Hoppa till huvudinnehållet

Gustav Skålén antagen till seglargymnasium – siktar mot olympisk medalj

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@saffletidningen.se
Säfflekillen Gustav Skålén brinner starkt för segling. Han seglar för SSÅV och nu har han kommit in på seglingsgymnasiet i Lerum.
Säfflekillen Gustav Skålén brinner starkt för segling. Han seglar för SSÅV och nu har han kommit in på seglingsgymnasiet i Lerum. Foto: Diana Dragic

Gustav Skålén från Säffle, men seglande för Segelsällskapet Åmålsviken, är en av ett fåtal ungdomar i landet som har blivit antagen till RIG seglargymnasium i Lerum med start i augusti.

Det finns tre seglargymnasium i Sverige med riksintag: Motala, Lerum och Vellinge. I år fanns det åtta platser i Motala och Lerum samt fyra platser i Vellinge, men där har de nischat in sig på en annan typ av båt, så Gustav Skålén sökte endast till Lerum och Motala.

Andra veckan i januari i år åkte Gustav Skålén ner till Lerum för intagningsintervju. Och eftersom han brinner för segling och var angelägen om en gymnasieplats så blev han både lycklig och smått chockad över beskedet han fick i slutet av intervjun.

– Läraren sa direkt att han visste att han skulle ge mig en plats, säger Gustav Skålén.

Egentligen skulle Lerums seglargymnasium också tagit in fyra elever, men eftersom det var en stark årskull så utökade de till åtta platser.

Detta innebär att Gustav Skålén under kommande säsong kommer att fasa över från E-jolle till ILCA 6, en laserjolle. På gymnasiet i Lerum kommer Gustav att segla både i enmansjolle, en ganska simpel modell, och i tvåmansjolle, där det går lite fortare.

Vad har du för mål framöver?

– Kortsiktigt är det stora målet junior-SM i E-jolle i Saltsjöbaden i augusti. Det har jag tänkt vinna.

– Det långsiktiga målet är att ta en OS-medalj. Men jag har pratat med andra som har gjort en sådan satsning och då börjar man med en tvåmansjolle som jag kommer segla under gymnasietiden. När man har växt ur den så börjar man med 49er. Tidigast åtta år efter gymnasiet kan det bli aktuellt med OS, så det ligger minst 12 år framåt i tiden från nu, säger Gustav Skålén.

Gustav Skålén har en OS-medalj i 49er som långsiktigt mål.
Gustav Skålén har en OS-medalj i 49er som långsiktigt mål. Foto: Diana Dragic

Gustav Skålén vann den allsvenska ligan i segling med SSÅV redan som 14-åring 2022 och har dessutom en mycket viktig position på båten.

– Jag hade den mest fysiska rollen på båten och jag drog i allt som var tungt.

”Bra bredd”

Och fysiken har förbättras ytterligare sedan dess. Gustav tränar både styrka och kondition regelbundet. Förutom sin styrka har han även erfarenhet av att ha seglat olika typer av båtar.

– Jag har en bra bredd i mina seglarkunskaper vilket gör det lättare att lära sig, sätta sig in i och hantera nya båtar, säger han.

Andra helgen i mars börjar Gustav Skålén träna på vatten i närheten av Göteborg och årets första tävling blir en riktig långresa, då Gustav Skålén beger sig till Gardasjön i Italien veckan innan påsk.

Gustav Skåléns kortsiktiga mål är att vinna junior-SM i E-jolle i augusti i år.
Gustav Skåléns kortsiktiga mål är att vinna junior-SM i E-jolle i augusti i år. Foto: Diana Dragic

Artikeltaggar

BåtarGymnasieskolanLerumMotalaSeglingSSÅVVellinge

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.