Hoppa till huvudinnehållet

Ytterligare en vattenskada vid Krokstad herrgård: ”Det är tyvärr en ganska stor skada”

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Ytterligare en vattenskada har upptäckts - nu på Ängsgården.
Ytterligare en vattenskada har upptäckts - nu på Ängsgården. Foto: Carolina Schützer

Det tycks inte finnas någon hejd på eländet med vattenskador efter den massiva köldknäppen i Säffle för några veckor sedan. Även Ängsgården, den som i folkmun brukar kallas vandrarhemmet eller annexet, vid Krokstad herrgård har drabbats av omfattande vattenskador.

Frostskador även vid Krokstad herrgård – vattenläcka i Vagnslidret

Orsaken till vattenskadorna är i det här fallet att elpannan stannade när det var 25 grader kallt. Det gjorde i sin tur att vattenledningarna frös. Sedan har de spruckit sönder.

– Det var hyresgästen, en företagare som håller till på området, som upptäckte det. Det är tyvärr en ganska stor skada. Vi har rivit ut golvet i ungefär halva nedre våningen och även en vägg. Det kan väl vara uppskattningsvis 50-75 kvadratmeter som vi rivit ut, suckar Jonas Torpman, teknisk chef på Säfflebostäder.

Han fortsätter.

– Vi har öppnat upp för att göra en omfattningsmätning även här, precis som vi gjort i den andra byggnaden – Vagnslidret - som blivit skadad, säger Jonas Torpman.

Trots de omfattandena vattenskadorna på Ängsgården kan hyresgästen vara kvar med sin verksamhet i området.

Finns det ytterligare byggnader i området som blivit vattenskadade?

– Nej, inga fler vad vi vet om, säger Jonas Torpman.

Ängsgården är den tredje byggnaden på kort tid där det upptäckts vattenskador till följd av att ledningar frös sönder i samband med köldknäppen för några veckor sedan.

Vagnslidret vid Krokstad drabbades av frostskador, när en radiator sprang läck och en begränsad mängd vatten rann ut på övervåningen i byggnaden. De skadorna är begränsade i omfattning.

Värst är situationen för fyren på Duse, där vattenskadorna beskrivs som rena katastrofen för den tidigare omsorgsfullt renoverade byggnaden.

Artikeltaggar

Bostad och byggenSäffleVattenskada

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.