Hoppa till huvudinnehållet

Klent intresse att bilda frivillig resursgrupp – för få engagerade i Säffle

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Intresset för informationsträffen som Frivilliga Resursgruppen bjöd in till var svagt.
Intresset för informationsträffen som Frivilliga Resursgruppen bjöd in till var svagt. Foto: Ove Rydh

Förhoppningen var att kunna bilda en ny frivillig resursgrupp med utgångspunkt från Säffle. Men bara två personer kom till informationsträffen på Medborgarhuset under tisdagskvällen.

– Det blev ingenting alls utav det. Det var en besvikelse, säger Börje Georgsson, en av de ansvariga inom Frivilliga Resursgruppen Västra Värmland.

Frivilliga Resursgruppen Västra Värmland bildades för ett 20-tal år sedan. Det är den största frivilliga resursgruppen i landet och är i första hand verksam inom de fyra Värmlandskommunerna Arvika, Eda, Årjäng och Säffle. Den finns för att förstärka kommunernas personalresurser när särskilda utmaningar uppstår i samhället.

– Vi har ett avtal med Arvika kommun och det är på det sättet som den här gruppen har kommit till och som vi har kunnat organisera oss, säger Börje Georgsson.

Största gruppen i landet

Närmare 150 personer är engagerade och hjälper bland annat till vid bränder och översvämningar, men finns också behjälpliga för stödsamtal eller annat medmänskligt stöd.

– Det är framför allt de senaste fem, sex åren som vår verksamhet har kommit i gång ordentligt och som vi gjort uppdrag kontinuerligt. Under pandemin hjälpte vi till exempel till att handla åt människor som önskade den hjälpen. Vi handlade för ungefär sex miljoner kronor i de fyra kommunerna där vi främst verkar, säger Börje Georgsson och fortsätter.

– 2022 var vi i Säffle och fanns med som förstärkning på stan tillsammans med andra vuxna under Säffle marknad. Men vi har också blivit inkallade att hjälpa till i andra kommuner. Vi var till exempel i Sveg i samband med de stora skogsbränderna 2018.

Fler grupper behövs

Ett av uppdragen som Västra Värmlandsgruppen har i övrigt är att försöka bredda verksamheten och besöka fler kommuner så att nya lokala grupper kan starta upp.

– Det står i avsiktsförklaringen i vårt uppdrag att vi ska försöka få ihop en egen grupp om 25 personer i Säffle. Det är viktigt att få med personer med lokalkännedom i grupperna. På så sätt blir arbetet mer effektivt, säger Börje Georgsson.

Det var av den anledningen som gruppen bjöd in till informationsträff på Medborgarhuset under tisdagskvällen.

– Vi trodde att fler skulle komma och visa sitt intresse. I andra kommuner där vi har varit ute har det kommit 15-20 personer i alla fall. Det är svårt att förstå varför det inte kom några fler än två i Säffle, möjligen kan vädret ha spelat sin roll, funderar Börje Georgsson.

Om det blir någon ny träff för att försöka bilda en Säfflegrupp är oklart.

– Det kanske kan bli till hösten i så fall. Nu närmast ska vi bearbeta Sunne och Torsby och försöka få i gång frivilliggrupper där, säger Börje Georgsson.

Artikeltaggar

AvtalBränderMedborgarhusetOlyckor och katastroferSkogsbränderSäffleVärmlands länÖversvämningar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.