Hoppa till huvudinnehållet

Ny förskola ska byggas – så ser planerna ut

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se
Barn- och utbildningsnämndens 1:e vice ordförande Putte Grötting (C), skolchefen Ylva Winther och barn- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Jarlhamre (M).
Barn- och utbildningsnämndens 1:e vice ordförande Putte Grötting (C), skolchefen Ylva Winther och barn- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Jarlhamre (M). Foto: Carolina Schützer

Beslutet om att bygga en stor förskola som ska ersätta förskolorna Pluto, Kyrkmyren och Annelund togs av barn- och utbildningsnämnden i oktober förra året. Hur fortlöper då planerna med detta nya förskolebygge?

Beslut om ny förskola – en ny stor förskola i Annelund

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Jarlhamre (M), Putte Grötting (C), 1:e vice ordförande, och skolchefen Ylva Winther har framfört att förskolan Plutos lokaler ska åtgärdas. Men hur går då planerna för den nya förskolan som ska ersätta Pluto, Kyrkmyren och Annelund och vad händer under tiden?

Hur blir det med de andra två förskolorna?

– När det gäller Kyrkmyren och Annelund så har vi ingen möjlighet att någon av dem stängs nu. Vi har en bra beläggning på båda dessa förskolor, säger Thomas Jarlhamre.

Han menar också att prognosen för demografin har förändrats en del sedan beslutet om den nya förskolan togs.

– Vi har beslutet att vi ska bygga nytt och att Pluto ska ersättas. När det gäller vart vi ska bygga så är demografin och integrationen viktiga faktorer som vi tar hänsyn till, säger Thomas Jarlhamre.

Nämnden har under arbetets gång identifierat möjliga placeringar för den nya förskolan.

– Våra vägar kanske är olika, men vi har samma mål. Vi vill ha en så bra verksamhet som möjligt för västra sidan, säger Putte Grötting.

Planen är att bygga vid Lugnadal

Barn- och utbildningsnämnden anser att Lugnadalsparken har ett bra läge för den nya förskolan.

– Det absolut viktigaste argumentet till att bygga en större förskola är integrationsaspekten. Vi behöver en mycket bättre integration än vi lyckas med idag. Har vi en chans att påverka den så är det på förskolan, säger Putte Grötting.

Vad tänker ni om avståndet till den nya förskolan?

– Det blir ju lite längre för vissa som bor i Norelund, än vad det är till Pluto. Men logistiken för att hämta och lämna finns ju redan på Lugnadal, och det finns bra möjligheter med cykel- och bilvägar dit.

”Många lösa trådar nu”

Man är nu i slutfasen av en utredning. Nämnden har tagit ett beslut var man vill ha den nya förskolan, men man vet också att man måste få all fakta på bordet först. Det finns nämligen kraftledningar på den tänkta platsen som man måste flytta på – en eventuell kostnad man nu inväntar svar på.

– Det kan ta upp till sex månader innan vi får en kostnad därifrån. Skulle det visa sig kosta flera miljoner så kanske den platsen faller. Budgeten kanske inte tillåter det, säger Thomas Jarlhamre.

– Det är många lösa trådar nu angående placeringen, och demografin ändrar sig hela tiden.

Det behövs nya lokaler till verksamheten på förskolan Pluto. Arkivbild.
Det behövs nya lokaler till verksamheten på förskolan Pluto. Arkivbild. Foto: Jenni Jansson

Minskat barngrupperna

Målet har varit att ha åtta avdelningar på den nya förskolan – en stor förskola med de verksamhetsvinster som den för med sig. Men samtidigt vill man vara försiktig och inte förbygga sig. Thomas Jarlhamre menar att befolkningsminskningen har varit betydligt större än vad man räknat med 2023.

– Vi tänker att vi kan få till samma vinster med färre avdelningar, säger han.

Att barnen ska känna sig trygga i skolan och alltid mötas av vuxna som de känner igen är en väldigt viktig aspekt för barnens mående. I Säffle kommun har man därför valt att anställa fler personal inom skolan – man har anställt vikarier som fasta vikarier.

– Detta gör att det alltid finns folk, och det är personal som barnen känner igen. Det har inte heller varit en större kostnad för oss, trots att vi anställt fler. Så vi ser detta som en stor vinst för alla, säger Thomas Jarlhamre.

Säffle kommun har tidigare haft ganska stora barngrupper, och detta har varit något som man har jobbat för att få ner, vilket man nu har lyckats med.

– Ett av målen med fasta vikarier var att delvis öka antalet vuxna bland barnen. Den stora vinsten är att vi inte, i lika hög grad som förut, behöver ta in vikarier som inte barnen känner igen. Målet för 2023 var att ha 5,6 inskrivna barn per årsarbetare, men vi har faktiskt lyckas komma ner i 5,5 – så vi har nått vårt mål för förra året, säger Ylva Winther.

Plutoområdet finns i tankarna

Skulle kostnaden för kraftledningsflytten visa sig bli för dyr i proportion till bygget så har man andra placeringar i tankarna.

– Det finns ju ett antal platser som vi har tittat på, men Plutoområdet är väl den placering som vi står och väger mellan. Pluto har ju en bra placering, säger Ylva Winther och Putte Grötting tillägger:

– Lugnadal anser jag är en bra placering, men jag är oerhört öppen för en annan placering om vi kan lösa integrationsfrågan. Det blir säkert jättebra.

Om tre år är planen att den nya förskolan, oavsett placering, står klar. Men när man hoppas kunna bygga vet man inte riktigt än. Dock vet man att man behöver de här tre åren för att vara helt på plats när man ska vandra ut från förskolan Pluto.

Oppositionen yrkar: Barn och personal ska flyttas från Plutos lokalerJessika har startat namninsamling mot beslutet om en stor förskola

Artikeltaggar

BarnBudgetarCenterpartietFörskolorModeraternaNämnderPolitikPutte GröttingSkola och utbildningSäffleThomas JarlhamreYlva Winther

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.