Hoppa till huvudinnehållet

Porträtt av ett prästpar – teckningarna från Övre Ullerud kom till Långserud

Publicerad:
Övre Ulleruds kyrka, där Johan Henrik Berg verkade som präst.
Övre Ulleruds kyrka, där Johan Henrik Berg verkade som präst. Foto: Carl-Johan Ivarsson

Under åren 1965 till 1975 utgav läroverksadjunkten och sedermera filosofie hedersdoktorn Anders Edestam (1898–1977) Karlstads stifts herdaminne i fem band. Ett herdaminne är ett personhistoriskt uppslagsverk över samtliga präster i ett stift.

Den första utgåvan av herdaminnet för Karlstads stift gavs ut av prästen Johan Hammarin åren 1846 till 1849. Redan i början av 1900-talet hade behovet av en uppdatering varit klar. Den kilafödde kyrkoherden i Ölme och Fryksände, sist domprosten Carl Vilhelm Bromander (1865–1963) samlade material till ett nytt herdaminne under större delen av sitt liv.

1955 bildades Stiftshistoriska sällskapet i Karlstad för att verka för tillkomsten av ett nytt herdaminne. På förslag av biskop Borgenstierna gav 1959 års prästmöte uppdraget till Anders Edestam att utarbeta det nya herdaminnet, bland annat med hjälp av Bromanders material.

Storartad insats

Att klara av uppgiften på lite drygt 10 år är en storartad forskningsinsats som alltså gav Edestam en doktorshatt och självfallet renderar stor tacksamhet från alla som är intresserade av Karlstads stifts historia. Liknande projekt i andra, förvisso större stift, har tagit betydligt längre tid på att förverkligas och föras framåt.

Alla präster som verkat i Värmland och Dalsland (det är först från 1647 som vi kan använda begreppet Karlstads stift eller superintendentia) från medeltiden fram till utgivningsperioden är namngivna och biograferade, åtminstone med meritförteckning och oftast också med en kort levnadsbeskrivning. För många finns också en porträttbild.

Men det är förklarligt att det finns så att säga oupptäckta porträtt – alltså bilder som aldrig Edestam fick tillgång till. Det finns i efterkommandes byrålådor eller i offentliga arkiv och bibliotek. Det svåra är ju ofta att koppla samman med rätt person.

Så kom det till min kännedom för en tid sedan ett porträtt av ett prästpar, som inte kommit med i det tryckta herdaminnet. Teckningarna har ärvts i släkten och finns fortfarande i de efterkommandes ägo.

Johan Henrik Berg (1757–1838). Komminister i Övre Ullerud.
Johan Henrik Berg (1757–1838). Komminister i Övre Ullerud.

Porträtten föreställer brukspredikanten i Gustav Adolf, sedermera komministern i Övre Ullerud Johan Henrik Berg, född 1757 i Karlstad och hans hustru Greta Engel Hofgren, född 1767 i Filipstad.

Johan Henrik Berg var son till tunnbindaren Olof Berg och hans hustru Maria Wennerlund. Som 15-åring intogs han i Karlstads skola och två år senare kom han 1777 till gymnasiet. Universitetsstudierna genomfördes i Lund, något som varit vanligare än man först tror för värmländska teologistudenter. Så följde prästvigning den 18 december 1785, och Uddeholmsbolaget hade kallat Berg till att vara brukspredikant i Gustav Adolf. Han hade alltså en tjänst klar vid prästvigningen.

Greta Engel Berg (1767–1845), rådmansdotter från Filipstad.
Greta Engel Berg (1767–1845), rådmansdotter från Filipstad.

Övre Ullerud

I februari 1811 valdes Berg till komminister i Övre Ulleruds församling, en tjänst han tillträdde 1 maj 1811. Så fick Berg ovanligt nog bara två placeringar under hela sin tjänstetid. Han avled i Övre Ullerud 2 april 1838.

