sandh räknade in ett drygt 70-tal åhörare i bygdegården.

Roger Skogh från Svanskog och P-O Ohlsson från Tydje söder om Åmål bänkade sig för smörgås och kaffe innan JIm Lundbergs föredrag skulle ta sin början.
Roger Skogh från Svanskog och P-O Ohlsson från Tydje söder om Åmål bänkade sig för smörgås och kaffe innan JIm Lundbergs föredrag skulle ta sin början. Foto: Roger Pettersson

Roger Skogh från Svanskog fanns på plats i Nysäters bygdegård. Efter att ha hämtat kaffe och smörgås blev han bordsgranne med P-O Ohlsson från Tydje söder om Åmål.

– Jag har en gammal moped hemma och deltar själv i mopedrally. Jag har ju följt Jim Lundbergs artiklar i Classic Motor. Därför känns det roligt att komma och lyssna till honom, säger Roger Skogh.

Stort intresse

Rolf Engholm från Säffle varit medlem i Gammelbilens vänner i 28 år. Han har också deltagit i mopedrally och även varit ägare till fyra skotrar och han reste till Nysäter för att med stort intresse lyssna på Jim Lundbergs föredrag.

Gammelbilens vänner startades 1981 och klubben är i år inne på sitt 44:e år och har drygt 350 medlemmar. I fjol hade de 14 träffar, varav två bussresor i egen regi, och de blir ofta inbjudna till andra veteranfordonsklubbar och olika evenemang.

– Får att hålla liv i klubben året runt försöker vi ha aktiviteter även vintertid. Då blir det i regel resor till veteranfordonsrelaterade museer, säger Hans Forslund.

Klubbens sekreterare Ralph Nilsson sålde almanackor i lördags med bilder på klubbmedlemmarnas veteranfordon samtidigt som Jim Lundberg sålde sin bok ”Stora tvåtaktsboken”.

Anders Nordner, Hans Forslund och Jim Lundberg började tala inför åhörarna i Nysäters bygdegård.
Anders Nordner, Hans Forslund och Jim Lundberg började tala inför åhörarna i Nysäters bygdegård. Foto: Roger Pettersson
Ellen Stensrud Forslund och Kristin Engdahl gjorde smörgåsar och serverade kaffe i kafeterian.
Ellen Stensrud Forslund och Kristin Engdahl gjorde smörgåsar och serverade kaffe i kafeterian. Foto: Roger Pettersson
Hans Forslund, vice ordförande och evenemangsansvarig, och Johnny Olsson, ordförande, i Gammelbilens vänner.
Hans Forslund, vice ordförande och evenemangsansvarig, och Johnny Olsson, ordförande, i Gammelbilens vänner. Foto: Roger Pettersson
Det var rusning efter kaffe och smörgås i kafeterian.
Det var rusning efter kaffe och smörgås i kafeterian. Foto: Roger Pettersson
Anders Nordner, chefredaktör, och Jim Lundberg från Classic Motor utanför Nysäters bygdegård.
Anders Nordner, chefredaktör, och Jim Lundberg från Classic Motor utanför Nysäters bygdegård. Foto: Roger Pettersson
Jan-Eric Sandh är kassör i Gammelbilens vänner och räknade in ett 70-tal åhörare.
Jan-Eric Sandh är kassör i Gammelbilens vänner och räknade in ett 70-tal åhörare. Foto: Roger Pettersson
Det var uppdukat för fest inför Jim Lundbergs föredrag.
Det var uppdukat för fest inför Jim Lundbergs föredrag. Foto: Roger Pettersson
Rolf Engholm har 28 år på nacken som medlem i Gammelbilens vänner.
Rolf Engholm har 28 år på nacken som medlem i Gammelbilens vänner. Foto: Roger Pettersson
Jim Lundberg, skribent på Classic Motor, höll föredrag i Nysäters bygdegård.
Jim Lundberg, skribent på Classic Motor, höll föredrag i Nysäters bygdegård. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

MopederNysäterSvaneholmTrafikTydje

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.