Hoppa till huvudinnehållet

Högstadieelever som kommunutvecklare ökar ungas inflytande: ”En form av terapi”

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@saffletidningen.se
Leo Byh, Isac Melitshenko, Nardos Tesfamikael och Yoki Binyam är fyra av sju unga kommunutvecklare i Säffle.
Leo Byh, Isac Melitshenko, Nardos Tesfamikael och Yoki Binyam är fyra av sju unga kommunutvecklare i Säffle. Foto: Roger Pettersson

Niklas Andersson, ungdomscoach på Ungdomens hus och projektledare för ”Ungdomens kraft i Säffle”, och kommundirektör Ingemar Rosén välkomnade högstadieeleverna som är Säffles unga kommunutvecklare i Trätäljasalen på kommunhuset.

Säffle kommun avsatte 2023 en och en halv miljon kronor till trygghetsskapande åtgärder särskilt riktade mot ungas trygghet. En del av budgeten användes till att utveckla ”Unga kommunutvecklare” samt att anställa dem på timarvode i projektet.

De unga kommunutvecklarna, som samtliga går i åttan eller i nian på högstadiet, är sju till antalet. Det är Yoki Binyam, Isac Melitshenko, Nardos Tesfamikael, Leo Byh, Ugbaad, Oscar Alerfors och Hannah Eriksson.

Projektet med unga kommunutvecklare startade i september i fjol. Då budgeterades således projektet under förra årets tre sista månader. Men under 2024 är verksamheten tänkt att pågå under hela året.

– Ambitionen är att implementera detta i ordinarie verksamhet så att det fortsätter över tid, säger Niklas Andersson.

Träffas varje vecka

Syftet med verksamheten är givetvis att unga Säfflebor ska få större möjlighet att påverka alla ungas trygghet och välmående i Säffle. Gruppen är ett sammansvetsat gäng, som träffas ett par timmar varje vecka på kommunhuset.

Enligt Niklas Andersson träffas gruppen en gång i veckan efter skoltid vid halv fyra och till det är dags för de kommunanställda deltagarna att gå hem vid fem, men Niklas berättar att ungdomarna har så mycket att prata om att mötena ofta drar över tiden.

– De unga kommunutvecklarna har uttryckt att de ser träffarna med oss som en form av terapi, där de kan dela med sig av sin vardag och sin verklighet i kommunen. Den som vi vuxna ofta inte har en helhetsbild av, och som ger omvälvande insikter för oss. Jag och Ingemar har en passiv roll i sammanhanget, ungdomarna ska få möjlighet att styra hela processen, säger Niklas Andersson.

Framför åsikter

Yoki Binyam, som går i nian, är en av de som tycker det är viktigt att göra sin röst hörd och kunna påverka. Hon berättar även att många elever på skolan kommer till henne och de andra unga kommunutvecklarna på skolan för att framföra sina tankar och åsikter.

– Alla vi som är med i den här gruppen är intresserade av att påverka och förändra på något sätt och vårt mål är att få fler att engagera sig, säger Yoki Binyam.

Hon fortsätter:

– Vi planerar en debatt där vi ska ta upp frågor som droger, diskriminering och trygghet. Droger har blivit mer normaliserat i skolan och det är något vi kommer diskutera för vi har tänkt att bjuda in lokala politiker till ett panelsamtal.

Isac Melitshenko, som går i åttan, är ingen blyg viol och han tar ofta och gärna till orda. Han är också odelat positiv till projektet med unga kommunutvecklare.

– Det är viktigt att prata och att framföra åsikter på våra möten. Tack vare att vi även har Ingemar (Rosén, kommundirektör) med oss så har vi stora möjligheter att påverka, säger Isac Melitshenko.

Kommundirektör Ingemar Rosén och Niklas Andersson, ungdomscoach och projektledare för ”Ungdomens kraft i Säffle” lyssnar till de unga kommunutvecklarna.
Kommundirektör Ingemar Rosén och Niklas Andersson, ungdomscoach och projektledare för ”Ungdomens kraft i Säffle” lyssnar till de unga kommunutvecklarna. Foto: Roger Pettersson
Yoki Binyam berättar att gruppen planerar att bjuda in lokala politiker till ett panelsamtal där diskriminering, droger och trygghet ska diskuteras.
Yoki Binyam berättar att gruppen planerar att bjuda in lokala politiker till ett panelsamtal där diskriminering, droger och trygghet ska diskuteras. Foto: Roger Pettersson
Isac Melitshenko menar att gruppen har större chans att påverka tack vare att kommundirektör Ingemar Rosén finns med på mötena i Trätäljasalen.
Isac Melitshenko menar att gruppen har större chans att påverka tack vare att kommundirektör Ingemar Rosén finns med på mötena i Trätäljasalen. Foto: Roger Pettersson
Nardos Tesfamikael är en av de engagerade unga kommunutvecklarna.
Nardos Tesfamikael är en av de engagerade unga kommunutvecklarna. Foto: Roger Pettersson
Leo Byh tycker också att det är viktigt att vara med och påverka.
Leo Byh tycker också att det är viktigt att vara med och påverka. Foto: Roger Pettersson
Yoki Binyam, Nardos Tesfamikael, Isac Melitshenko och Leo Byh välkomnades med pizza i Trätäljasalen på kommunhuset. Allt för att höja energinivån en smula.
Yoki Binyam, Nardos Tesfamikael, Isac Melitshenko och Leo Byh välkomnades med pizza i Trätäljasalen på kommunhuset. Allt för att höja energinivån en smula. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

BudgetarDiskrimineringDrogerIngemar RosénSamhälleSäffleÅtgärder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.