Herdaminnet ger inte så mycket mer om Johan Henrik Bergs person, men i ”En bok om Övre Ullerud” finns det lite mer att hämta: ”Trots att Berg under större delen av sin tjänstetid var svag och sjuklig uppnådde han ändå en hög ålder och dog 1838 81 år gammal. Från 1827 blev Bergs hälsa allt mera vacklande och från detta år måste vice pastor anställas. I samma mån blev även hans ekonomi allt mera undergrävd och då komministerlönen höll sig på ett jämförelsevis blygsamt belopp, så var det inte tänkbart att han skulle längden skulle stå ut med att avlöna vice pastor”.

1791 ingick han äktenskap med den ovan nämnda Greta Engel Hofgren. Hon var dotter till glasmästaren och rådmannen i Filipstad Lars Hofgren och dennes hustru Märta Greta Fernström – för övrigt syster till historieskrivaren och prästen Erik Fernow. I äktenskapet mellan Johan Henrik och Greta Engel (Engel är ett förnamn!) föddes sju barn. Ingen av sönerna blev präster som fadern men dottern Maria Greta (1796–1851) blev gift med komministern i Sunnemo Håkan Billman. Denne Billman hade varit adjunkt för fadern i Övre Ullerud.

Äldste sonen Gudmund (1792–1863) blev bruksförvaltare i Fryksände, Olof Lorens (1794–1867) lantbrukare i Mosserud i Övre Ullerud, Carl Gustaf (1806–1848) handlande i Karlstad och Bengt Ulrik (1812–1882) kapten vid Värmlands regemente. En dotter Johanna Engela (1800–1885) förblev ogift, boende i Övre Ullerud.

Till Långserud

Det fanns ett ytterligare barn, och det är kopplingen till Långserud och porträttbildernas nutida ägare. Johan Henrik (1801–1870) fick ärva även faderns förnamn, och blev precis som äldste brodern verksam i bruksnäringen. Han var först bokhållare vid Mölnbacka i Nedre Ullerud och Uddeholm i Norra Råda men flyttade 1824 till ”Nerke”. Det visar sig vara Garphytte bruk i Tysslinge socken. Även där är han bokhållare. Hans livsresa går 1834 vidare till Haddebo gård och bruk i Svennevads socken och 1838 till Dylta bruk i Axberg.

I Axberg gifter sig Johan Henrik Berg den yngre i juni 1840 med Maria Sofia Hamnström, född 1815 i Örebro. Men då hade redan Johan Henrik blivit far till en flicka som föddes 1834 i Tysslinge. Hon fick namnet Johanna, och modern var änkan Anna Maria Edström (1797–1839), tidigare gift Envall. Något giftermål blev det aldrig för Johan Henrik och Anna Maria, okänt varför. Sorgligt nog blir inte Anna Maria så gammal. När Johan Henrik gifte sig med Maria Sofia fick dock lilla Johanna komma till sin far och hans nya hustru.

Johan Henrik Berg den yngre visar sig vara en ovanligt flyttande person, 1842 flyttar familjen från Axberg till Lilla Malma i Sörmland och följande år till Vadsbro socken. Men där noteras 1845 att färden går vidare till ”Långseruds församl. i Wermeland Adress Åmål”. I Långserud blir familjen Berg kvar. Vi får anta att Johan Henrik hade med sig teckningarna i alla dessa flyttningar.

Bevarad kunskap

Johanna Berg (1834–1909) gifter sig med Långserudsbon Jan August Danielsson och bilderna tillhör numera hennes sondotters dotters barn. Glädjande nog har kunskapen om vilka bilderna föreställer bevarats i familjen!

Både Johan Henrik och Greta Engel Berg är avbildade i tidstypiska kläder – vi kan gissa att teckningarna är från 1820-talet. Mannen är klädd i den prästerliga vardagsklädseln med kaftan och prästelva som idag är högtidsdräkt för präster. Hustruns frisyr är helt moderiktig och påminner om den som drottning Desirée har i flera avbildningar.

Artikeltaggar

Anders EdestamCarl BromanderErik FernowHistoriaJohan HammarinKarlstadKarlstads stiftLångserudMänskligtÖvre Ulleruds distrikt

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.