Hoppa till huvudinnehållet

Brister i mobiltäckningen på Säffles landsbygd

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Under tiden mobilnätet i Säffle moderniseras från 2G/3G till 4G/5G så påverkas mobiltäckningen på vissa håll på landsbygden./ARKIVBILD
Under tiden mobilnätet i Säffle moderniseras från 2G/3G till 4G/5G så påverkas mobiltäckningen på vissa håll på landsbygden./ARKIVBILD Foto: Anders Hanson

Många teleabonnenter, främst på landsbygden, har hört av sig till Säffle kommun om en plötsligt försämrad mobiltäckning.

Anledningen kan paradoxalt nog vara utbyggnaden av allt modernare nät.

Elenor Brodin på Säffle fibernät vittnar om att kommunen kontaktas av allt fler teleabonnenter, främst på landsbygden och i synnerhet på Värmlandsnäs, som upplevt en försämrad mobiltäckning den senaste tiden.

Därför har Säkom också gått ut med information om detta på sin hemsida.

Hellre svagt 5G

Orsaken till att många upplever sämre täckning i sina mobila enheter i mobilnätet, kan bero på att moderna mobila enheter strävar efter en så ny mobilgeneration som möjligt.

Detta leder till att mobilen hellre söker upp en högre frekvens från ett 5G-nät, även om signalen är svag. Detta trots att det finns ett fullgott 3G-nät i området – med hög signalstyrka.

– Mobiloperatörerna uppgraderar just nu nätet från 3G till 4G och 5G och det arbetet väntas pågå till och med 2025. Detta leder till att mobilnätet på sina ställen är instabilt. Och då upplevs det som om täckningen är sämre. Det gäller inte minst Värmlandsnäs, säger Erik Larsson, bredbandskoordinator på Region Värmland.

Kan inte tvingas

Och om man har en nyare mobil så går det i många fall inte att tvinga ner mobilen på 2G och 3G – för inställningen finns helt enkelt inte.

– Slutsatsen kan låta märklig, men man skulle önska att avvecklingen av 2G/3G skulle behöva gå snabbare så att mobilmasterna istället hamnar i synk med varandra, säger Erik Larsson, som själv kontaktats av lantbrukare på Värmlandsnäs om den här problematiken.

Och de kan alltså få dras med det här i ett och ett halvt år till?

– Någon gång under nästa år ska arbetet vara avslutat när det gäller Säffles landsbygd. Sen säger mobiloperatörerna att det ska bli exakt likvärdig täckning eller till och med lite bättre, än det var tidigare.

Sent i Värmland

Moderniseringen av mobilnätet pågår över hela Sverige och Värmland är jämförelsevis sent ute i den processen. Dessutom tillhör Säffle och främst Värmlandsnäs också de områden i Värmland som är sist ut.

Artikeltaggar

FibernätLandsbygdSamhälleSäffleTillståndVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.